StoryEditor

Dušan Viszt: Predpokladám, že televízie vyhlásia na budúci rok vysokú infláciu

02.11.2021, 11:43
Šéf Zenithu hovorí o tom, ako sa menia služby mediálok, ale aj ako im pomohla kampaň pre Dedoles.

Do Zenithu nastúpil Dušan Viszt po skúsenostiach na strane klienta. V tom čase vnímal mediálnu agentúru „ako tú poslednú v reťazci, čo zabezpečuje pre klientov „len“ nákup reklamného priestoru v médiách“. Pre Stratégie hovoril o tom, ako zmenil toto vnímanie, ako sa za tri roky zmenil Zenith pod jeho vedením, čo im priniesla spolupráca s Dedolesom, o plánoch s rozširovaním služieb agentúry, ale aj vypredanom televíznom inventory.

Mediálna agentúra Zenith vytvorila mediálnu stratégiu pre klienta Dedoles, ktorý minulý rok extrémne narástol, svedčí o tom aj zlatá Effie, ktorú získal na konci roka. Čo vám konkrétne priniesla táto spolupráca, agentúre, ktorá pracuje pre veľkých klientov, ako sú O2 Slovakia či Tatra banka?
Je pravda, že nám Dedoles otvoril brány, pri ktorých sme nečakali, že sa tak rýchlo otvoria. Doteraz nás poznali najmä ako tých, ktoré dlhé roky spolupracujú s O2 či Tatra bankou. Začali sa nám však ozývať klienti z e-commerce, ako napríklad Websupport, Orion Tip, GymBeam a ďalší, s tým, či by sme im pomohli s mediálnou stratégiou a následnou realizáciou. S klientom Dedoles zároveň prišli nové poznatky, skúsenosti, ktoré aj nás nepochybne posunuli vpred – je to teda obojstranne prospešná spolupráca.

Dedoles so škrečkami výrazne komunikoval práve počas pandémie minulý rok. Mnohí mediálnu stratégiu vnímali ako silné nasadenie reklamy v televízií či v online práve počas obdobia, keď sme boli zavretí doma.
My sme tender s navrhnutou stratégiou vyhrali niekedy v januári 2020. V tom čase sme nevedeli, čo bude v marci, o nejakom lockdowne sme netušili. Dedoles v tom období silne investoval do Facebooku a Googlu, avšak táto stratégia jednoducho dosiahla svoj limit (zásah) a ambície Dedolesu boli výrazne vyššie, ako im čisto digitálna stratégia bola schopná doručiť.

Zároveň došlo v Dedolese k zásadnej zmene, ako smerovať firmu a jej produkty v budúcnosti. Navrhli sme im preto novú stratégiu, ukázali sme im crossmediálne zásahy, vypracovali sme pre nich model, čo im donesie zásah v jednotlivých nami navrhovaných mediatypoch. Dovtedy značka tým, že oslovovala cieľovku iba na sociálnych sieťach, nemala šancu zasiahnuť nových zákazníkov. A o tých predsa ide. Navrhli sme sumu potrebnú na launch, ktorú oni v marci investovali, a navyše dostali mediálny výtlak ešte o 18 percent vyšší. Pretože sa televíziám zvýšila sledovanosť, keďže sme všetci boli zavretí doma. Zrazu v reklamnom brejku nebolo 12 spotov, ale päť.

Nech to akokoľvek zdôvodníme, či už tým, že šťastie praje pripraveným, či keď je unavené, sadne si aj na Zenith, alebo že sme to tak naozaj plánovali, jednoducho to vyšlo. Nehovoríme, že sme ten launch takto úplne chceli, ale je pravda, že sme ho naplánovali tak, aby bol výrazný, aby prebil najväčších hráčov, aby mal v sebe výraznú televíziu a online, v ďalšej fáze outdoor, rádio a mal by zásadne pohnúť predajom. To sa od nás očakávalo.

Dedoles minulý rok prvýkrát išiel do komunikácie v televízii. Chcel od vás povedzme efektívnejšie nastavené investície do reklamy? Predsa len, značka predtým v televíznom priestore nekomunikovala.
Poviem, že to bola naozaj dlhá cesta. V Dedolese očakávali, že im dodáme čo najpresnejšie predikcie toho, čo ich čaká, ak investujú sumu peňazí, ktorú doteraz neinvestovali. Ako sa im budú vyvíjať predaje a návštevy v e-shope, a to v prvých dňoch a potom aj po týždňoch. Vyhodnocovali si naozaj každý deň v televízii a prišli sme napríklad aj na to, že víkendové spoty prinášali výrazne vyššie predaje....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:48