The Bible
StoryEditor

Turecká romantika, seriál BBC aj výpravne poňatá Biblia pôjdu na RTVS

21.06.2013, 00:05
RTVS má nové seriály z USA, Veľkej Británie aj Turecka. Prinesie novú adaptáciu Biblie, ktorá mala v zámorí rekordnú sledovanosť.

Rozhlas a televízia Slovenska uzatvoril niekoľko zmlúv na zahraničné programy. Na obrazovkách Jednotky alebo Dvojky RTVS uvidíme novú, v Amerike nadpriemerne sledovanú adaptáciu Biblie, turecký seriál aj detektívny seriál Wallander z dielne britskej BBC.

Hranú minisériu The Bible získala RTVS od distribučnej spoločnosti One three television za 14 996 eur. Ide o seriál piatich 90-minútových biblických príbehov, ktorý vznikal na objednávku americkej History Channel. Jedna z najsledovanejších staníc amerických kábloviek, známa najmä vďaka dokureality šou ako Hviezdy záložne (Pawn Stars), zdolala s The Bible historické rekordy. Prvú časť videlo 13,1 milióna divákov, z toho 4,6 milióna v užšej cieľovej skupine 25-54. Na pomery USA je to mimoriadny úspech: bol to najsledovanejší program roka v amerických káblovkách. Prináša príbehy o Noemovej arche, Exodus či ukrižovanie Krista, pričom na ich stvárnenie kombinuje klasické herectvo s počítačovou technológiou CGI. Výkonnými producentom je Mark Burnett, známy ako tvorca či producent veľkých amerických šou The Voice, Kto prežije (Survivor), Šéf (The Apprentice) a Deň D (Shark Tank). Seriál mal americkú premiéru len marci tohto roku a vyvrcholil na Veľkú noc.

Od spoločnosti Zodiak Rights SAS kúpila RTVS detektívny seriál Wallander. Za 18 450 eur získala práva na tri série, respektíve deväť 90-minútových epizód. Vznikol na objednávku britskej BBC, no vysielala ho napríklad aj nemecká verejnoprávna ARD či americká PBS. Kenneth Branagh sa v ňom predstaví ako švédsky detektív Kurt Wallander, ktorého vytvoril spisovateľ Henning Mankell. Za stvárnenie tejto postavy dostal Branagh cenu Bafta v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

RTVS skúsi aj tureckú produkciu: kúpila seriál Al Yazmalim (Red Scarf). Za 88 epizód s klasickou 42-minútovou stopážou zaplatila 86 631 eur. Má práva na dve vysielania a dve reprízy od jesene 2013 do augusta 2016. Rozpráva príbeh lásky: ona túži po domove a láske na prvom mieste, on si však nedokáže usporiadať svoj život – bráni mu v tom vášeň pre motokros. Rodina ju tlačí do manželstva s iným, lepším ženíchom. Seriál Red Scarf kúpila RTVS od spoločnosti ITV - Inter Medya. Na Slovensku sa jej obsah dostal naposledy na obrazovky TV Joj: kúpila od nej seriál Lásku v Istanbule (Lale Devri/The Tulip Age) a v roku 2011 ho skúsila v hlavnom vysielacom čase. Po dvoch častiach ho stiahla a neskôr presunula na Plus.

http://youtu.be/Ep3GNRhgNJo

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 06:21