Ivan Gašparovič
StoryEditor

Gašparovič vystúpi v RTVS, televízia mu pripomína riziká

25.03.2014, 09:43
Prezident Ivan Gašparovič sa na vlastnú žiadosť prihovorí divákom, bude hovoriť o prezidentských voľbách.

Odchádzajúci slovenský prezident Ivan Gašparovič vystúpi vo verejnoprávnej televízii, a to na vlastnú žiadosť.

O jeho zámere informovala RTVS: "Včera popoludní dostal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika oficiálny list z kancelárie prezidenta Slovenskej republiky so žiadosťou na vytvorenie priestoru vo vysielaní RTVS," uvádza v tlačovej správe. Vystúpenia sa má týkať prezidentských volieb.

Verejnoprávne médium nemá zo zákona povinnosť umožniť prezidentovi vystúpenie, ale doterajšia prax RTVS a predtým STV je taká, že mu priestor poskytla, keď o to požiadal. V samotnej tlačovej správe sa však telerozhlas istí: síce v nej de facto oznamuje, že Gašparovičovi vystúpenie umožní, ale skoro dve tretiny priestoru venuje tomu, čo by nemal robiť a aké riziká z toho vyplývajú. K najdôležitejším bodom patrí:

  • je zákonne zakázané vysielať relácie ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidáta (s výnimkou správ a publicistiky)
  • RTVS musí podľa vlastných predpisov zabrániť tomu, aby sa stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidáta

RTVS chce ešte od Gašparoviča "spresnenie technických, realizačných, ale aj obsahových požiadaviek". Keď ich dodá, príhovor odvysiela v stredu 26. marca približne o 20. hodine - po Správach RTVS a pred diskusiou prezidentských kandidátov Roberta Fica a Andreja Kisku, ktorá pôjde v priamom prenose od 20:15.

Dôvodom verejného upozornenia RTVS na možné riziká je zrejme to, že za obsah prezidentovho vystúpenia by nezodpovedal on sám, ale telerozhlas. Ak by svojimi výrokmi Gašparovič porušil zákon a napríklad nabádal voliť konkrétneho kandidáta, pokutu by muselo zaplatiť verejnoprávne médium zo svojho rozpočtu.

V minulosti už kontrolný orgán, ktorým je Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, skonštatoval viaceré porušenia zákona v súvislosti s voľbami. Napríklad v súvislosti s kampaňou 99 % udelila až 100-tisícovú pokutu.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 06:40