Slovenská republika / Česká republika, 2017, 82 min. Réžia: Juraj Lehotský Scenár: Marek Leščák, Juraj Lehotský Hrajú : Bibiana Nováková, Robert Roth, Petra Fornayová, Josef Kleindienst Produkcia: Punkchart films (SK), endorfilm (CZ), Česká televize (CZ), Lehotsky Film (SK), Rozhlas a televízia Slovenska (SK), sentimentalfilm (SK) Nina je dvanásťročné dievča a jej svet sa otriasa v základoch – vzťah jej rodičov sa rozpadol a budú sa rozvádzať. Po medzinárodne úspešnom debute Zázrak prichádza Juraj Lehotský s intímnou drámou, ktorá zobrazuje zaslepené, sebecké správanie dospelých očami dvanásťročného dievčaťa. V slovenských kinách bude mať snímka premiéru 21. septembra. Nina bude uvedená v svetovej premiére v sekcii Na východ od Západu. Z tejto sekcii si už režisér odniesol Zvláštne uznanie, a to za svoj druhý celovečerný film Zázrak (2013). Juraj Lehotský (1975) debutoval v roku 2008 dokumentárnym filmom Slepé lásky, ktorý získal na MFF v Cannes v sekcii Quinzaine des Réalisateurs Cenu medzinárodnej konfederácie artkín (CICAE ) Art Cinema Award.Punkchart films
StoryEditor

Juraj Lehotský dostal pozvanie do Toronta. Na festivale uvedie svoj nový film Nina

16.08.2017, 16:26
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Snímka v hlavnej úlohe s Robom Rothom príde do kín 21. septembra.

Slovenský režisér Juraj Lehotský dostal pozvanie na Medzinárodný filmový festival v Toronte, ktorý do oficiálneho výberu zaradil jeho novú snímku Nina. Jediný slovenský reprezentant sa predstaví v sekcii Súčasná svetová kinematografia. Juraj Lehotský dostal pozvanie na festival po druhý raz, v roku 2013 uviedol svoj debutový hraný film Zázrak. Nina je Lehotského druhý celovečerný hraný film, prvou celovečernou snímkou režiséra bol dokument Slepé lásky (2008).

Film Nina rozpráva príbeh odohrávajúci sa vo svete dospelých z pohľadu dieťaťa. Je ponorom do detského myslenia v momentoch, keď rodina zažíva rozvod a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov. Nina má 12 rokov a svet, ktorý doteraz poznala, sa jej rozpadá pred očami. Nechápe rozhodnutia svojich rodičov, ktorí tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, ale v skutočnosti myslia len na seba. Cíti sa opustená a oklamaná – už nemôže veriť takmer nikomu a ničomu. Jedinou istotou v jej živote sú jej detské sny a plávanie. Iba šport jej dáva pocit istoty a skutočného šťastia. Keď je ohrozená jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny ťah.

V severoamerickej premiére na 42. ročníku MFF v Toronte ho osobne uvedie Juraj Lehotský 10. septembra. "Uvedenie na jednom z najvýznamnejších festivalov na severoamerickom kontinente je skutočnou poctou a sme nesmierne vďační selektorom Dmitrimu Eipidesovi a Andreiovi Tanasescovi za ich neuveriteľnú podporu a dôveru, ktorou obdarúvajú hranú tvorbu Juraja Lehotského, keďže štyri roky po uvedení filmu Zázrak, venovali priestor aj Nine," komentovali premietanie snímky v Toronte producenti filmu Ivan Ostrochovský a Katarína Tomková.

Punkchart films

​Podľa Juraja Lehotského jeho nový titul rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. "Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly," vysvetlil režisér, ktorého veľmi zaujíma, ako slovenský film s dôležitou celospoločenskou témou prijmú ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA.

Vďaka uvedeniu filmu na torontskom festivale by snímka mohla osloviť a zaujať kanadskú či americkú distribúciu. "Verím, že by bolo veľmi užitočné, aby film videli ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných kinách. Považujem za dôležité otvoriť túto tému, a dúfam, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému 'stratenému' dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina," uzavrel Lehotský, ktorý snímku napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom.

Punkchart films

​V postave otca sa predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nevidel, filmový debut v úlohe matky absolvovala režisérka a choreografka Petra Fornayová , komplikovanú úlohu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu.

Svetovú premiéru absolvovala Nina na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Hneď po uvedení na festivale zaujala zahraničný trh a v medzinárodnom filmovom prostredí ju bude reprezentovať francúzska spoločnosť Alpha Violet. Filmu bude poskytovať festivalový servis a bude jeho medzinárodným predajcom.

Punkchart films

O filme Nina:

  • Slovenská premiéra: 21. septembra 2017
  • Krajina pôvodu: SK / CZ
  • Réžia: Juraj Lehotský
  • Scenár: Marek Leščák, Juraj Lehotský
  • Hrajú: Bibiana Nováková, Petra Fornayová, Robert Roth, Josef Kleindienst
  • Producent: Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Katarína Tomková
  • Majoritná produkcia: Punkchart films (SK)
  • Koprodukčné spoločnosti: endorfilm (CZ), Česká televize (CZ), Lehotsky Film (SK), RTVS (SK), sentimentalfilm (SK)
  • Distribúcia: Film Europe Media Company

Punkchart films

01 - Modified: 2017-08-12 17:43:55 - Feat.: 0 - Title: Kiná dosiahli historický rekord. Na slovenské filmy prišlo milión divákov 02 - Modified: 2017-08-15 17:33:50 - Feat.: 0 - Title: Film Sloboda pod nákladom získal zlaté ocenenie vo Švajčiarsku 03 - Modified: 2018-03-30 17:07:07 - Feat.: 0 - Title: Čiara tromfla najúspešnejšie slovenské filmy. V kinách bol nával ako už dávno nie 04 - Modified: 2017-07-25 13:13:37 - Feat.: 0 - Title: Legendárny Harry Hole prichádza na plátna kín. Vo filme podľa bestselleru Jo Nesbøa Snehuliak 05 - Modified: 2017-07-24 14:43:01 - Feat.: 0 - Title: Augustové filmové premiéry: Do kín prichádzajú Čiara aj Po strništi bos Jana Svěráka 06 - Modified: 2017-06-19 14:24:05 - Feat.: 0 - Title: Američania nakrútili vlastnú verziu Nedotknuteľných. Hrá v nej aj Nicole Kidman
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 04 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 05 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 11:54