StoryEditor

Najpozitívnejšie sa písalo o PS, najnegatívnejšie o OĽaNO

02.08.2023, 10:31
  • Slovenská národná strana pomaly stúpa.
  • V spoločnosti Monitora sme vytvorili projekt Mediálny obraz, ktorý mapuje mediálnu stopu vybraných politických strán a hnutí kandidujúcich v parlamentných voľbách 2023.
  • Toto je druhý zo série blogov, v ktorom každý týždeň až do volieb prinášať prehľadné zhrnutie toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledné dva týždne udialo.
  • Čo sa dozviete?
  • Ktoré strany boli v poslednom týždni najmedializovanejšie?
  •  Aký sentiment majú jednotlivé články?
  • O ktorých stranách a hnutiach sa píše v pozitívnom duchu, o ktorých neutrálne a ktoré si vyslúžili najviac kritiky?
  • Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?
  • Koľko zmienok mali strany a hnutia na sociálnych sieťach?

Nikto nepokrýva politické témy tak aktívne ako denník SME. Za ostatných 14 dní sa venoval najviac všetkým sledovaným politickým stranám a hnutiam spomedzi všetkých médií a agentúr. V prípade čítanosti však už taký jednoznačný líder nebol. Na prvom mieste ho vystriedali ereport.sk, cas.sk, aktuality.sk i hlavnydennik.sk.

Najmedializovanejšie strany

V ostatných dvoch týždňoch si už tradične vyslúžil najviac spravodajskej pozornosti Smer (13,7 %), o percento menej Hlas (12,8 %) a na tretie miesto sa prepracovala Sas (10,9 %). Hnutie OĽaNO kleslo oproti môjmu blogu z minulého týždňa o dve miesta (10,6 %) a zaradilo sa na štvrté miesto. Zaujímavé je sledovať medializovanosť SNS, ktorá pomaly stúpa a za posledné dva týždne sa dostala do médií ako piata najviac (8,2 %).

image

Najmedializovanejšie strany

Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

Ešte minulý týždeň vyšlo, že hlavnydennik.sk zverejnil za posledné dva týždne o Hlase takmer 3/4 článkov (67 %) v pozitívnom duchu, informácia z dnešného rána hovorí už len o polovici (51 %) článkov s podobným sentimentom. Najpozitívnejšie sa písalo o Progresívnom Slovensku a zrejme najnegatívnejšie sa spomínalo OĽaNO. Vyhodnocovali sme tri zdroje, ktoré najčastejšie zmienili danú stranu za posledných 14 dní a hlavne sentiment ich zmienok.

image

Top 3 zdroje

Kto sa venuje politike najviac?

Platí to už dlhodobo, že najviac sa politickým témam venujú DenníkN a SME. Tabuľky o počte mediálnych výstupov viedli pri všetkých šiestich najmedializovanejších stranách, s výnimkou Smeru, kde sa na druhom mieste umiestnila agentúra tasr.sk a Progresívneho Slovenska, o ktorom ako druhá najčastejšie písala pravda.sk.

Pri Smere a Progresívnom Slovensku je zaujímavé porovnať aj dve najaktívnejšie médiá, teda Denník N a SME. Kým sme.sk je najaktívnejšie zhodne pri všetkých politických stranách a hnutiach, dennikn.sk sa v počte zmienok Progresívneho Slovenska zaradil až na piate miesto a Smeru dokonca na desiate.

Medzi desiatimi médiami, ktoré najčastejšie spomínajú politické strany a hnutia, sa umiestnila väčšina demokratických. V tabuľke čítanosti to však s nimi už tak pozitívne nevyzerá a omnoho čítanejšie sú texty alternatívnych médií. V počte článkov vyhral dennikn.sk, nasledovalo sme.sk a na treťom mieste sa umiestnil hlavnydennik.sk, ktorý za posledných 14 dní priniesol o 24 politických článkov menej ako víťazný DenníkN.

image

SMER SD v médiách

Ktoré strany sú najúspešnejšie na sociálnych sieťach?

Keby sme v počte mediálnych výstupov a zmienok na sociálnych sieťach porovnávali len šesticu strán (Smer, Hlas, OĽaNO, SAS, Sme rodina a Progresívne Slovensko), posledné miesto pre Sme rodina by sa nemenilo (5,7 %), zatiaľ čo na prvých troch miestach by došlo k takmer zásadným posunom.

image

Zmienky na sociálnych sieťach

Jednoznačne najviac pozornosti na seba upútal Hlas (26,9 %) a na druhé miesto sa za neho zaradilo OĽaNO (22,5 %). Na treťom mieste bol Smer (16,8 %), pričom mu takmer fúkalo na chrbát Progresívne Slovensko (16 %).

 

 

 

01 - Modified: 2023-09-26 11:19:35 - Feat.: - Title: Tretinu všetkých interakcií na sociálnych sieťach vyvolal Smer. Matovič mu pomohol 02 - Modified: 2023-09-20 12:01:39 - Feat.: - Title: Matovičovi vyšla bitka s Kaliňákom. OĽaNO vďaka tomu výrazne poskočilo 03 - Modified: 2023-09-12 10:27:25 - Feat.: - Title: Denník N sa začal venovať SaS. Spomína ju dvakrát častejšie ako SME 04 - Modified: 2023-09-11 10:07:18 - Feat.: - Title: Monitora sa mení na Mediaboard. Svoje služby ponúkne aj v zahraničí 05 - Modified: 2023-09-05 07:36:08 - Feat.: - Title: Smer stráca a dobieha ho SNS, z hry vypadlo OĽaNO. O Hlase najviac písali spisiakoviny.eu. výrazne viac ako ostatní
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. september 2024 01:24