Flema
StoryEditor

Slováci ovládli české FLEMA Awards. Domov si odnášajú aj Grand Prix

22.10.2022, 11:29
Autor:
redred

Úspech našich agentúr naznačovali už shortlisty. Zabodovali WAVEMAKER, UNIMEDIA, Socialists aj Elite Monday Lovers. WAVEMAKER si odnáša okrem dvoch víťazstiev aj ocenenie Inovatívny autor.

Tento týždeň odovzdali ceny FLEMA, ktoré sú ako jediné na Slovensku a v Česku zamerané na mediálne kampane a využitie mediatypov. 

Cieľom ocenení je aj porovnať úrovne mediálneho plánovania a inovatívnych komunikačných stratégií v oboch krajinách. 

Slovenské agentúry sa v porovnaní s českou konkurenciou rozhodne nestratili. 

Najlepšia nekomerčná kampaň

V tejto kategórii uspela práca agentúry Elite/Monday Lovers pre Depaul Slovensko Títo otužilci sa nemajú kde zohriať. Výsledkom unikátnej aktivity, pri ktorej využili kreatívci aktuálny trend otužovania sa, bola mrazivá kampaň. Upozorňovala na tému podchladenia ľudí na ulici. Výsledkom bolo 671 pravidelných darcov. 

Najlepšia komerčná kampaň

Plzeňský Prazdroj spolu s agentúrou TRIAD Advertising, McCann Prague zorganizovali Gambrinus Cup, najväčší amatérsky turnaj v šípkach. Záujem prekročil všetky očakávania, zúčastnilo sa ho takmer 1500 amatérskych tímov. V zapojených puboch vzrástla spotreba piva o 41 percent. Plzenský Prazdroj získal aj ocenenie Inovatívny zadávateľ. 

Najlepšie využitie OOH 

Túto kategóriu ovládla slovenská práca z dielne UNIMEDIA pre Hornbach Záhrada môže byť kdekoľvek.  Cieľom jarnej kampane bolo ľuďom dodať odvahu pustiť sa do vlastného projektu, pretože Hornbach vie, že „Záhrada môže byť kdekoľvek“. Hornbach vytvoril záhradu na nečakaných miestach - zazelenaná parkovacia búdka, kvetinové auto na nábreží a pred nákupným centrom a kvetinová zastávka MHD vytvorili kontrast s betónovým mestským prostredím a vzbudili pozornosť a záujem ľudí. Prostredníctvom týchto netradičných inštalácií v šedom mestskom prostredí sa podarilo ľudí zaujať a inšpirovať.

Najlepšie zapojenie zákazníka 

Komerční banka stavila na gamingovú kampaň a láme s ňou rekordy. Úlohou PHD, Good Game, FUSE bolo pripraviť kampaň, ktorá osloví cieľovú skupinu. Vychádzali z insightu, že gameri majú radi rébusy a tak si na nich nachystali šifrovaciu hru. Získala si skalných fanúšikov hry aj širšie gamingové publikum. 

Najodvážnejší počin 

 Kraj sveta - Hrdý na to, čo v ňom nenájdeš na Slovensku už dobre poznáme. Košický región stavil na riskantnú kartu a cieľovke ponúkol na rozdiel od preplnených destinácií, neznáme miesta - takmer bez turistov. Napriek nízkym mediálnym budgetom sa Socialists a Košice región turizmus podarilo osloviť, zaujať a vyvolať spontánne PR. Media budget predstavoval iba 16500 eur, vygeneroval však ďalších 122 000 eur earned media a kampaň zasiahla až 88,2 % cieľovky. Kampaň získala aj ocenenie Grand Prix. 

