StoryEditor

Nikoho neočierňujeme. Hovoria autori zoznamu konšpiračných webov

21.04.2016, 12:10
Traja členovia komisie hovoria, čo si o reakciách "alternatívnych" webov myslia.

Pred niekoľkými dňami vyšiel zoznam, ktorý zhŕňa slovenské a české webové stránky a označuje ich za nedôveryhodné pre zadávateľa reklamy. Dôvodom na toto označenie má byť obsah, ktorý weby publikujú, zväčša sa má jednať o konšpiračné teórie či alebo dezinformačné správy.

Obsah webov posudzuje komisia zložená z odborníkov z politológie, médií a spoločenského diania a na základe kritérií označuje jednotlivé weby. Inzerenti majú byť takto verejne upozornení, že weby, na ktorých plánujú umiestniť svoju reklamu, údajne podľa komisie môžu poškodiť zadávateľa reklamy. 

Na vzniknutý zoznam reagovali samotné weby buď na svojich vlastných stránkach alebo prostredníctvom Stratégií. Pozrite si ich reakcie tu. Tie sa niesli v rozhorčenom duchu, poukazovali na prepojenie jednotlivých členov s denníkom SME. V súčasnosti plánujú podať i žalobu. 

Spýtali sme členov komisie, čo hovoria na reakcie označených webov:

Ján Urbančík

autor projektu

riaditeľ digitálnej agentúry NetSuccess

"Náš zoznam má iba odporúčací charakter"

Weby na našom zozname nás kritizujú, že týmto projektom obmedzujeme ich slobodu slova či zavádzame cenzúru. To je úplný nezmysel. Nikto im nezakazuje ďalej publikovať, čo uznajú za vhodné. Rovnako nebránime ich čitateľom, aby na tieto weby chodili a konzumovali ich obsah. Sme primárne nástroj pre zadávateľov reklamy a marketingové agentúry. Náš zoznam má iba odporúčací charakter a je na každom zadávateľovi reklamy, či sa ním bude riadiť, alebo nie. Každý by mal mať právo sa rozhodnúť, na ktorých weboch chce, a na ktorých nechce vidieť svoju značku. Myslíme si, že reklama na weboch, ktoré napríklad odporúčajú pitie sava, zverejňujú hoaxy či propagandu, môže zadávateľom priniesť viac škody ako úžitku. Náš zoznam má inzerentom uľahčiť orientáciu v tom, ktorý web by mohol poškodiť ich reputáciu. 

K žalobe sa zatiaľ sa neviem vyjadriť, keďže žiadna konkrétna žaloba nebola podaná. Budeme sa ňou zaoberať, keď to bude aktuálne a pripravíme si vlastné právne stanovisko.

 

 

 

Dávid Tvrdoň

člen komisie

projektový manažér

SME.sk

Zachytil som nejaké reakcie, ich rozhorčenie bolo očakávané. Nemyslím však, že ide o cenzúru, nikto nikomu nič nezakazuje. Web konšpirátori.sk ma slúžiť pre spoločnosti, ktorým záleží na tom, s čím a kým sú spájané.

O žalobe počujem teraz prvýkrát, takže sa k nej neviem vyjadriť.

 

 

 

 

Matúš Ritomský

člen komisie

umelec

Považujem za príznačné, že uvedené weby sa na jednej strane bránia označeniu "konšpiračné", a na druhej strane sa ich reakcia opäť nesie v duchu konšpiračnej teórie. Tentokrát má byť tým, kto ťahá za nitky v pozadí vedenie denníka SME. Argumenty zástupcov dotknutých webov, ktoré odzneli vo vašom článku, sú ukážkovým príkladom toho, ako vznikajú konšpiračné teórie, akou chybnou logikou sa zdôvodňujú a ako majú pôsobiť na konzumenta informácií. Teóriu o sprisahaní denníka SME sa snažia podložiť údajnými prepojeniami jednotlivých členov komisie s denníkom SME, pričom sa do jedného vreca hádžu súčasní zamestnanci, externí prispievatelia, bývali členovia redakcie, ktorí pôsobia v iných médiách spolu s osobami, ktoré s denníkom SME nič nemajú spoločné. 

Sám za seba môžem povedať, že som nikdy nebol interným členom redakcie SME, nemám voči vedeniu denníka žiadne záväzky, v SME publikujem v pozícii externého hosťa, moje živobytie je postavené na príjmoch z oblasti, ktorá nemá nič spoločné s mediálnym prostredím. Ponuku na spoluprácu pri projekte konspiratori.sk som dostal od Juraja Smatanu, ktorého úsilie pri odhaľovaní nedôveryhodných webov a informácií dlhodobo sledujem a jeho prácu si cením. Keďže samotnú iniciatívu považujem za užitočný počin, ktorý neobmedzuje nikoho slobodu, ale práve naopak - vytvára nové možnosti pre slobodné rozhodovanie inzerentov, účasť v komisii som prijal. 

Neviem, na čom má byť postavená žaloba, ale moje svedomie je v tejto veci čisté. Moja práca v komisii spočíva v tom, že prejdem zoznam navrhnutých webov a každý jeden ohodnotím na škále od 1  do 10, podľa toho, nakoľko daný web považujem za dôveryhodný, prípadne spojený so šírením konšpiračných teórií, hoaxov a nezmyslov. Neviem si predstaviť, v čom môže byť protiprávne vyjadrenie osobného názoru, ktorý mimochodom viem zdôvodniť v prípade každého jedného hodnoteného webu. 

 

 

 

 

Zdroj: eb.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 00:58