StoryEditor

Sme.sk bude odteraz zamknuté inak

30.04.2014, 11:43
Sme.sk mení spôsob, ako zamyká svoj web. Piano na ňom ostane, ale v inej podobe.

Vydavateľstvo Petit Press zmení spôsob, ako zamyká svoj web Sme.sk. Po novom čiastočne opustí národný systém spoplatnenia webov, i keď pri Piane ostáva.

Doteraz bolo Sme.sk súčasťou národného paywallu, pod ktorým Piano združovalo viacero webov - v minulosti aj weby z Ecopressu, Perexu, skupiny Joj a iných. Za jeden mesačný poplatok mali používatelia prístup ku všetkým z nich. Petit Press teraz prináša niekoľko alternatív. K platenému obsahu Sme.sk sa čitatelia po novom dostanú takto:

  • rovnako ako doteraz, s prístupom za 3,9 € mesačne na všetky weby zapojené do Piana
  • prístup výhradne k Sme.sk a jeho službám (vrátane Sme na Kindle, Android a čoskoro tiež iPhone) - bude stáť 2,9 € mesačne, technicky ho zabezpečí Piano Media, avšak predplatitelia sa dostanú iba k obsahu Sme.sk a konkurenčné weby budú mať zamknuté
  • balík print + web - za 15,9 € mesačne dostane predplatiteľ tlačené vydania denníka Sme a odomkne sa mu všetok obsah na Sme.sk

Sme.sk v posledných mesiacoch so zamykaním experimentovalo. Dalo "pod kľúč" viac nespravodajského obsahu ako predtým a zmenilo spôsob zamykania - po novom sprístupnil istú logicky ucelenú časť textu a zamkol text tak, aby sa čitateľ dozvedel čiastkovú informáciu. Predtým bolo zamykanie automatické bez rešpektovania obsahu. Sme.sk zároveň skúšalo tzv. metered paywall, konkrétne v sekcii Korzár. Jej čitatelia mali prístup k 10 textom zadarmo a potom sa im úplne všetko z Korzára zamklo. Od metered paywall teraz vydavateľstvo ustupuje. "Po roku sa vraciame modelu zamykania exkluzívnejších článkov a neobmedzenému bezplatnému spravodajstvu. Systém bude teda taký istý, ako na Sme.sk. Ak človek zaplatí akýkoľvek balíček plateného obsahu na SME.sk, súčasťou budú aj platené články Korzára," uviedol v tlačovej správe vedúci produktov Sme.sk Radoslav Augustín.

Pred niekoľkými týždňami začal Petit Press hľadať aj človeka, ktorý by sa venoval výhradne platenému obsahu - vypísalo výberové konanie na post manažéra plateného obsahu. Táto pozícia aktuálne nie je obsadená, ako sa dozvedeli Stratégie.

Viac o zamykaní slovenských webov:

Na Sme.sk bude naďalej kompletne odomknuté spravodajstvo. Naopak, pod zámkom budú publicistické príspevky - pôvodné témy Sme, komentáre, rozhovory, veľké interaktívne materiály, články z printového vydania - alebo neobmedzené diskusie.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 10:40