StoryEditor

Markíza získala úspešný krimiseriál

15.03.2012, 23:00

Na Slovensko príde akvizícia Rizzoli & Isles, ktorá má za sebou nadpriemery v USA a dobrý štart v Nemecku.

Televízia Markíza má vo svojej akvizičnej knižnici americký krimiseriál Rizzoli & Isles. Pre Stratégie.sk to potvrdilo PR oddelenie.

V našom regióne relatívne neznáma akvizícia je v zahraničí úspešná. Na reklamne najsilnejšom televíznom trhu Európy – v Nemecku – odštartovala tento týždeň. V stredu o 20. hodine ju uviedla trhová trojka Vox. Videlo ju 2,82 milióna divákov (3+), z toho 1,35 milióna v reklamnej cieľovej skupine 14-49. V nej dosiahla trhový podiel 10,6 %, čo je na pomery Vox (s tohtoročným priemerom 7,6 %) úspech. Výkonná bola napriek tomu, že RTL v priamej konkurencii spúšťala novú sériu tanečnej šou Let's Dance (18,7 % v 14-49) a ProSieben uberala ženských divákov Zúfalými manželkami (Desperate Housewives, 13,3 %).

Ešte silnejšie je Rizzoli & Isles v domácej Amerike. Káblová stanica TNT si objednala už tretiu sériu. S prvou sa Rizzoli & Isles v lete 2010 stalo vôbec najsledovanejším seriálom v histórii amerických káblových televízií. Premiéru videlo takmer 7,6 milióna ľudí v 2+. To je číslo porovnateľné s výkonmi, aké dosahujú najsilnejšie nekáblové seriály. Druhá séria bola ešte úspešnejšia, najlepšie časti prekračovali 9-miliónovú divácku hranicu.

Markíza získala Rizzoli & Isles od svojho najdôležitejšieho akvizičného partnera, spoločnosti Warner Bros. Interantional Television Distribution. Z jej knižnice sú aj Hellcats: Superkočky v akcii (Hellcats), Upírske denníky (The Vampire Diaries), Priatelia (Friends), Krok za krokom (Step by Step), Fringe alebo O.C. California (The O.C.).

Rizzoli & Isles je krimiseriál natočený podľa príbehov autorky bestsellerov Tess Gerritsen. Hlavnými hrdninkami sú detektívka a patologička, ktoré okrem krimiprípadov riešia aj svoje súkromné životy. V hlavných úlohách účinkujú Angie Harmon (Zákon a poriadok/Law & Order) a Sasha Alexander (NCIS - Námorný vyšetrovací úrad). Viac o seriáli.

Plusy a mínusy Rizzoli & Isles podľa Stratégií:

+ nenáročný seriál; ľahká kriminálka kombinovaná so zápletkami zo súkromných životov
+ dobrá východisková pozícia pri cielení reklamy; seriál má jasnú cieľovku ženského diváka. Potenciál sledovanosti je aj u mužov, najmä nad 30 rokov
+ v Česku ani na Slovensku zatiaľ nemal premiéru
+ istota nových častí, v prípade úspechu je čím nadviazať
- Markíza ani Doma nemajú na takýto typ seriálu vybudovaný slot
- predošlý žánrovo podobný produkt stanice TNT Uzavretý prípad (The Closer) u nás nezabodoval, vysielal sa mimo prime-timu

Vo vysielaní amerických káblových kriminálok pokračuje aj konkurent Markízy Joj. Ako informuje web Seriály.Kinema.sk, vo štvrtkovom late-prime po skončení Lovcov väzňov nasadí The Glades.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. máj 2024 18:00