StoryEditor

Týždeň v médiách: Závadová osoba Mariana Kočnera postavila na nohy médiá. A vyplavila tajné kamarátstva politikov

07.10.2018, 08:08
Aj o deravom Facebooku, ktorému kvôli nechráneným údajom hrozí pokuta 1,4 miliardy eur.

Celé to spustilo vyjadrenie obvineného zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Zoltán Andruskó pred policajtmi vypovedal, že vraždu novinára si objednal Marian Kočner. Je to presne "ten podnikateľ", o ktorom médiá zatiaľ nenapísali jedinú pozitívnu správu, ktorá by súvisela s čistým štítom jeho podnikania.

​Aj dnes tento "slovenský podnikateľ" sedí vo väzbe, dôvodom je obvinenie zo "záhadných" zmeniek, ktoré sa objavili po viac ako desiatich rokoch a Kočner ich žiada vyplatiť od Markízy. V tomto prípade sa spomína aj meno Pavla Ruska ako bývalého šéfa Markízy. Ale Kočner mal niekoľko "kamarátov", o ktorých zdá sa, postupne prichádza. Bývalý novinár a tiež šéf kontrarozviedky Peter Tóth sa priznal ku kamarátstvu s Kočnerom na svojom portále. Napísal nielen to, že Mariana Kočnera pozná 23 rokov, ale "ak by sa potvrdili podozrenia vyslovené na jeho adresu, nevyhnutne by to znamenalo koniec nášho priateľstva."

Kočnera pozná aj šéf SaS Richard Sulík, ten síce hovoril vo svojom statuse na Facebooku o tom, že Kočner je výtvor tejto vládnej garnitúry, vzápätí v inom statuse obhajoval to, že sa pozná s Kočnerom, presnejšie, že vie čo je Kočner zač: “Áno, vedel som, že je to závadová osoba. Veď preto som chodil k nemu, nech nás nikto nevidí.” 

Facebook

​Takže ak sa chcete stretávať ako politik s kontroverznou osobou, choďte k nej domov, nik vás tam neuvidí. Alebo odíďte na Maledivy, ako to urobil  svojho času Béla Bugár, ktorý sa tam tiež náhodne stretol s Kočnerom. Nech sa prihlási ten politik, ktorý sa minimálne raz náhodne, aj nenáhodne stretol s Kočnerom. Alebo si s ním aspoň napísal sms-ky. 

A najmä nezabudol si ich zálohovať desať rokov. Presne tak to urobil Boris Kollár zo strany Sme rodina. Ten sa ku Kočnerovi tiež dostal ako slepé kura k zrnu. Najskôr tvrdil, že objednávateľku vraždy novinára Alenu Zsuzsovú nepozná. Neskôr si na ňu v TV Markíza predsa len spomenul: „Meno Alena Zsuzsová mi nič nehovorilo a nikdy v živote som ho nepočul. Preto mi vôbec nenapadlo, že to môže byť rovnaká osoba ako Aja, s ktorou som bol v kontakte pred desiatimi rokmi,“ vysvetlil poslanec. „Našiel som v telefóne starú komunikáciu. Potom sme pátrali, či by to mohla byť tá istá osoba cez telefónne číslo, ktoré vtedy platilo.“  Kollár ju mal uloženú v telefóne ako omyl, pretože mu omylom napísala. A pamätal si ju aj preto, že mu ponúkala na predaj pozemky a poznala sa s Kočnerom.

Inými slovami Slovensko je tak malé, že ak ste v politike, stretnutiu s kontroverznými podnikateľmi sa jednoducho nevyhnete. Iste, všetci Sme rodina. A ako sa hovorí, tú si síce nevyberáme, ale kamarátov áno.

A ešte jedna pravda, či skôr obraz tejto doby -  kandidáti na post prezidenta SR na titulnej strane alternatívneho magazínu Extra plus:

Extra plus

A tu už každá sranda končí, priatelia.

V skratke:

  • RTVS vzbudila pozornosť reportážou v Reportéroch. Výhradu voči nej mal napríklad Miroslav Číž zo Smeru-SD, ktorý tvrdí, že reportáž o únose Vietnamca nie je objektívna, a preto ju radšej vypol. Čížovi kontroval exminister kultúry Marek Maďarič, podľa ktorého už len to, že Číž vystupuje proti reportáži, hovorí o tom, že "to bola dobrá reportáž".
  • Keď sme už pri RTVS, tá bude v budúcom roku fungovať v úspornom režime. Šéf RTVS po roku fungovania v RTVS prichádza na to, že ak chce Tretí program - potrebuje viac peňazí. Sú dve možnosti - zvýšenie koncesií alebo vyššie príjmy od štátu. Komerční klienti cesta nie sú. Nič nové pod Slnkom. 
  • Príležitosť vo video obsahu vidí denník Pravda. Ten spustil novú onlinovú televíziu. Štúdio vyzerá slušne, politikov bude spovedať Zuzana Martináková, uvidíme koľko pravdy sa ešte na Slovensku dozvieme.
  • Ďalšia veľká pokuta pre Facebook. Ten v uplynulých dňoch musel čeliť útoku, pretože hackeri napadli 50 miliónov účtov a ďalších 40 miliónov užívateľov Facebook z účtu preventívne odhlásil. Spoločnosť doteraz nevie, kto stojí za útokom, ale všetko je na "dobrej ceste", pretože viceprezident Facebooku Guy Rosen uviedol, že "okolnosti sú predmetom vyšetrovania" a Facebook už vie, že hackeri na prienik do siete využili  funkciu "View as". Toto sa ale nepáči Írskemu regulátorovi, ktorý začal riešiť, či Facebook urobil dostatočné opatrenia na ochranu osobných údajov svojich užívateľov. Vyšetrovanie tejto okolnosti môže potenciálne viesť k pokutám pre Facebook vo výške 1,4 miliardy eur. A to len prednedávnom Facebook oznámil, že posilnil opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a ochrany osobných údajov.

Je to taký nekonečný príbeh. Facebook sa nepovažuje za médium, napriek tomu, že ním prechádza nespočetné množstvo informácií. A je tiež výborným priestorom pre zadávateľov reklamy v jednotlivých štátoch, i keď všetky príjmy putujú von z krajiny. A v neposlednom rade je to mimoriadne bezpečný priestor pre tvorenie komunít a "nové" priateľstvá, aj v čase, keď k 50 miliónom účtov sa dostane nejaký neznámy hacker.  

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 12:47