Marian Kotleba v RTVSRTVS
StoryEditor

Kotleba si odmietol nasadiť rúško po výzve od moderátora. RTVS na situáciu zareagovala

27.09.2020, 13:05
Autor:
redred
Marian Kotleba v relácii O 5 minút 12 povedal, že rúška podľa neho oslabujú imunitu kvôli vdychovaniu toxínov.

Šéf ĽSNS Marian Kotleba si v diskusnej relácii O 5 minút 12 v RTVS odmietol nasadiť rúško a spochybňoval význam jeho nosenia.

Kotleba si odmietol nasadiť rúško

Neurobil tak ani po napomenutí od moderátora Mareka Makaru či poslankyne SaS Jany Bittó Cigánikovej. Makara ho vyzval počas diskusie viackrát, aby si rúško nasadil, argumentoval aj tým, že do televízie volalo veľa ľudí.

​Kotleba v relácii povedal, že rúška podľa neho oslabujú imunitu kvôli vdychovaniu toxínov. Kotleba dokonca povedal, že nosenie rúšok je podobne škodlivé ako ľudský moč.

Šéf ĽSNS povedal, že jeho spoludiskutujúci Cigániková a Michal Šipoš (OĽaNO) nenosili rúška na svadbách. Kotleba tvrdí, že prekonal ťažký zápal pľúc a preto nebude nosiť rúško.

"Ja aj celý poslanecký klub začneme nosiť rúška, keď vláda začne rozdávať dôchodcom potravinové a vitamínové balíky na zlepšenie imunity," odkázal Kotleba.

Poslankyňa SaS sa ohradila voči tomu, že jej náprotivok nemal rúško. Podľa nej nevie, či teraz nemôže byť šíriteľom koronavírusu medzi zamestnancami RTVS. "Rúško môže pomôcť a neublíži," povedala Cigániková.

Šeliga zváži trestné oznámenie

K situácii sa v diskusnej relácii Na telo na Markíze vyjadril aj šéf parlamentu Boris Kollár. "Ja som poslancov ĽSNS vykázal zo siene, keď nemali rúško. Je to nekorektné voči ostatným a nabádal by som poslancov na zodpovednosť," povedal Kollár.

Podpredseda parlamentu zváži trestné oznámenie. "Nerozumiem RTVS, že nepožiadala Mariána Kotlebu, aby opustil nahrávacie štúdio, keďže vedome porušuje nariadenie hlavného hygienika a Úradu verejného zdravia a svojim konaním ohrozuje zdravie celého štábu. Azda netreba pripomínať, že práve poslanec za ĽSNS bol pozitívne testovaný na Covid 19," povedal Šeliga.

RTVS reaguje

RTVS sa v stanovisku ospravedlnila divákom, ktorých pohoršilo to, že poslanec Marian Kotleba počas diskusie v relácii O 5 minút 12 nemal na tvári rúško.

RTVS tvrdí, že sa dištancuje od konania Kotlebu. Pred reláciou ho zamestnanci RTVS viackrát upozorňovali, aby dodržal interný predpis RTVS vo veci nosenia rúšok.

"Moderátor Marek Makara taktiež viackrát počas relácie upozornil p. poslanca, aby si rúško nasadil. Poslanec to, žiaľ, odmietol. Išlo o porušenie interného predpisu RTVS a nie o porušenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva, pretože platí výnimka nosenia rúška účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu. RTVS urobila maximum v danej situácii, dodržali sme odstup Mariana Kotlebu od ostatných hostí, ako aj štábu relácie. Opätovne zdôrazňujeme, že nám je ľúto, že poslanec Marian Kotleba nerešpektoval interný predpis RTVS o dodržiavaní nosenia rúšok v priestore verejnoprávnej televízie. RTVS zároveň rozhodla, že odteraz bude v pozvánke na účasť v relácii O 5 minút 12 explicitne uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov RTVS v súvislosti s ochorením COVID - 19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii," píše sa v stanovisku.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 20:19