StoryEditor

Nova na Slovensku končí. Svoje stanice bude vypínať postupne

14.06.2016, 14:13
Autor:
(pš)(pš)ČTKČTK
Televízia Nova je tak prvou televíziou, ktorá sa postupne chce vysporiadať so šírením televízneho obsahu bez povolenia.

Slovenský divák si televíziu Novu ako aj ďalšie české stanice môže pozrieť, pretože sú bežnou súčasťou balíčkov viacerých prevádzkovateľov káblového vysielania. Problém je v tom, že ich šírenie u nás nie je v súlade so zákonom. S týmto sa rozhodla skoncovať skupina Nova. Uzavrela dohodu so Slovenskou asociáciou pre káblové telekomunikácie (SAKT) o podmienkach distribúcie staníc Nova International a Nova Sport. Súčasťou dohody je spolupráca pri vypínaní staníc, ktoré sú na Slovensku šírené bez povolenia Novy.

„Sme veľmi radi, že sa podarilo uzavrieť túto rámcovú dohodu s asociáciou, ktorá pod sebou združuje viacero významných slovenských poskytovateľov káblových služieb. Uzatvorenie dohody je v súlade s našou dlhodobou stratégiou,“ uviedol Petr Horák, riaditeľ sekcie nových projektov Novy s tým, že Nova rokuje aj s ďalšími subjektami.

„Dohoda je dobrým základom pre nastolenie rovnakých a spravodlivých podmienok pre kanály skupiny Nova pre celý slovenský mediálny trh bez ohľadu na veľkosť operátora či spôsob distribúcie,“ dodal Otto Verbich zo Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT).

Nova svoje zahraničné vysielanie sústreďuje do kanálu Nova International. Postupné odpájanie sa týka staníc: Nova, Nova Cinema, Smíchov, Fanda a Telka, ktoré sú určené pre český trh.

Nova International oficiálne vstúpila na slovenský trh začiatkom tohto roka. Na český trh v tom istom čase a za rovnakým účelom vstúpila aj Markiza International. Spustenie medzinárodných staníc bolo prvým krokom k vyriešeniu  nielen nelegálneho šírenia staníc, ale aj tohto problému z pohľadu obchodu. Nelegálne vysielané české stanice berú slovenským televíziám nielen sledovanosť, ale aj nárok na obchodovanie reklamného priestoru. Reklamný priestor Novy International na Slovensku zastupuje televízia Markíza.

Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie (SAKT) združuje viacero prevádzkovateľov káblového vysielania. Patrí k nim napríklad Antik Telecom, DIGI Slovakia, DSI data, Orange Slovensko, SATRO, Slovak Telekom, SWAN a ďalší.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:31