Charlie Sheen v seriáli Anger Management
StoryEditor

TV rady Stratégií: Charlie Sheen má ďalší seriál. Kúpte ho

15.03.2013, 13:39
Anger Management je obyčajný sitkom, ale oplatí sa doňho investovať. V opačnom prípade ho vyfúkne konkurencia.

Bývalá hviezda sitkomu Dva a pol chlapa (Two and a Half Men) a filmových Horúcich striel (Hot Shots) Charlie Sheen má na konte ďalší televízny projekt Anger Management. V zahraničí po ňom siahli kľúčoví televízni hráči, na Slovensku sa zatiaľ neobjavil.

Nový sitkom si objednala americká káblová stanica FX. Premiéru mal v čase, keď sa okolo hlavného predstaviteľa Sheena točila mediálna pozornosť po jeho kontroverznom skončení spolupráce na Dva a pol chlapa. Charlie Sheen a dobrá ratingová história Dva a pol chlapa stačili, aby televízie uskutočnili skoré nákupy a zabezpečili si práva na Anger Management ešte pred americkou televíznou premiérou – keď bolo jasné iba to, že FX si objednala desať epizód a podľa sledovanosti zváži ďalšie kroky. Medzi prvými nákupcami bola ešte vo februári 2012 skupina Tele Munchen Group, ktorá získala práva pre nemecky hovoriace trhy. Čoskoro sa pridal aj severský MTG a kúpil seriál pre svoje free TV kanály patriaca do škandinávskej skupiny Viasat Broadcasting. Viacom zasa získal práva pre viacero trhov pre svoj káblový kanál Comedy Central.

Od minuloročnej premiéry sa zmenilo niekoľko vecí: v Amerike seriál zafungoval a stal sa najsledovanejším káblovým komediálnym seriálom roka 2012 s priemerne 4,5 miliónmi divákov celkovo a 2,5 miliónmi v cieľovej skupine 18-49. A aj keď druhá séria ratingovo klesla, je isté, že Anger Management bude mať minimálne sto epizód. Pre zahraničné televízie je to v čase, keď Amerika ruší seriály po niekoľkých častiach, vítaná istota. A aj keď kritiky hodnotia Anger Management slabšie ako Dva a pol chlapa, stojí za investíciu. Má univerzálne uplatnenie či už v kábli alebo na hlavných staniciach v slotoch, kde predtým fungoval Dva a pol chlapa. Čoskoro absolvuje premiéru aj na kľúčovom európskom trhu - v Nemecku. Kúpila ho trhová štvorka Vox a promuje ho ako jeden zo svojich highlightov roka. Sheenov Dva a pol chlapa dosahuje dobré výsledky na konkurenčnej ProSieben; minulý utorok dosiahol v prime-time stanične nadpriemerné podiely 11,6 a 12,1 % v 14-49.

Vizitka Anger Management

Krajina pôvodu: USA
Domáca stanica: FX
Premiéra: pondelok 28. júna 2012
Počet sérií: 2 (dokopy 100 objednaných epizód)
Žáner: sitkom, polhodinové epizódy
Obsah: Charlie Sheen sa predstaví v podobnej úlohe ako Jack Nicholson v roku 2003 v rovnomennom filme Kurz sebaovládania (Anger Management). Hrá bývalého baseballového hráča, z ktorého sa stane terapeaut špecializujúci sa na ovládanie hnevu. Má úspešnú súkromnú prax, niekoľko šialených pacientov, rebelujúce exmanželku, zmätenú dcéru, atraktívnu rivalku-lekárku... a samozrejme hnev, ktorý mu stále robí život ťažším.
Ranking Seriály.Kinema.sk: 5,5/10 pilot + prvá epizóda (kompletná recenzia)
Medzinárodný distribútor: Lionsgate International
Zahraničné trhy, ktoré seriál kúpili: Austrália (Nine), Benelux (Comedy Central), Dánsko (TV3+), India (Comedy Central), Juhoafrická republika (Comedy Central), Kanada (CTV), niektoré krajiny Latinskej Ameriky, Nemecko (plán Vox), Nový Zéland (TV2), Nórsko (Viasat 4), Poľsko (Comedy Central), Španielsko (Paramount Comedy), Švédsko (TV6), Veľká Británia (Comedy Central) a i.

Výhody seriálu:
+ záruka stovky epizód - možnosť dlhodobo ťažiť z úspechu
+ osoba Charlieho Sheena, možnosť nadviazať na úspech Dva a pol chlapa
+ klasický produkt pre najširšieho sitkomového diváka, žiaden experiment

Riziká seriálu:
- hrozba prehnaných očakávaní stanice. Väčší výkon ako iné sitkomy nedosiahne
- diváci si budú seriál asociovať s Dva a pol chlapa. Treba obozretne robiť marketing

Na Slovensku vhodné pre: hlavné stanice do zabehnutých sitkomových okien, Fooor, káblové stanice

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 13:03