V Cannes pokračuje najväčší svetový festival kreativity
StoryEditor

Cannes Lions: Les Binet ukázal nový graf! Influenceri vôbec nie sú takí výhodní, ako by sa zdalo

V druhý deň už bolo o poznanie viac návštevníkov aj prednášok, ktoré odpálil “Entertainment person of the year” Kevin Hart.

Zaujímavú myšlienku povedal jeho spolupanelista:  “90 percent opýtaných chce v reklamách humor, ale len 20 percent značiek komunikuje humorne”.

Dátami nabitý panel priniesol WARC a legendárny Les Binet. Marketérmi obľúbené pravidlo rozloženia budgetu 60/40 dostalo update 65/35. Jedným z dôvodov je,  že sme sa naučili efektívnejšie využívať performance budgety. Zaujímavým číslom je že len jedna z troch influencerských spoluprác vráti naspäť vynaložené prostriedky.

image

Pravidlo marketingu 60/40 už vraj neplatí.

 

Dnes mali Young Lioni deadline na print a digitál. 

V Printe sa Lisa Koryakina a Andrea Vargová prezentovali touto prácou: 

image

Print

V Digitále súťažili za Slovensko Mária Tisoňová a Lenka Švančárková. Tu je ich cannska práca: 

image

Digital

Briefy zároveň dostali tímy v kategóriách Media, PR a Marketers. Držíme palce, práce odovzdávajú dnes.

 

Včera večer sa udelovali dalšie oocenenia zo sekcie Entertainment a Craft lions. A tu sú výsledky: 

Entertainment Lions and Entertainment Lions for Gaming 

Clash of Clans - Clash From the Past

Falošné 40. výročie hry ‘Clash of Clans‘ (oslávené skutočne pri 10. výročí) získalo dve ceny Grand Prix - v kategóriách Entertainment a Entertainment for Gaming.

So spoluprácou Wieden+Kennedy vytvorila značka celovečerný dokument, vytvorila tri desaťročia hier, obchodných kariet a dokonca aj cereálie, čím zasiahla internet. Hoci sa mobilná hra začala v roku 2012, Wieden+Kennedy sa snažil vtiahnuť svojich fanúšikov do štyroch desaťročí falošnej histórie, v ktorej hra existovala od roku 1982.

Entertainment Lions for Music

Michael Kiwanuka - Beautiful Life

Tento rok je Entertainment Lion pre hudbu dvojnásobný. Jedným z víťazov je hudobný videoklip ‘Beautiful Life’ pre Michaela Kiwanuku, ktorého režíroval Phillip Youmans z SMUGGLER. Video zobrazuje ruskú ruletu ako kulisu pre emotívnu skladbu Kiwanuku, zatiaľ čo skúma fenomén DMT.

Youmans prelína perspektívy štyroch tínedžerov, ktorí zažívajú bleskový prehľad svojho života predtým, ako pohnú spúšťou.

Apple - The Greatest

‘The Greatest‘ predstavuje záväzok spoločnosti Apple voči prístupnosti, uvedený pred Medzinárodným dňom osôb so zdravotným postihnutím v decembri 2022. Film sa snažil zvýšiť povedomie o niekoľkých úžasných inováciách v oblasti prístupnosti, ktoré vznikli z túžby podporiť ľudí so zrakovým, sluchovým, pohybovým alebo kognitívnym postihnutím. Film sleduje cestu siedmich úžasných ľudí, ako prechádzajú svojimi dňami, žijú svoj život a ovládajú funkcie prístupnosti Apple, keď sa pohybujú po svete.

Film Craft Lions

We Cry Together - Short film

Duet medzi Kendrickom Lamárom a hviezdou ‘Zola‘ Taylour Paige pre jednu z najdiskutovanejších piesní rappera, ‘We Cry Together‘, rozmazával hranice medzi hudbou, divadlom a poéziou.

Za svoju brutálnu úprimnosť, surový dialóg a neuveriteľnú dynamiku bola pieseň čoskoro korunovaná vlastným krátkym filmom, ktorý spolurežírovali Kendrick, Jake Schreier a Dave Free.

Vo filme vidíme Lamára a Paige, ako v strastiplne uprimnom argumente odohrávajú svoje časti piesne, keď prechádzajú tmavým domom.

Design Lions

Microsoft - ADLaM

Jazyk ľudí Fulani zo západnej Afriky, známy ako Pulaar, hovorí viac ako 40 miliónov ľudí, ale po väčšinu histórie nemal abecedu.

Od detstva sa bratia Ibrahima a Abdoulaye Barry snažili zachovať svoj materinský jazyk a v roku 1989 vytvorili ranú verziu ADLaM v rukopisnej forme.

Potreba digitalizovať abecedu tak, aby mohla byť používaná na komunikáciu prostredníctvom technológie, zostávala a posilnila Fulani ľudí v obchode a komunikácii.

Digital Craft Lions 

Nike - Never Done Evolving feat Serena 

Pri príležitosti 50. výročia značky sa Nike spolu so štúdiami AKQA v Melbourne, Portlande a São Paulo vrátili v čase, aby vytvorili zápas medzi tenisovou legendou Serenou Williams z jej prvého Grand Slam na US Open v roku 1999 a jej najnovším zápasom na Australian Open v roku 2017.

Cieľom bolo získať prehľad o tom, ako sa Serena dostala tam, kde je dnes, a ako sa stále výzvam do budúcnosti. Vďaka strojovému učeniu bolo možné modelovať štýl hry z každej éry: rozhodovanie, výber úderov, reaktivitu, zotavenie a agilitu na základe archívnych záznamov.

Industry Craft Lions

JP Group - My Japan Railway

Železničné linky prevádzkované spoločnosťou Japan Railway tvoria chrbticu infraštruktúry verejnej dopravy v Japonsku. Napriek tomu, že pomáhajú spoločnosti už 150 rokov v Japonsku a sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, ľudia ich začali brať ako samozrejmosť. Aby riešili túto problematiku, Dentsu a JP Group vyvinuli plán na opätovné pripojenie Japan Railway so svojimi zákazníkmi osobným spôsobom.

 

 

 

 

01 - Modified: 2023-06-20 10:18:17 - Feat.: - Title: Prvý deň, prví vítazi, prvé zadania pre Young Lions a prvé prednášky, hlavne o AI
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. máj 2024 10:57