Partička. Foto: TV MarkízaTV Markíza
StoryEditor

Dano Dangl popiera, že Partička je okopírovaná šou

26.09.2013, 17:47
Autor Partičky Dangl pripúšťa, že niketoré hry si "požičali", ale koncept má byť pôvodný. Vychádza aj z hier VŠMU alebo barovej Improligy.

Reality šou Partička je slovenský originál. Tvrdí to autor námetu a konceptu Dano Dangl.

Americká televízia The CW v lete obnovila šou Whose Line Is It Anyway? Rovnako ako v prípade Partičky ide o improvizačnú šou. Moderátorka sedí za stolíkom, v pozadí živé publikum a na pódiu improvizujú komici. Produkčná spoločnosť Hat Trick ju opisuje ako comedy show, v ktorej štyria hostia predvádzajú vlastné improvizácie v sérii hier a pri mnohých z nich sa spoliehajú na divácke návrhy. Hry zahŕňajú "nadabovanie" klipu z filmu, vymýšľanie piesne o členovi obecenstva, zábavné využívanie rekvizít alebo rôzne scénky (napríklad návšteva zubára v štýle hororu). Moderátor podľa svojho uváženia udeľuje body, víťaz má právo prečítať záverečné titulky.

Whose Line Is It Anyway? sa v Amerike vysiela od roku 1998; najskôr na ABC, potom na ABC Family a od leta na The CW. Ide o licencovaný formát, ktorý predáva spoločnosť Hat Trick International. Vznikol vo Veľkej Británii koncom 80. rokov.

Ako pre Stratégie potvrdila Elfyn Morris, Senior Sales Executive zo spoločnosti Hat Trick International, na Slovensku ani v Česku od nich formát Whose Line Is It Anyway? nikto nekúpil.

Slovenská Partička je označovaná ako pôvodný formát. Markíze ju dodávala spoločnosť Maya, ktorá neskôr cez Pro TV začala produkovať aj českú verziu pre Primu. Prokurista spoločnosti Maya Peter Čermák pre Stratégie uviedol, že Partička sa vyrábala, respektíve v Česku stále vyrába, na základe námetu a konceptu vytvoreného Danom Danglom, ktorý je zároveň aj scenáristom (pripravuje jednotlivé úlohy pre účinkujúcich) a režisérom programu. "Dano Dangl nám na základe zmluvy poskytol len licenciu na používanie a šírenie diela," dodal.

Podľa Dana Dangla je Partička pôvodný formát, odlišný od zahraničných. "Inšpirovali sme sa podobnými formátmi, ako sú Whose Line is it Anyway, Beugró /HU/, alebo Schillerstrasse /DE/, ale vytvorili sme slovenský a neskôr český koncept, ktorý sa odlišuje od spomínaných šou. Niketoré hry sme si "požičali", ale väčšinu sme vymýšľali sami. Mnoho sme preniesli priamo z Vysokej školy múzických umení, kde sú hry podobného typu súčasťou štúdia odboru herectva a réžie. A netreba zabúdať nato, že dlhodobo na slovensku existuje tvz. Improliga, a partia chalanov ktorí v šou účinkovali mali svoju vlastnú barovú podobu. Spojením všetkých týchto vecí sa nám to podarilo dostať na TV obrazovky a to dnes poznáte pod názvom: "Partička"," uviedol pre Stratégie.

Britská verzia

Americká verzia

Slovenská verzia

Česká verzia (video)

Zdroj: ik

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 16:47