TASR - František Iván
StoryEditor

Týždeň v médiách: Po roku pandémie, poďme do víťazného boja: s respirátormi, Sputnikom, rozhádanou koalíciou a vtipkujúcim premiérom

07.03.2021, 07:02
Toto nie je fikcia, ale sled udalostí, ktoré boli top témami v slovenských médiách.

„Celý svet rieši covid, len my riešime pána premiéra,“ povedala začiatkom decembra minulého roka prezidentka Zuzana Čaputová. A čas sa v tomto smere akoby vôbec neposunul. Aj v uplynulom týždni bolo hlavnou témou našich médií dianie okolo  premiéra Igora Matoviča. "Toto bude veľký týždeň, dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia," sľuboval premiér na svojom Facebooku. A veľký týždeň to naozaj bol. Nasledujúce riadky nie sú fikcia, ale sled udalostí, ktoré boli top témami v slovenských médiách.

Niekedy urobiť správnu vec potrebuje odvahu. Odvahu kúpiť Sputnika
Zatiaľ čo Slovensko čakalo na informácie o ďalších sprísnených opatreniach, ktoré spolu s odborníkmi riešil Igor Matovič takmer týždeň za okrúhlym stolom, premiér oznámil úplne inú vec. Sám spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, nielen objednali, ale aj rovno aj doniesli ruskú vakcínu Sputnik. A že je to naozaj pravda, sme sa dozvedeli tak, že  Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a infektológom Pavlom Jarčuškom zorganizovali tlačovú konferenciu priamo na letisku v Košiciach.
Tak sa Slovensko slovom aj obrazom dozvedelo, že náš premiér objednal 2 milióny neregistrovanej vakcíny Sputnik."Niekedy urobiť správnu vec potrebuje jediné. Odvahu," skonštatoval náš premiér.

Odvahu ale potrebujete aj na ďalší krok. Minister zdravotníctva Krajčí na druhý deň odkázal lekárom, že zodpovednosť za podanie Sputnika, ktorý nie je registrovaný Štátnym ústavom na kontrolu liečiv, bude mať ošetrujúci lekár, ktorý ho pacientovi podá. 

Aby sme nezabudli. Sputnika na Slovensko doniesol premiér preto, že vakcíny z Európy meškajú. To bolo v pondelok. V utorok alebo v stredu, s nadšením oznámil, že v marci bude mať Slovensko k dispozícii navyše o 100 000 registrovaných vakcín BioNTech/Pfizer a Francúzsko nám dodá ďalších 15-tisíc vakcín AstraZeneca. A nezabudol pripomenúť, že vakcína je sloboda.

Dovtedy sa ale Slováci musia podriadiť novým prísnejším pravidlám, chodiť na pravidelné testovanie antigénovými testami, nosiť respirátory FFP2 a riadiť sa Covid automatom. Testovanie síce nie je povinné, ale negatívny test je povinný aj do prírody, tá sa ale nemôže nachádzať mimo okresu. Na všetko bude dohliadať viac policajtov. Tak nejako znejú informácie o novom ešte prísnejšom lockdowne. V spleti opatrení, ale nikto presne nevie, čo vlastne vláda schválila.
„Určite to mrzí nie len mňa, ale aj všetkých odborníkov, ktorí sedeli na vláde. Diskutovalo sa o tom, ako budú komunikované tieto nové opatrenia,“ hovorí o rokovaniach s premiérom pre Hospodárske noviny vedec a biochemik Pavol Čekan. Uznávaný vedec, napriek tomu, že sa zúčastnil rokovaní, vlastne nevie, čo vláda schválila. Jednotlivé schválené nariadenia oznamovali médiá postupne.

Koaličná kríza na čele s premiérom, ktorý nie je spôsobilý vykonávať svoju funkciu
Dianie okolo Sputnika a najmä konanie premiéra na "vlastnú päsť" vyprovokovalo koalíciu. Vlastne iba strany SaS a Za ľudí. Strana Sme rodina na čele s lídrom Borisom Kollárom sa na všetko prizerala z bezpečnej vzdialenosti, pretože predsedníctvo strany Sme rodina bude zasadať až budúci týždeň. Richard Sulík otvorene napísal, že očakáva rekonštrukciu vlády, ktorá spočíva v tom, koalícia na čele s OĽaNO ustanoví nového premiéra, pretože súčasný nie je spôsobilý vykonávať túto funkciu. Na stole ale nie sú predčasné voľby. Myslí si to aj Veronika Remišová zo strany Za ľudí, ktorá očakáva sebareflexiu vládnej koalície, pretože iba tak príde k zmenám. Boris Kollár nakoniec predsa len priznal, že situácii v koalícii môže pomôcť rekonštrukcia vlády, ale nie je za výmenu premiéra.

