StoryEditor

Americké múzeum sa sťažuje na použitie diela na plagáte nemeckej protiimigračnej strany

30.04.2019, 12:31
Autor:
(čtk)(čtk)
Strana reklamu odmieta stiahnuť.

Americké múzeum odsúdilo použitie diela zo svojich zbierok na predvolebných plagátoch protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD). Informovala o tom dnes agentúra AP. Strana na reklamu použila výrez zo slávneho plátna francúzskeho klasicistického maliara Jeana-Léona Gérômea Trh s otrokmi a spojila ho s heslom "Aby sa z Európy nestala Eurábia".

Twitter

​​"Odsudzujeme použitie maľby v prospech politického postoja AFD," uviedol Olivier Meslay, riaditeľ múzea Clark Art Institute, ktorá sídli vo Williamstown v štáte Massachusetts. "Clark Institute je vlastníkom diela a nesúhlasí s jeho využitím pre podporu akejkoľvek politickej agendy. Preto sme ich (AFD) oslovili a trváme na tom, aby s tým prestali a upustili od ďalšieho užívania," dodal.

Obraz z roku 1866 ukazuje scénu situovanú do bližšie neurčenej arabskej krajiny, kde skupina potenciálnych kupcov skúma chrup nahej otrokyne so svetlou kožou.

Berlínska kancelária AFD nechala asi 30 veľkoformátových plagátov vyvesiť v nemeckej metropole, ani po kritike ale žiadne z nich sťahovať nemieni. "Obraz a slogan 'Európania volia AFD' a 'Aby sa z Európy nestala Eurábia' tú problematiku popisujú presne. Nenecháme sa zneistiť," napísal na twitteri podpredseda AFD Georg Pazderski.

01 - Modified: 2019-04-29 20:23:06 - Feat.: 0 - Title: Izraelčanov pobúrila karikatúra v novinách, požadujú trest pre autorov
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 10:27