StoryEditor

Vedenie televízie Prima nariadilo redaktorom zobrazovať utečencov ako hrozbu a riziko (aktualizované)

31.05.2016, 10:00
Publicistický web HlídacíPes.org, ktorý kauzu otvoril, tvrdí, že má k dispozícii svedectvo z niekoľkých zdrojov.

Podľa webu HlídacíPes.org prišlo vedenie televízie Prima na porade s redakciou 7. septembra 2015 s jasnými inštrukciami o tom, ako sa má televízia vo svojom spravodajstve stavať k utečeneckej kríze.

 

„HlídacíPes.org teraz vďaka niekoľkomesačnej práci získal informácie aj dôkazy, ktoré potvrdzujú, že vedenie televízie Prima spolu s vedením redakcie spravodajstva dlhodobo presadzujú, aby bola utečenecká tematika prezentovaná predovšetkým ako hrozba, problém a kríza. A v tomto duchu majú redaktori pripravovať spravodajstvo,“ píše HlídacíPes.

 

Ukážka z prepisu nahrávky zo stretnutia redakcie s vedením:
(pri prepise bol zachovaný hovorový ráz jazyka, pozn. red.)

 

Podpredseda predstavenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar: „...Ale ja si uvedomujem, alebo my si uvedomujeme jednu vec. Že pracujete v spravodajstve televízie, ktorá je pomerne silné, vplyvné médium a ovplyvňujeme väčšinový názor v tejto krajine. Máme tu situáciu, ak sa pozrieme na prieskumy, tak ten väčšinový názor zrejme je nejaký, ale samozrejme sú medzi nami ľudia, ktorí sú pyšní na to, že majú iný názor, než je ten väčšinový. Ja ten názor vôbec nikomu neberiem, svojím založením som tiež humanista.

Avšak ja neviem, kto z vás žil nejaký čas v arabskej krajine. Ja áno (nezrozumiteľné). Pokiaľ viem, Jitka bola v Somálsku, ja som bol (nezrozumiteľné). Keď to zažijete na vlastnej koži, tak zistíte, že vy vlastne môžete hovoriť o našich hodnotách, o demokracii a podobných veciach ako dlho chcete, ale pretože tam ten vývoj bol iný, a tie tisícročné rodové a kmeňové tradície a ich postoj k (nezrozumiteľné ) mužské a ženské pohlavie je úplne iné. Oni proste nechápu, čo im hovoríme. (...)

Ja si samozrejme uvedomujem, že tí utečenci, ktorí sú (nezrozumiteľné) sú obete a mali by sme im pomáhať. Ale na druhú stranu, to čo je v tom článku je tiež pravda, že štát neplní svoju funkciu a štát je tu na to, aby obhajoval svoje hranice a chránil (nezrozumiteľné). To by v tejto chvíli mala robiť Európska únia a chrániť Schengen.

Ale my sa jednoducho obávame toho, že z toho naozaj môže byť ďaleko väčší problém, než si dnes uvedomujeme. Zatiaľ je ich tu pár sto tisíc, možno milión, neviem, ale v momente, keď ich tu bude veľa, tak oni naozaj nebudú rešpektovať naše pravidlá. (...) To znamená ... Ja už tu skončím, poďme do zasadačky a poďme sa o tom ešte rozprávať. Dostanete samozrejme všetci priestor k tomu niečo povedať, ale bol by som veľmi rád, keby sme si ako televízia na to urobili názor a potom ten názor rešpektovali.

Šéfka spravodajstva a publicistiky TV Prima Jitka Obzinová: Tak znovu len zopakujem, že postoj vedenia televízie je určujúci. To sú pravidlá, ktoré by bolo jednoducho dobré, aby sme si znova oživili. Vedúci vydania sa týmto postojom riadi, redaktori akceptujú nariadenia vedúcich vydania, nepremietajú svoje súkromné ​​názory do vysielania, áno? To je akoby najpodstatnejšie, čo sme chceli povedať. My teraz pôjdeme ku konkrétnej porade nad konkrétnemu vecami...

***

 

Analýza spravodajských relácií, ktorú spracoval HlídacíPes.org, aj rozbor spravodajstvo, ktorý si objednala Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, vraj takéto podozrenie potvrdzujú. Na nariadenie smerom k redaktorom spravodajstva sa mal pritom vedľa šéfredaktorky spravodajstva Jitky Obzinovej podieľať priamo zástupca majiteľa, podpredseda predstavenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar.

 

HlídacíPes.org vraj hovoril s niekoľkými členmi redakcie FTV Prima, ktorí sa stretnutia na začiatku septembra 2015 ako i následného napĺňania pokynov zúčastnili. V súvislosti s témou si všetci citovaní stanovili podmienku anonymity s odkazom na možnú pomstu zo strany vedenia televízie.

 

„Atmosféra vo vnútri redakcie je veľmi napätá. Väčšina redaktorov si uvedomuje, že nie je veľmi kam ísť, drží sa teda nastavenej línie a akceptujú podmienky práce. Odpor nie je akceptovaný,“ hovorí jeden zo zdrojov HlídacíPes.org. Základné oznámenie z prvej časti porady malo byť jednoznačné: k utečeneckej kríze je potrebné zaujať jasný postoj v zmysle - predstavujú hrozbu, obávame sa islamizácie, utečencov tu nechceme.

 

Dnešný článok pod návalom čitateľov niekoľkokrát zhodil web HlídacíPes.org. Ozvali sa už aj hlasy, ktoré jeho informácie spochybňujú. Šéfredaktor webu si ale za článkom stojí. „Je jasné, že by sme do uverejnenia článku nešli, keby sme si neboli istí,“ odpovedal na otázku MediaHub.cz šéfredaktor Robert Břešťan.

 

Televízia Prima článok nechce rozoberať. „Špekulácie nikdy nekomentujeme a nebudeme ani v tomto prípade,“ uviedla na otázku MediaHub.cz Jána Mrákotová z Primy.

Zdroj: Mediahub.cz, lk, im

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 01:06