Sebareflexia vládnej koalície prišla, keď Igor Matovič poslal kolegom z koalície familiárny odkaz: "Rišo, Veronika, bola to moja psia povinnosť". A v Sobotných dialógoch vyhlásil, že on na premiérskej stoličke neskončí, ministra zdravotníctva neodvolá a aj tak za všetko môže Sulík.

Ale nič nie je také horúce, aby sa to mohlo ešte odložiť. Koalícia svoje rokovanie preto posunula na ďalší týždeň a v najsledovanejších politických diskusiách na RTVS a Markíze sa táto téma bude riešiť s Erikom Tomášom (Hlas-SD) a Jurajom Blanárom (Smer-SD).

Ku koaličnej kríze sa postupne vyjadrujú bývalý premiéri - Iveta Radičová, aj Mikuláš Dzurinda. A médiá forsírujú tému o tom, ako sa správa psychopat. Taký denník Sme sa napríklad pýta, Či už môžeme hovoriť o tom, že je psychopat. V politických kuloároch sa hovorí o tom, že minister financií Eduard Heger by bol dobrou náhradou Matoviča, pretože by "ho akceptovali všetci". Veselé a ironické internety v tom majú jasno. Do úlohy premiérky nominujú pani Máriu Šofranko -  líderku kandidátky OĽaNO z minulého roka, o ktorej sme od minulých volieb nepočuli.

Korčok obhajuje Matovičove žartíky
Premiér Matovič má rád vtipy, ktorými nešetrí ani na oficiálnych stretnutiach. Minulý rok v lete ponúkol Angele Merkelovej slivkový koláč, francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa pochválil, že za nový účes vďačí svojej 11-ročnej dcére. Macron je normálny, on tento žart pochopí, myslí si Matovič.
V uplynulý týždeň slovenský premiér dovolil ďalší žart - keď v relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Sputnik v Ruskej federácii sľúbil, so žartom odvetil: Zakarpatskú Ukrajinu, čím dostal do pozoru nielen nášho ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ale aj politickú špičku Ukrajiny. Samozrejme, že Ukrajina žiadala za tento výrok ospravedlnenie.
A neskôr sa Matovič ešte poďakoval maďarskému ministrovi zahraničia
, že mu pomohol zaobstarať vakcínu Sputnik. Toto ale žart už nebol. Tesne predtým však toho istého ministra Pétera Szijjártóa kritizoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Podľa ministra zahraničných vecí, koaličný poslanec G. Gyimesi a maďarský minister prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali spolu v Komárne.

Po roku pandémie poďme do víťazného boja
6. marca pred rokom bol na Slovensku zistený prvý prípad ochorenia Covid-19. Pri tejto príležitosti sa premiér narýchlo prihovoril Slovákom prostredníctvom vysielania na RTVS. Poďakoval občanom, zdravotníkom v tom ako zvládajú boj s Covid-19. Zároveň pripomenul, že sme za posledné obdobie odišli z víťaznej stratégie ku ktorej je potrebné vrátiť sa. Bolo to preto, že ani on vlastne nedodržiaval dostatočne opatrenia. "Ruku na srdce, asi sa to stalo mnohým z vás." 

Slovákov vzápätí povzbudil spôsobom jemu vlastným, keď ich vyzval do víťazného boja. „Máme na to, poďte do boja, prosím. Zomknime sa, prosím a vráťme sa k víťaznej stratégii. Verím, že tento rozhodujúci boj vyhráme."
Len pripomeňme, že Slovensko je stále na čele svetových rebríčkov v úmrtí na Covid-19.

Ako balzam na dušu preto pôsobia úspechy našej lyžiarky Petry Vlhovej, či úspech Petra Bebjaka a Rasťa Šestáka a ďalších Slovákov, na Českom levovi.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 11:02