Na snímke izraelský vojak drží zbraň v meste Gaza v utorok 14. novembra 2023.TASR
StoryEditor

Počas konfliktu v Gaze bolo zabitých už 53 novinárov a pracovníkov médií

22.11.2023, 12:22
Autor:
TASRTASR

Navyše od začiatku konfliktu ďalších 11 novinárov utrpelo zranenia, traja sú dosiaľ nezvestní a ďalších 18 zadržali.

Prinajmenšom 53 novinárov a zamestnancov médií už bolo zabitých vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedla v utorok mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ). TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

Medzi zabitými novinármi je 46 Palestínčanov, štyria Izraelčania a traja Libanončania. Od začiatku konfliktu ďalších 11 novinárov utrpelo zranenia, traja sú dosiaľ nezvestní a ďalších 18 zadržali, uvádza CPJ.

Novinári v Pásme Gazy čelia obzvlášť nebezpečným podmienkam pri pokrývaní konfliktu vzhľadom na pozemnú ofenzívu a nálety izraelských síl či rozsiahle výpadky elektriny a telekomunikácií, uviedla organizácia so sídlom v USA.

Agentúry AFP a Reuters pred časom žiadali Izrael o záruky, že sa ich novinári nestanú v Gaze terčom izraelských útokov. Izraelská armáda reagovala, že bezpečnosť ich zamestnancov v palestínskej enkláve nevie zaistiť.

Hamas počas útokov na Izrael 7. októbra zabil približne 1200 ľudí a ďalších zhruba 240 uniesol do Pásma Gazy, kde väčšinu z nich stále drží ako rukojemníkov. Izrael reagoval odvetnými útokmi a podľa Hamasu si dosiaľ vyžiadali vyše 13.300 obetí.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 18:32