Lucy Liu v seriáli
StoryEditor

TV rady Stratégií: Lucy Liu ako pravá ruka Sherlocka. Dobrý pokus

21.03.2013, 06:45
Nový seriál Elementary má v USA staršieho diváka, zato v Nemecku funguje aj u mladých. Stratégie radia brandži s akvizíciami.

Veľká Británia priniesla súčasnú adaptáciu Sherlocka a zožala s ňou úspech – distribučná spoločnosť BBC Worldwide predala seriál na trojciferný počet trhov vrátane Slovenska a RTVS. Teraz sa o to isté pokúša Amerika.

V zámorí si vlastný seriál inšpirovaný Sherlockom Holmesom objednala CBS – čiže stanica, ktorá je v Amerike typická najstarším divákom spomedzi veľkej televíznej päťky. Môžu za to najmä jej krimiseriály; tento žáner totiž vyhľadávajú najmä starší ľudia. No práve produkty CBS sa nadpriemerne dobre predávajú na európskych trhoch. Značky ako CSI, NCIS, Myšlienky vraha alebo Mentalista nachádzajú uplatnenie v prime-time nielen na Slovensku. A nekopírujú ani americkú demografiu: neplatí, že čo je staré v USA, má postaršieho diváka aj v Európe. CSI u nás dosahuje nadpriemery na "mladom" mužskom kanáli Plus.

V úplne rovnakej línii ide aj nový seriál Elementary. Je to klasická kriminálka s ľahko predvídateľným potenciálom na zahraničných trhoch. Predpoklad je jasný: tam, kde fungujú seriály ako Myšlienky vraha, sa s najväčšou pravdepodnosťou ujme aj Elementary. Potvrdilo sa to aj na najväčšom európskom televíznom trhu, v Nemecku. Trhová trojka Sat.1 vysiela Elementary vo štrtok o 21. hodine a nábehovú krivku mu robia práve Myšlienky vraha (Criminal Minds). Seriál dobre funguje aj u mladých, v reklamne najdôležitejšej cieľovej skupine 14-49. Po Myšlienkach vraha dobre dedí divákov a dosahuje share tesne pod 13 %, čo je pre Sat.1 nadpriemer. Dokonca vedel porážať aj CSI: Miami na RTL.

Relatívne optimisticky zatiaľ vyzerajú aj vyhliadky Elementary do budúcnosti. Kompletná jedna séria je už istá, CBS si zvyšné časti do počtu 24 doobjednala ešte koncom minulého roka. Elementary podporila aj tým, že jednu epizódu nasadila za najsledovanejší event sezóny, finále ligy amerického futbalu Super Bowl. To dokazuje, že seriálu verí. Záujem to však trvalo nezvýšilo a Elementary sa v cieľovej skupine 18-49 sledovanosťou pohybuje okolo priemerov stanice. No v širšej a pre CBS nemenej dôležitej cieľovke domácností (households) je silný: dosahuje sledovanosť 8,3 % (most current), kým sezónny priemer CBS je 7,7 %. Ak sa udrží, dostane druhú sériu – a to bude potešujúca správa pre zahraničné stanice.

Vývoj ratingov v USA (cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Media Research)

Vývoj trhových podielov v Nemecku (cieľová skupina 14-49, zdroj: AGF/GfK)

Vizitka Elementary

Krajina pôvodu: USA
Domáca stanica: CBS
Premiéra: štvrtok 27. septembra 2012
Počet sérií: 1 (24 objednaných epizód)
Žáner: krimi, hodinové epizódy
Obsah: Jonny Lee Miller ako detektív Sherlock Holmes a Lucy Liu ako Dr. Joan Watson v seriáli inšpirovaným známym detektívnym hrdinom, ale zasadeným do súčasnosti. Holmes práve skončil odvykaciu kúru a okrem brilantnej dedukcie potrebuje aj niekoho, kto ho udrží pri zemi. So svojou odbornou lekárskou partnerkou rieši najnáročnejšie zločiny New Yorku.
Ranking Seriály.Kinema.sk: 8/10 pilot (kompletná recenzia)
Medzinárodný distribútor: CBS Studios International
Zahraničné trhy, ktoré seriál kúpili: Austrália (Network Ten), Kanada (Global), Nemecko (Sat.1), Veľká Británia (Sky Living) a i.

Aktuálny obchodný partner CBS Studios International na Slovensku: Joj a čiastočne CME

Výhody seriálu:
+ klasická kriminálka s ľahko odhadnuteľným potenciálom sledovanosti
+ možnosť nadviazať na zabehnuté krimisloty
+ potenciál u žien a ľudí v strednom veku
+ potenciál do prime-timu

Riziká seriálu:
- zatiaľ iba jedna séria
- podobný seriál nedávno vznikol v Británii a u nás sa už vysielal (Sherlock na RTVS a AXN)
- už mal premiéru na našom trhu, v káblovej stanici AXN

Na Slovensku vhodné pre: stanice, kde fungujú súčasné americké kriminálky, Joj late-prime alebo prime-time v off-season, Plus prime-time, RTVS prime-time, káblové stanice typu AXN

http://youtu.be/6YvuZ4Msh50

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
01. máj 2024 11:14