StoryEditor

Týždeň v médiách: Nováčikovia a ostrieľaní bardi politických diskusií

01.09.2019, 10:22
Divákov od septembra čakajú zmeny. Kto si v úlohe moderátora poradí najlepšie?

Politika pri nedeľnom obede? Vďaka politickým diskusným reláciám je to na Slovensku tradícia, a pre niektorých moderátorov aj ambícia. Nedeľný priestor v čase obeda síce pre televízie nie je zdrojom lámania rekordov, napriek tomu môže dosahovať slušnú sledovanosť. A čo je dôležité vzbudzuje pozornosť divákov, aj ex post po odvysielaní. Býva témou v médiách, v diskusiách na sociálnych sieťach, zvyknú naň reagovať politici.

Chvalabohu sú preč časy, kedy do diskusnej relácie prichádzal iba premiér. Relácia mala aj príznačný názov: Ako ďalej pán predseda vlády? Ak to zjednodušíme, je úplne jedno, akého mala v tom čase moderátora, keďže si v nej premiér viedol iba monológ. 

Dnes je latka očakávaní divákov od politických relácií položená celkom vysoko. Nielen kvôli pozvaným hosťom. Najmä kvôli moderátorom, od ktorých sa očakáva, že sú ťahúňmi diskusie. A presne to bola téma uplynulého týždňa v médiách. Jednotka a TA3 ohlásili zmenu na postoch moderátorov politických diskusných relácií, do politickej relácie sa púšťa aj  televízia JOJ. Pozrime sa, kto u nás patrí k moderátorskej politickej špičke, kto bude od jesene pod paľbou divákov, ale aj politikov.

Verejnoprávna televízia vysiela nedeľnú reláciu O 5 minút 12. Začiatkom minulého týždňa ohlásila zmenu na moderátorskej stoličke. Jozefa Hajka vystrieda Marek Makara. Jozef Hajko pôsobil v úlohe moderátora nedeľnej diskusnej relácie rok, RTVS dnes hovorí, že taká bola dohoda. Pripomeňme, že Hajka verejnoprávna televízia na úlohu moderátora dôkladne pripravovala. I keď sa tesne pred začiatkom sezóny dokonca hovorilo, že reláciu bude moderovať niekto iný. Nestalo sa tak. Jozef Hajko musel prehltnúť kritiku nováčika, pretože na vkus divákov bol nevýrazný a málo razantný. Čo sa mu nedalo uprieť je, že vždy prišiel pripravený, v diskusiách bolo cítiť prehľad, pripravenosť a odbornosť.

RTVS

Podľa RTVS nie je nový moderátor Marek Makara žiadnym nováčikom a má za sebou dlhú kariéru v médiách. Pôsobil v Rádiu Twist, neskôr v Rádiu Viva a moderoval diskusie v spravodajskom Rádiu Aktual, ktoré fungovalo necelý rok. Diváci jeho tvár poznajú aj ako moderátora RTVS, a to večernej spravodajskej relácie Správy a komentáre. Nový moderátor hlavnej politickej diskusnej relácie je zvyknutý na kamery, má príjemný, distingvovaný prejav a určite sa dobre počúva. Za sebou má prvé moderovanie O 5 minút 12, i keď v špeciálnej relácii. Jeho brisknosť v debatách preveria na živo vysielané samotné diskusie, najmä ráznosť niektorých politikov.

RTVS

Novou tvárou medzi ženskými politickými moderátorkami bude od septembra v spravodajskej televízii TA3 Anka Žitná Lučaiová.

Plus 7 dní

​Diváci možno jej tvár nepoznajú, pretože jej doménou bola doteraz písaná politika. Dlhoročne pôsobila v týždenníku PLUS 7 dní, kde mala na starosti domácu politiku, neskôr pracovala v pozícii zástupkyne a nakoniec aj šéfredaktorky. Svoje pôsobenie vo vedení týždenníka ukončila v polovici júla tohto roka.  Po novom sa od septembra bude divákom prihovárať v hlavnej diskusnej relácii TA3 s názvom V politike. Reláciu doteraz moderoval Noro Dolinský, ktorý ako oznámila spravodajská televízia, bude s novou moderátorkou striedať.

TA3

​A do tretice, nováčikom na tomto poli bude televízia JOJ. Tá na obrazovky uvedie nový projekt Na hraneTvorcovia sľubujú každý týždeň duel dvoch politikov na aktuálne politické a spoločenské témy. ​Súčasťou živého vysielania bude aj publikum, ktoré si do štúdia pozvú diskutujúci politici. Vytvoria sa tak dva podporné „tábory“ politikov, ktoré budú mať priestor aj na položenie otázok. Interaktívne sa budú môcť zapojiť aj diváci pri obrazovkách. Reláciu bude uvádzať nováčik na televíznej obrazovke Michal Magušin, JOJ-ka ju bude vysielať vo štvrtok. Michal nie je nováčikom v médiách. Do JOJ-ky prichádza z magazínu .týždeň, kde bol zástupcom šéfredaktora, vidieť sme ho mohli aj vo vlastnej relácii .zákulisné reči.

TV JOJ / Michal Magušin

Všetci nováčikovia sa stretnú v konkurencii na slovenskej moderátorskej politickej scéne so skúseným bardom Michalom Kovačičom, ktorý moderuje nedeľnú diskusnú reláciu Na telo na Markíze. Televízia vrátila túto reláciu na obrazovky minulý rok, po piatich rokoch. Novou tvárou sa stal Michal Kovačič, ktorý takto vystriedal Zlaticu Puškárovú. Pre Markízu bol moderátor jasnou voľbou, v minulosti totiž moderoval volebné špeciály a diskusie. Dnes patrí Michal Kovačič k najskúsenejším politickým moderátorom, s výrazným a dôrazným prejavom, i keď niekomu sa môže zdať príliš ambiciózny. Moderuje tiež reláciu Fair play na Aktualitách.

Markíza

​I keď ho na televíznej obrazovke nevidíme, patrí podobne ako Michal Kovačič, k najskúsenejším politickým moderátorom. Hovoríme o Branislavovi Závodskom, ktorý je tvárou či azda hlasom, nášho najpočúvanejšieho rádia Expres. Počúvať ho môžete každý pracovný deň päť minút po 12-tej a vždy hovorí na aktuálnu tému. Závodský je dôrazný, na svoje otázky žiada od politikov odpovede. Nie každý však dokáže reagovať - ako napríklad Andrej Danko. Ten napríklad kapituloval pod otázkou moderátora a nechtiac sa priznal: "Pán redaktor, ťažko vládzem, fakt som dosť popil."

Rádio Expres

Z éteru Slovenského rozhlasu sa poslucháčom pravidelne prihováral a často aj konfrontačné diskusie s politikmi ešte do minulého roka viedol Braňo Dobšinský. Po osobnom zlyhaní RTVS opustil. V súčasnosti je jeho novým "domovom" redakcie Aktuality.sk, kde bude súčasťou nových relácií: podcastov, diskusií, denného spravodajstva a publicistiky.

archív

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:53