Naše mesto.
StoryEditor

Firmy môžu vyslať tisíce svojich zamestnancov a zamestnankýň na pomoc komunite

06.02.2024, 11:13
Autor:
redred

Dnes sa otvára prihlasovanie firiem na najväčšie dobrovoľnícke podujatie v strednej Európe – Naše Mesto.

Tisícky dobrovoľníkov a dobrovoľníčok z firiem budúv prvý júnový piatok po celom Slovensku skrášľovať miesta, kde spolu žijeme a pracujeme. Podujatie organizuje Nadácia Pontis.

Osemnásty ročník najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva Naše Mesto sa uskutoční 7. júna 2024. Spojí tisícky ochotných ľudía desiatky neziskových organizácií, školských zariadení, domovov sociálnych služieb či komunitných centier.

„Firmy budú opäť pomáhať vo svojom okolí tam, kde je to najviac potrebné. Môžu podať pomocnú ruku napríklad v školách a škôlkach, kam chodia deti zamestnancov a zamestnankýň, alebo pomôcť neziskovkám, s ktorými ich spájajú dlhodobé spoločné aktivity,“povedal Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

Naše Mesto je pre firmy tiež vhodnou príležitosťou nadviazať nové kontakty s organizáciami, s ktorými zatiaľ nespolupracovali.„Vítaná je aj pomoc pri skrášľovaní verejných priestranstiev či kultúrnych pamiatok v blízkosti pracoviska. Budeme radi, keď firmy zapoja rovnako svoje regionálne pobočky, pretože pomoc je potrebná všade na Slovensku,“dodal  M. Kišša.

Vlani sa na Našom Meste zúčastnilocelkovo 9 800 ľudí, ktorí pomáhali v 56 mestách a obciach po celej krajine. Dobrovoľníci a dobrovoľníčky čistili a upravovali verejné priestory, parky, záhrady, školské dvory a trávili čas s klientami domovov sociálnych služieb.

K firmám, ktoré pomáhajú pravidelne, sa pridali ďalšie zodpovedné spoločnosti. Dobrovoľnícka pomoc v rámci  podujatia Naše Mesto tak prvýkrát dorazila aj do Rožňavy, Revúcej či Vysokých Tatier, kde dobrovoľníci natierali fasádu a pavlač v Múzeu horských nosičov v Starom Smokovci.

Získajú potrebnú pomoc i ďalších podporovateľov

Okrem firiem sa do Nášho Mesta prihlasujú aj školy, škôlky či neziskovky, ktoré potrebujú pomoc. Registrácia pre pomáhajúce organizácie sa otvorí 19. februára 2024. Podujatie Naše Mesto je pre nemožnosťou na prezentáciu svojej práce, získanie finančnej podpory aj rozšírenie siete podporovateľov.

„Každá organizácia môže navrhnúť jednu alebo viac rozličných dobrovoľníckych aktivít, podľa toho, akú pomoc potrebuje. Na základe toho pripravíme pre firmy a ich zamestnancov či zamestnankyne široký výber aktivít. Spoločné činnosti pomôžu konkrétnym organizáciám a firmám utužiť medziľudské a sociálne vzťahy a prepojiť ľudí, ktorí by sa bežne nikdy nestretli,“ vysvetlil M. Kišša.

O Našom Meste

Naše Mesto je najznámejšie a najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe.Pred 18 rokmi sa na prvom ročníku akcie zúčastnilo 20 firiem. Záujem pomáhať komunitám na Slovensku narastá –vlani sa zapojili dobrovoľníci a dobrovoľníčky zo 188 firiem a inštitúcií. Pomohli tak 233 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam.

Inšpiráciou pre vznik podujatia Naše Mesto bola akcia New York Cares, počas ktorej tisíce Newyorčanov spoločne upratujú a menia svoje mesto k lepšiemu. Viac o podujatí Naše Mesto nájdete na webe www.nasemesto.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. apríl 2024 18:11