StoryEditor

Kofola nevstúpi do značiek Budiš, Gemerka či Šofocola

28.06.2016, 16:12
Autor:
ČTKČTK
Kofola odstúpila od zmluvy o kúpe WAD Group a nedostane sa tak k ďalším nealko značkám.

Spoločnosť Kofola odstúpila od zmluvy o kúpe WAD Group, ktorá je 40-percentným vlastníkom akciovky Water Holding. Tá je stopercentným majiteľom spoločností Slovenské pramene a žriedla, a.s., Stredoslovenské žriedla, a.s. a Zlatá studňa, s.r.o.

Dôvodom boli podmienky pre schválenie slovenským Protimonopolným úradom. Informovala o tom hovorkyňa Kofoly, Jaroslava Musilová. „Vzhľadom k tomu, že Kofola vstupovala do spoločnosti Water Holding ako minoritní vlastník, boli aktuálne podmienky pre schválenie Protimonopolným úradom v tejto chvíli nerealizovateľné a preto sme sa rozhodli od jej kúpy odstúpiť,“ uviedol bez bližších podrobností generálny riaditeľ Kofoly Jannis Samaras.

Kofola s WAD Group uzavreli zmluvu o kúpe minulý rok v júni. Na dokončenie tranzakcie a nepriameho získania minoritného podielu vo Water Holding zostávalo splniť štandardné odkladacie podmienky, uviedla vtedy hovorkyňa.

Teraz Kofola svoje právo kúpiť podiel v spoločnosti Water Holding podstúpila firme Snowblossom, ktorá je súčasťou Skupiny R2G. Podľa Samarasa je R2G transparentným a kvalitným investorom, ktorého vstup do spoločnosti Water Holding bude prínosom pre celý trh nealkoholických nápojov.

Kofola ČeskoSlovensko, ktorá je hlavnou holdingovou spoločnosťou skupiny, sa podľa hovorkyne bude naďalej sústrediť na akvizičné príležitosti v iných regiónoch.

V minulom roku sa Kofola rozrástla o slovinskú skupinu Radenska. Portfólio značiek minerálnych vôd Radenska, ovocných nápojov Ora a Oáza bolo od tohto roku doplnené o chorvátske značky nápojov Nara, Inka a Voćko. Radenska se od tohto roku stala tiež výrobcom a distribútorom nápojov Pepsi, Mirinda a 7Up na chorvátskom trhu.

Na Slovensku Kofola začiatkom roka 2008 kúpila od spoločnosti Vitis Pezinok ochrannú známku Vinea, pod ktorou sa vyrába hroznový nealkoholický nápoj. Medzi značky Kofoly patrí tiež pramenitá voda Rajec

K výrobkom firmy okrem Kofoly patria tiež ovocné nápoje a sirupy Jupí, detské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Snipp, Chito, Top Topic, Citro Cola a Citronela a tiež čerstvé ovocné a zeleninové šťavy UGO. V licencii Kofola vyrába a distribuuje nápoje RC Cola, Orangina a Pickwick. Pre ČR a Slovensko je firma výhradným distribútorom značiek Evian a Badoit a výrobkov spoločnosti Rauch a v Česku dodáva obchodom a reštauráciám tiež minerálku Vincentka.

Skupina Kofola dosiahla v minulom roku čistý zisk 373,9 mil. korún, čo bolo o 83,8 miliónov korún (28,9 %) viac než v roku 2014. V minulom roku Kofola vstúpila na burzu cenných papierov v Prahe.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 10:08