StoryEditor

Reklamný fotograf a kameraman: Tento biznis potrebuje autentickosť a tú AI nedosiahne

01.06.2023, 11:52
Autor:
redred
  • Majú za sebou dlhoročnú prax, úspešné reklamné kampane a vybojovali si uznania doma aj v zahraničí.
  • "Slovenská produkcia je na svetovej úrovni. No nestačí byť dobrý, treba sa vedieť predať," zhodujú sa v rozhovore pre Stratégie fotograf Milan Debnár a kameraman Martin Ondruš.
  • Rovnako si obaja myslia, že AI nikdy nebude vedieť tak precítiť a vyjadriť emóciu vo fotke alebo videu, ktorú film, reklama alebo dokument potrebuje.
  • Obaja po úspechoch v komerčnej sfére cítia potrebu sa venovať aj humanitárnych projektom.
  • Prečítajte si čo ešte nám prerazdili v zaujímavom dvojrozhovore.
image

Miňo Debnár.

Miňo Debnar fotí viac ako 12 rokov. Fotil pre rôznych klientov ako napríklad Slovenská sporiteľňa, Volkswagen, Pierre Baguette, Tipos a Kaltenecker. Okrem komerčných projektov rád fotí pre neziskovky a občianske združenia, napríklad Vagus alebo Úsmev ako dar.

image

Martin Ondruš.

Martin Ondruš sa venuje videotvorbe viac ako 10 rokov. Spolupracoval so značkami ako BMW, Mercedes, Slido, Eset, Tatra Banka a Ecco. Napriek množstvu komerčných projektov bola návšteva Iraku začiatkom roka 2023, najkľúčovejším momentom v jeho kariére, kvôli dokumentovaniu komunít, ktoré boli priamo zasiahnuté útokmi ISIS.

image

Práca pre St. Nicolaus.

Skúste zhodnotiť produkciu reklám na Slovensku. Sme na svetovej úrovni?

Miňo: Ja si myslim, že na Slovensku máme veľa kvalitných ľudí. Fotografia je ale špecifická v tom, že nestačí, aby bol fotograf "iba dobrý". Musí sa vedieť predať. Mám taký pocit, že nám na Slovensku trochu chýba vlastnosť - predať sa. Osobne poznám kopec kvalitných fotografov, ktorí majú problém sa uchytiť. Niektorí z nich to nakoniec vzdali a naopak iní odišli do Prahy.

Martin: Čo sa týka produkcie reklamných spotov, vždy som mal pocit, že “veľké” produkcie patria len do zahraničia, že my Slováci na ne asi nemáme.  Ako som sa, ale postupne dostával viac do reklamného prostredia, tak som zistil, že to je presne naopak. Slovenská produkcia je veľmi kvalitná a myslím, že sa vyrovná svetovej úrovni. Máme veľa špičkových filmárov a filmáriek, ktorí Slovensko reprezentujú aj v zahraničí. Spomeniem napríklad Luciu Zavarčíkovú alebo Annu Smoroňovú.

Ako sa začala vaša cesta?

Miňo: Pamätám si, ako som sa prvýkrát stretol s Photoshopom. Potreboval som si totiž vyrobiť pečiatku od lekára, lebo som nebol v škole:). Začiatky boli pestré a veľakrát to nebolo podľa mojich predstáv ale nevzdával som sa. Tým, že som začal fotiť ešte počas strednej školy, mal som možnosť experimentovať. 

Martin: Ako malý som kradol ocinovi jeho kameru a malý digitálny fotáčik. Vtedy to boli ešte také tie kamery na mini DV kazety. Vždy som sa vyžíval v tom, ako zachytiť momenty, ľudí a situácie, ktoré sa dejú okolo nás. Spočiatku to bolo len také neoh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 05:22