Daktela x Coworkers
StoryEditor

Stávka na umelú inteligenciu. Daktela kupuje Coworkers.ai za milióny eur

31.10.2022, 10:57
Autor:
redred

Do piatich rokov chce byť vďaka AI medzi top 10 svetovými firmami v odbore.

Globálna technologická spoločnosť Daktela, ktorá poskytuje vlastný software pre komunikáciu firiem so zákazníkmi, riadenie zákazníckej skúsenosti aj vnútrofiremnú komunikáciu, získava majoritný podiel v spoločnosti Coworkers.ai, ktorá je jednou z popredných firiem na Slovensku poskytujúcich vlastné inteligentné chatboty a voiceboty.

Medzi jej zákazníkov patrí Orange Slovensko, Komerčná banka, Kooperativa, Generali Česká poisťovňa, stavebniny DEK alebo online supermarket Košík.cz. Coworkers.ai bolo založené v roku 2019 a vzniklo odpojením od spoločnosti Artin.

V prípade Daktely ide o prvú z plánovaných akvizícií, ktoré majú popri organickom raste a globálnej expanzii, firmu v nasledujúcich piatich rokoch dostať medzi top 10 svetových poskytovateľov CCaaS služieb.

„Naša akvizičná stratégia má dve časti. Pozeráme sa po firmách podobného zamerania a profilu, ako je Daktela, na tých zahraničných trhoch, kde dnes nie sme, alebo kde začíname. Druhým typom sú technologické akvizície, ktoré nám pomôžu zásadným spôsobom zlepšiť naše produktové portfólio a škálovať náš core biznis. Týmto prípadom je Coworkers.ai. Umelá inteligencia už dávno nie je buzzwordom a do niekoľkých rokov sa vo firmách stane nevyhnutnou realitou,” vysvetľuje akvizíciu spoluzakladateľ a šéf pre globálnu expanziu Daktely David Hájek.

Jeho slová potvrdzuje analýza spoločnosti Gartner, podľa ktorej by do roku 2026 malo byť 10 % zákazníckej a firemnej komunikácie automatizované vďaka umelej inteligencii, čo by firmám malo ušetriť odhadom 80 miliárd amerických dolárov.

Daktela do Coworkers.ai vstupuje tri roky po vzniku prvej verzie riešení. Brnenský startup sústredil svoju energiu už od počiatku predovšetkým na rozvoj samotného produktu.

Ten je unikátny v tom, že nepoužíva žiadne veľké komerčné riešenia pre samotnú umelú inteligenciu. Coworkers.ai sa podarilo vytvoriť vlastnú technológiu pre spracovanie prirodzeného jazyka (NLP - Natural Language Processing) založenú na umelej inteligencii.

„Vďaka tomu sú naši virtuálni asistenti výrazne ‘šikovnejší’ než ostatné a vedia riešiť aj komplexnejšie požiadavky. Zároveň sme ale low-code platforma, čo znamená, že implementáciu do firmy zvládne prakticky ktokoľvek aj bez znalosti programovania,” popisuje produkt spoluzakladateľ Coworkers.ai Luboš Urbančok.

V roku 2021 bol obrat startupu v stovkách tisíc eur, firma okrem Slovenska pôsobí aj v Česku, kde jej riešenia využíva napríklad Komerčná banka alebo Generali Česká poisťovňa. „Veríme, že strategické spojenie s Daktelou nám pomôže k násobnému rastu. Najmä vďaka tomu, že naše technológie ponúkneme stávajúcim zákazníkom Daktely a vstúpime na zahraničné trhy,” dodáva Urbančok.

Cena transakcie sa pohybuje v rade jednotiek miliónov eur. Daktela získava podiel vo výške 51%. Zvyšné podiely si rozdelia spoluzakladatelia Luboš Urbančok, Tomáš Lysek, Pavel Černý a spoločnosť Artin. Doterajší  management Coworkers.ai sa bude naďalej starať o ďalší rozvoj a expanziu firmy. Sídlo startupov zostáva v Brne. Pre Daktelu sa tým zároveň otvára príležitosť pre vybudovanie vývojárského hubu v Brne a nábor talentovaných programátorov. 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:44