StoryEditor

Tomáš Bella: Piano potrebuje byť vo veľkej krajine a západnej Európe

01.02.2012, 23:00

Tento rok počíta optimistický plán s pridaním troch či štyroch nových krajín.

Piano po Slovensku preniklo aj do Slovinska. Optimistický plán expanzie tohto zamykacieho systému však počíta s ďalšími troma-štyrmi krajinami tento rok. V rozhovore pre mesačník Stratégie to povedal "otec" Piana Tomáš Bella.

"Aj podľa toho, čo píšu zahraničné médiá, sú pred nami dve bariéry. Vravia – fajn, na Slovensku to funguje a v Slovinsku bude, ale neviete to spraviť vo veľkej krajine a v západnej Európe. Čiže potrebujeme získať jednu krajinu výrazne väčšiu ako Slovensko a jednu v západnej Európe. Vtedy bude jasné, že to je schodný model pre ďalších 30-50 krajín," tvrdí Bella. Na otázku, nakoľko je prienik do veľkej krajiny a jednej západoeurópskej reálne, odpovedal: "Je to určite reálne. Som presvedčený, že sa to podarí."

Pianu sa však nepodarilo dostať všade. Medializované boli rokovania na českom trhu, tam sa však nespustil. Podľa Bellu je pričína v špecifickosti trhu: je to jediná krajina, kde sa píše latinkou a Google tam nie je najväčší web. "Seznam má extrémne silnú pozíciu a čo povie, to veľmi ovplyvňuje rozhodovanie ostatných. Zďaleka nie bezvýznamné médiá stále hovoria, že ich to zaujíma, ale keď sme počuli od dvoch-troch, že nie sú nadšení, a mali sme inú krajinu v hre, nechali sme Česko zatiaľ tak. Nie sme taká veľká firma, že vieme naraz robiť dvadsať. Keby sme systematicky išli po Česku, v nejakej podobe to tam spustíme, ale momentálne to v iných krajinách ide jednoduchšie," myslí si Bella.

Na Slovensku je do Piana zapojených deväť médií. Žiadne z nich nevystúpilo, iba Pravda včera informovala, že zo zamykacieho systému vyjme debaty na Pravda.sk. No Bella tvrdí, že do nášho Piana vstúpia ďalšie médiá – pravdepodobne vo februári.


Kompletný rozhovor so šéfom Piano Media Tomášom Bellom nájdete v januárových Stratégiách. V predaji sú práve teraz.

 

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. apríl 2024 08:08