Andrej Kiska
StoryEditor

Inaugurácia Andreja Kisku mala vysokú sledovanosť

16.06.2014, 14:27
Nový prezident Andrej Kiska priniesol Jednotke dobré výkony. Prinášame podrobné výsledky sledovanosti.

Ivan Gašparovič odchádza z prezidentského postu a strieda ho Andrej Kiska. Včerajšia inaugurácia nového prezidenta zaujala televíznych divákov a priniesla nadpriemernú sledovanosť.

Inaugurácia prezidenta SR priniesla k obrazovkám Jednotky RTVS 450 tisíc divákov v cieľovej skupine 12+. Priamy prenos sa vysielal v nedeľu okolo obeda, napriek tomu mala také výkony, ako na Jednotke dosahujú hlavné večerné programy.

Čo sa týka trhového podielu, ten sa aj vďaka skorému vysielaciemu času a teda nižšej konkurencii vytiahol na 38,7 % v 12+. Jednotka sa tento rok pohybuje okolo 8 až 9 %, na dvojciferné celotýždenné čísla rastie pri športových eventoch ako MS v hokeji či vo futbale. V nedeľu naobed jej dobre funguje politická diskusia O 5 minút 12. Tá včera chýbala, na jej mieste ponúkla práve Kisku. Možno predpokladať, že diváci očakávajúci politiku sú na toto programové okno naučení a našli v ňom práve žánrovo podobný živý prenos z inaugurácie.

Porovnávanie s inauguráciou Kiskovho predchodcu Ivana Gašparoviča významnú výpovednú hodnotu nemá: Gašparoviča inaugurovali do druhého funkčného obdobia v roku 2009, kedy bol televízny trh inak nastavený. Jednotka mala vyššie výkony, iná bola aj multikanálová stratégia. Navyše inaugurácia sa nekonala v nedeľu, ale cez pracovný deň. STV sa vtedy pochválila, že hlavný prenos z Gašparovičovej inaugurácie mal vtedy 26,8-percentný podiel.

Inauguráciu Andreja Kisku vysielala aj spravodajská TA3. Mala 93 tisíc divákov a share 7,8 %.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 12:22