Michael Ealy v seriáli Almost Human
StoryEditor

Radíme televíziám: Nový »veľkolepý« seriál nabral vlažný smer

27.03.2014, 15:13
Mal priniesť evolučnú zmenu do policajných seriálov. Ambície sa nenaplnili, ale Almost Human nie je úplne stratený prípad. Akvizičný tip Stratégie.sk.

Na Slovensko sa núka nová akvizícia - americký policajný seriál "novej generácie" Almost Human.

Almost Human pred štartom zaradili Stratégie do rebríčka 5 nových seriálov, ktoré stoja za pozornosť. Pokúša sa skĺbiť policajný akčný žáner so sci-fi prvkami; je o policajtovi, ktorého partnerom v tíme sa stane stroj-android.

Výkonnými producentmi sú J.J. Abrams a J.H. Wyman, ktorí predtým robili napríklad Fringe.

Amerika: Veľkolepé promo a štart namiesto Simpsonovcov

Na stanici Fox patril k najpromovanejším programom jesene, frekvencia spotov bola vysoká. Prezentovali ho ako "evolúciu" žánru policajných seriálov. Fox ho po mimoriadnej, jednorazovej zmene stabilnej štruktúry odpremiéroval v nedeľu o 20. hodine - teda v čase, kde zvyčajne chodia animované komediálne seriály na čele so Simpsonovcami (tí sa kvôli Almost Human presunuli na 21. hodinu) a je teda šanca získať mladých mužských divákov. S prvou časťou to aj vyšlo: seriál mal pre Fox nadpriemernú sledovanosť 3,1 % v skupine 18-49 (live+SD, zdroj: Nielsen Media Research). Zloženie mužov a žien bolo 53 % k 47 %, seriál mal u mužov 18-49 rating 3,7 % (kým u žien 18-49 to bolo 2,6 %). Stanica si pochvaľovala aj zásah mladých ľudí do 34 rokov (rating 2,7 %).

Už na druhý deň sa seriál dostal do svojho pôvodne plánovaného slotu v pondelok o 20. hodine. Tu zaznamenal pokles a nasledujúci týždeň ešte ďalšiu časť divákov stratil (vývov troch častí sme priniesli v samostatnej správe). Výkony od 3. časti boli stabilné, ale nie vysoké.

Ak pripočítame aj divákov, čo si seriál nahrávali a pozreli do siedmich dní, jeho priemerný sezónny rating po prvej 13-dielnej sérii je 2,7 % (18-49, most current). Sezónny priemer stanice Fox je takisto 2,7 %, výkony Almost Human teda kopírujú Fox. Pre nový seriál to však nie je ideálne, najmä ak uvážime silný marketing, ktorý mu predchádzal, a očakávania, ktoré Fox deklaroval. Jeho vyhliadky na obnovenie na sezónu 2014/2015 sú zatiaľ neisté, definitívne sa rozhodne v máji.

Vývoj ratingov v USA (cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Media Research)

Obsah raz dobrý, raz priemerný

Seriál odštartoval sľubne nielen z hľadiska sledovanosti, ale aj obsahu: policajné sci-fi vyzeralo nádejne. Podľa nás sa však námet nepodarilo dotiahnuť: úroveň častí kolísala, raz bola dobrá, inokedy sa zase ničím nevynímala nad iné súčasné akčné seriály. Pravdepodobne sa pod to podpísal aj fakt, že seriál zmenil svojho "showrunnera", teda kľúčového člena produkčného tímu.

Na Slovensko pre Markízu alebo Dajto

Almost Human predáva spoločnosť Warner Bros. International Television Distribution. Prípadným nákupcom odporúčame zdržanlivosť: seriál neprináša žiadnu "žánrovú evolúciu", ako sľuboval Fox. Je úplne rovnaký ako mnohé iné. Sci-fi žáner je na Slovensku skôr na škodu než na úžitok a zužuje jeho potenciálny divácky zásah. Cieľovka je podobná ako pri piatkových akčných filmov, zo seriálov je niekde medzi titulmi NCIS: Los Angeles a Terminátor: Príbeh Sáry Connorovej (Terminator: The Sarah Connor Chronicles). Hodí sa na Markízu do neskorších večerných časov mimo prime-timu, ideálne počas leta. V lepších časoch by ho mohla skúsiť iba stanica Dajto - vzhľadom na nevyváženosť jednotlivých epizód by mu nepoychne vyhovovalo dvojokno (zaradenie vždy dvoch častí za sebou).

Celkovo si myslíme, že americký Fox prehnal ambície, ktoré v jeho prípade mal, ale u nás by pri striedmom, realistickom prome mohol vyplniť niektoré okná a dosahovať nadpriemery. Ale možno len na niekoľko týždňov, zatiaľ totiž vzniklo iba trinásť častí.

Vizitka Almost Human

Krajina pôvodu: USA

Domáca stanica: Fox

Premiéra: nedeľa 17. novembra 2013

Počet sérií: 1 (13 epizód), o obnovení na druhú sériu sa ešte nerozhodlo

Žáner: akčný, policajný, sci-fi

Obsah: Blízka budúcnosť ukázala nový spôsob boja proti zločinu: spolupracovníkmi policajtov sa stávajú androidi. Aj zločin budúcnosti sa však vyvinul do nových, hroznejších dimenzií.

Recenzia Seriály.Kinema.sk

Hrajú: Karl Urban, Michael Ealy, Minka Kelly, Mackenzie Crook, Michael Irby, Lili Taylor

Výkonní producenti: J.J. Abrams, J.H. Wyman, Bryan Burk

Medzinárodný distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Aktuálny obchodný partner Warner Bros. International Television Distribution na Slovensku: skupina CME

Výhody seriálu:

+ ľahko odhadnuteľný potenciál hlavne u mužov, nie je náročné nájsť mu miesto v štruktúre, aby dobre dedil a dosahoval nadpriemery
+ jednoduchosť epizód, ľahké nenáročné zápletky, priamočiara akcia
+ epizódy sú relatívne uzavreté, nevyžadujú kontinuálne sledovanie

Riziká seriálu:

- vlažná sledovanosť v USA
- kolísavá úroveň epizód
- nie je to masový produkt pre univerzálneho diváka

Na Slovensku vhodné pre: Markízu neskoro večer počas leta, Dajto

http://youtu.be/FV2ojHR40TQ

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 15:21