Najlepšie využitie influencera

McDonald‘s ČR a  Follow Bubble, MSL zabodovali kampaňou Najhodnotnější burger na svete. Využili na to mediálnu vlnu okolo NFT, kampaň lákala na nákup originálneho tokenu v online aukcii. Podarilo sa vydražiť až 281 tisíc českých korún, čím sa burger Maestro stal najhodnotnejším burgrom na svete. Peniaze následne venovali na stavbu domu pre dlhodobo choré deti. 

Najlepšie využitie dát 

Covid zásadne zmenil spotrebiteľské správanie, vrátane kategórie žuvačiek. Mentos pátral po tom, ako sa menia návyky a nové príležitosti. Následne vybral šesť lokálne najrelevantnejších, ku ktorým vytvoril špecifické kreatívy. Kampaň Mentos Occasions mala malý rozpočet a preto musela byť efektívna. Agentúra preto zrealizovala ďalší prieskum a zisťovala, kedy a v aký deň je najväčšia šanca, že človek urobí nejakú z ich aktivít. Vysoká relevancia zlepšila výsledky: videá dopozeralo o 52 percent ľudí viac a prekliklo o 27 percent viac. 

Najlepšie využitie TV

WAVEMAKER Slovakia uspel s kampaňou pre Plzeňský Prazdroj Radegast - Horké večerné kino.  Radegast je pivo, ktoré svojím prevažne mužským konzumentom ukazuje, že „život je hořký. Bohudík.“ Pred znovuuvedením komunikácie značky na Slovensku sa však ukázalo, že slovenským mužom sa Radegast s atribútmi ako „pravé horké pivo“ alebo „pivo pre mužov“ nespájal. Popri televíznej kampani preto  zostavili prehliadku „horkých“ filmov pod názvom „Horké večerné kino na Dajto“, do ktorej vybrali kultové akčné filmy, ktoré priamo zobrazujú hlavného mužského hrdinu ako zdoláva prekážky a výzvy, čiže, povedané rečou Radegastu, ako zažíva svoje „horké chvíľky“. Celému pásmu vytvorili vlastnú televíznu upútavku, kde voice over divákom sprostredkoval spojitosť horkosti a promovaných filmov. Upútavka bola potom vo vysielaní sponzorovaná značkou Radegast vo forme sponzorských odkazov pred aj po nej. Zadávateľ okrem toho dostal cenu Inovatívny zadávateľ. 

Najlepšie využitie digitálnych médií 

Úspech zaznamenala značka ovocných drinkov Relax so svojou digitálnou kampaňou zacielenou na mladé publikum. Využili v nej YouTube a štyroch influencerov s pravidelnými hosťami. 

Najlepšie využitie rádia 

Slovenská sporiteľňa, Dobré správy v Dobrom ráne a agentúra WAWEMAKER. Táto zostava si zaslúžila ocenenie v rádiovej kategórii.  Počas uvedenia nového komunikačného konceptu „Budúcnosť je vaša“  potrebovali vyvážiť prebytok negatívneho spravodajstva v médiách v súvislosti s nastupujúcou treťou vlnou pandémie a podporiť asociáciu značky s tešením sa na budúcnosť. Vytvorili  preto moderný komunikačný formát šitý na mieru kampani, a to v podcaste, modernom a obľúbenom médiu mladých a mestských ľudí. Pre Dobré správy,  ako nosič využili reklamné bloky v pravidelnom dennom spravodajskom podcaste Dobré ráno denníka SME. Každý deň tak poslucháčom priniesli dobrú správu dňa spolu s hlavným claimom kampane. 

Najlepšie využitie real-time marketingu 

Kúzelná reklama, ktorá sa mení podľa počasia patrí spoločnosti Wolt Česko. Kampaň mohli vidieť cestujúci v pražskom metre a digitálne CLV sa menili podľa toho, či svietilo slnko alebo bola búrka. 

 

01 - Modified: 2022-09-19 11:54:48 - Feat.: - Title: FLEMA MEDIA AWARDS 2022: Zoznam finalistov je kompletný, sú v ňom viaceré práce zo Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:52