Kauza Skripaľ - vyšetrovanieTASR
StoryEditor

Ruská televízia čelí vo Veľkej Británii státisícovej pokute. Viackrát porušila pravidlá nestrannosti

26.07.2019, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Pokuta sa týka relácií o otrave bývalého agenta Skripaľa, o konflikte v Sýrii a dianí na Ukrajine.

Britský úrad na dohľad nad médiami Ofcom udelil ruskej štátnej televízii RT pokutu 200-tisíc libier (v prepočte 225-tisíc eur) za porušenie pravidiel o nestrannosti v reláciách o otrave bývalého agenta Sergeja Skripaľa, o konflikte v Sýrii a dianí na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Televízia v reakcii označila postup za "veľmi nesprávny".

Ofcom televíziu RT obvinil zo zaujatosti na konci minulého roka. Pri analýze vysielania z jari 2018, teda z doby tesne po útoku na niekdajšieho ruského agenta Skripaľa, našiel úrad sedem "závažných zlyhaní pri dodržiavaní našich vysielacích pravidiel". Podľa Ofcom televízia neposkytla dostatočný priestor na vyjadrenie rôznych názorov v diskusiách o aktuálnom dianí. Hrozilo jej za to aj odobranie vysielacích práv.

"Ofcom uložil TV-Novosti pokutu 200-tisíc libier v súvislosti s jej službou RT za nedodržanie našich vysielacích pravidiel," oznámil dnes úrad svoje rozhodnutie o prípade.

​Televízia RT je financovaná z ruskej štátnej pokladnice a býva označovaná za orgán ruskej propagandy. Ruský pohľad na udalosti prezentuje nielen v Británii, ale tiež v Spojených štátoch a v ďalších krajinách. Okrem angličtiny vysiela aj v arabčine, španielčine či nemčine.

RT obvinenie zo zaujatosti svojho vysielania odmieta a na začiatku roka avizovala, že sa v tejto veci obráti na britskú justíciu. "Je veľmi nesprávne, aby Ofcom oznámil postih voči RT na základe svojich zistení o porušení (pravidiel), ktorá sú aktuálne preskúmavané na vrchnom súde v Londýne," uviedla dnes hovorkyňa RT. Televízia tiež označila ohlásenú pokutu za "nevhodnú a neúmernú".

01 - Modified: 2019-02-18 13:15:07 - Feat.: 0 - Title: Facebook zablokoval niekoľko stránok ruskej televízie RT 02 - Modified: 2018-06-29 09:09:15 - Feat.: 0 - Title: Ruská televízia dostala vo Francúzsku výstrahu za neobjektívne správy 03 - Modified: 2017-11-10 13:49:10 - Feat.: 0 - Title: Televízia RT sa musí v USA zaregistrovať ako zahraničný agent. Rusko podnikne odvetu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:05