StoryEditor

Slovenský Cromwell predáva v Česku Mediaservis. Doručovateľa dennej tlače

31.05.2018, 13:57
Autor:
ČTKČTK
Vlastníkom Mediaservisu sa má stať PNS – První novinová společnost.

První novinová společnost (PNS) kupuje firmu Mediaservis. Vyplýva to z webu české Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže. Protimonopolný úrad začal tranzakciu posudzovať a rozhodnúť by mal do konca júna. Obe spoločnosti spolupracujú od začiatku tohto roka na distribúcii dennej tlače do schránok predplatiteľov.

PNS na svojom webe uvádza, že je najväčším distribútorom tlače na českom trhu. Od viac ako 450 dodávateľov zabezpečuje dodávky tlače, elektronických médií a doplnkového tovaru do 17 tisíc predajných miest po celej republike. Firma existuje od roku 1992 a jej akcionári sú vydavateľské domy. Najviac, teda 35 % akcií, vlastní vydavateľ Denníka Vltava Labe Media, teda Penta. Czech News Center, vydavateľ Blesku či denníka Sport, má 27 percent a o niekoľko desatín menej Mafra, ako vydavateľ Mladé fronty Dnes a Lidových novin. Zvyšných 11 % vlastní vydavateľ Bauer Media, ktorý vydáva rôzne lifestylové časopisy.

Mediaservis doručuje ako adresné, tak neadresné zásielky a reklamné letáky. Je súčasťou slovenskej skupiny Cromwell, ktorá je na Slovensku najväčším alternatívnym poštovým operátorom.

Obe firmy začali 1. januára spoločne zabezpečovať distribúciu predplatenej tlače vrátane všetkých veľkých českých denníkov po tom, čo s ňou skončila Česká pošta. Tá sa totiž s vydavateľmi nedohodla na zvýšení ceny za túto službu. PNS zabezpečuje rozvoz balíkov novín z tlačiarní asi do 2300 distribučných bodov. Tam si ich preberajú doručovatelia Mediaservisu a donášajú 250 tisíc predplatiteľom. Asi do polovice marca spoločnosti bojovali s problémami pri distribúcii hlavne kvôli nedostatku pracovníkov a predplatitelia preto nedostávali noviny načas.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 19:37