Britský parlament vymazal účet na TikToku. Obáva sa presunu dát Čínskej vláde.
StoryEditor

Britská vláda zrušila účet na TikToku. Obáva sa úniku dát do Číny

04.08.2022, 11:42
Autor:
redred

TikTok chce obavy vyvrátiť. „Čínska vláda nás o dáta nikdy nežiadala,“ hovorí.

Účet na TikToku jedného z najvplyvnejších parlamentov bol zablokovaný, obsah bol vymazaný, a to len krátko potom, ako bol účet založený. Členovia britského parlamentu vyzvali TikTok, aby ich uistil, že dáta sú v bezpečí a Čínska vláda nemá na ne dosah. Do toho času účet na TikToku bude vymazaný.

 

Dôvodom je, že TikTok je vlastnený čínskou spoločnosťou ByteDance, ktorá ale odmietla tvrdenia, že by bola kontrolovaná čínskou vládou. Vzťahy medzi Britániou a Čínou boli v posledných rokoch viac než napäté, preto obavy prichádzajú celkom prirodzene.  

Hovorca britského parlamentu potvrdil pre portál BBC, že svoj pilotný kanál na TikToku zatvárajú skôr, než predpokladali. Cieľom bolo osloviť mladých ľudí a vzbudiť v nich záujem o veci verejné. To však bude musieť chvíľu počkať. TikTok má v pláne vyvrátiť všetky pochybnosti, ktoré majú členovia britského parlamentu. Zároveň zástupcovia TikToku vyjadrujú sklamanie z toho, že britský parlament a jeho členovia majú vôbec obavy v takej záležitosti, akou je únik dát. 

 

Priaznivci britského parlamentu a samotní jeho členovia zaslali list čínskemu parlamentu, v ktorom vyjadrili svoje prekvapenie nad tým, že účet musel byť vymazaný. Zároveň vysvetľujú, že ich obavy sú opodstatnené a odvolávajú sa pritom na prípad z minulosti, kedy sa čínska vládna strana snažila získať prístup do mobilov britských detí.  

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 14:57