Matúš Kostolný
StoryEditor

Matúš Kostolný o Projekte N: Nedokážeme prežiť bez podpory čitateľov

22.10.2014, 10:31
Prečo vzniká Projekt N a z čoho bude finanovaný. Odpovedá bývalý šéfredaktor Sme Matúš Kostolný.

Skupina novinárov zo Sme zakladá nové médium Projekt N. Ako už Stratégie informovali, je za ním bývalý šéfredaktor Sme Matúš Kostolný a jeho zástupcovia Tomáš Bella, Konštantín Čikovský, Lukáš Fila a Juraj Javorský.

Matúša Kostolného sme sa na projekt opýtali.

Prečítajte si tiež:

 

Stratégie: Rozbiehate nové médium – Projekt N. Ste jeho iniciátorom vy alebo niekto iný zo Sme?

Matúš Kostolný: Tento nápad je reakciou na to, čo sa odohralo. Myšlienke na nové médium sme sa začali venovať po ohlásení obchodu s Pentou – ja spolu s mojimi zástupcami. Išlo o dohodu nás všetkých.

Budete šéfredaktorom?

V tomto momente je to posledná dôležitá vec. Ak budeme úspešní, rád budem stáť na čele nového projektu a pokúsim sa dať všetko do toho, aby sme dokázali zaujať čitateľov.

Aké máte očakávania?

Moje očakávania sa v tejto chvíli viažu k jedinej veci: myslím si, že je našou povinnosťou pokúsiť sa vytvoriť priestor pre nezávislú žurnalistiku. Táto krajina potrebuje mať priestor pre kritické slobodné názory. Je to krok do neistoty, ale som si istý, že to za to stojí a musíme to skúsiť.

Z čoho bude Projekt N financovaný?

Nedokážeme prežiť bez podpory čitateľov a tak, ako sme ho urobili my, musia podobne vážne rozhodnutie urobiť aj oni. Ukázalo sa, že robiť slobodnú žurnalistiku sa nedá s výlučnou podporou štátu, lebo v nejakom momente začne veci ovplyvňovať. Nedá sa to ani s podporou veľkých inzerentov, lebo ak je to jediný príjem média, aj oni majú tendenciu presadzovať svoje záujmy a nemusí sa im páčiť kritická žurnalistika. A teraz sme zistili, že to nejde ani s podporou zahraničných akcionárov – odchádzajú preč a je z toho problém. Ak máme byť úspešní, musíme prežiť s podporou čitateľov. A spolu s nami musia aj oni opustiť tradičné istoty. Ak sa ukáže, že takých ľudí je v krajine málo, neuspejeme.

Bude to teda prémiový produkt za vyššie predplatné?

To nehovorím. Hovorím to, že čitatelia musia byť našim kľúčovým partnerom a podporovateľom. V akej podobe, to je ešte ďaleko. Svoju existenciu musíme odvíjať od podpory čitateľov. Ak vás nechcú podporiť, je to zbytočná práca.

Projekt N štartuje na webe, no bude neskôr aj v printe?

V tomto momente sú všetky možnosti otvorené, ale myslím si, že áno. Aj printová podoba je niečo, nad čím sa zamýšľame.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:49