StoryEditor

Michal Dlouhý a Vica Kerekes si zahrajú v detektívnom seriáli Kapitán Exner

23.08.2017, 14:44
Autor:
hrnhrn
Detektívne príbehy podľa kníh Václava Erbena odštartujú na Prima PLUS.

Prima PLUS odštartuje v nedeľu 27. augusta o 20.15 nový pôvodný český seriál s názvom Kapitán Exner. Detektívne príbehy z pera Václava Erbena bude riešiť uhladený bonviván a lámač ženských sŕdc spôsobom sebe vlastným.

Jednu z najznámejších postáv českých detektívnych románov – kapitána Exnera stvárni Michal Dlouhý, momentálne jeden z najobsadzovanejších českých divadelných a filmových hercov. Na Slovensku je známy z filmu Kandidát či zo staršej snímky Sametoví vrazi.

Kapitán Exner je detektív s vynikajúcou intuíciou, ktorému neunikne mu žiadny detail. Jeho zvláštnosťou je, že vôbec nevlastní zbraň a nemá ani žiadnu kanceláriu. So svojimi kolegami preberá pracovné veci v kaviarni Mánes alebo u neho v byte. Popri riešení kriminálnych prípadov stihne aj zvádzať krásne ženy, nezriedka omnoho mladšie, než je on sám. Do života sa mu pripletie hneď niekoľko osudových žien. Najvýraznejšou bude zubárka Gabriela Steinová, ktorú si zahrala Vica Kerekes.

FTV Prima

​V ďalších úlohách sa predstaví plejáda známych herečiek, ako napríklad Lucie Vondráčková, Klára Issová, Simona Krainová, Alena Šeredová či Jitka Schneiderová.

Prvým z dvojdielnych príbehov, ktoré začne kapitán Exner rozpletať, bude Osamelý mŕtvy muž. Ten vyšiel prvýkrát knižne v roku 1975, ale Václav Erben (1930-2003) ho napísal už o niekoľko rokov skôr. Pod názvom Kopytá osla Kiang začal vychádzať v roku 1972 ako román na pokračovanie v českých novinách Mladá Fronta. Motívom Erbena, pre ktorý príbeh umiestnil do pražskej zoologickej záhrady, bolo jeho oboznámenie sa s knižnou tvorbou vtedajšieho riaditeľa ZOO Zdeňka Veselovského. S tým sa zoznámili a Erben spoznal aj priestory ZOO, ktoré ho inšpirovali k napísaniu Osamelého mŕtveho muža.

FTV Prima

"​Túto ponuku som prijal, pretože je iná ako ostatné. Nie je tam toľko krvi ani naháňačiek. Skôr sa musí premýšľať hlavou. A to ma baví," hovorí o svojej detektívnej postave herec Michal Dlouhý. Knihy Václava Erbena, podľa ktorých seriál vznikol, pred začiatkom nakrúcania nečítal. "Poznal som iba ich filmové spracovanie s Jiřím Kodetom a predtým Jiřím Valom. Keby som to zahral aspoň z polovice tak dobre, ako páni herci predo mnou, tak budem spokojný," dodáva Dlouhý.

Dôležitým doplnkom kapitána Exnera je v seriáli veterán Jaguára, ktorý k vychýrenému detektívovi neodmysliteľne patrí. "Po technickej stránke je šoférovanie veterána ťažké. Veľa vecí nefunguje, do toho musíte premýšľať kam presne prísť, vracať blinker, pretože sa sám nevracia, nemáte posilňovač riadenia, občas to zhasne, a do toho stále rozprávať svoje texty. Takže to nie je nič jednoduché," hovorí Michal Dlouhý o tom, ako sa mu hralo s luxusnou rekvizitou.

FTV Prima

​Pre Dlouhého nie je rola kapitána Exnera prvou, kde si zahral policajta. "S bratom sme v Českej televízii robili film Domina, tam sme obaja hrali kriminalistov. A ešte v ranom veku som robil vyšetrovateľa vo filme Divoká svině. Ale v seriáli a v takejto miere je to prvá rola." Kvôli tejto role nemusel prejsť žiadnou špeciálnou prípravou, keďže kapitán Exner nemá zbraň, takže ani raz nevystrelí.

Nový detektívny seriál Primy sa bude na obrazovkách stretávať s kriminálnym seriálom Polícia Modrava, ktorý vysiela televízia Nova (na Slovensku Nova International). Kriminálka v hlavnej úlohe so slovenskou herečkou Soňou Norisovou sa vracia s novými časťami na obrazovky Novy od 27. augusta.

01 - Modified: 2020-06-17 14:07:31 - Feat.: - Title: Prima oslavuje 27. narodeniny. Ako prvá komerčná televízia v Česku začala vysielať v roku 1993 02 - Modified: 2020-05-11 14:22:55 - Feat.: - Title: Prima obnovila nakrúcanie seriálov. Ako prvá z českých a slovenských komerčných televízií 03 - Modified: 2019-08-19 13:21:27 - Feat.: - Title: V nedeľu spoznáme Česko-Slovenskú Miss, federálna súťaž krásy sa vracia po 26 rokoch 04 - Modified: 2019-08-14 08:43:11 - Feat.: - Title: Speváčka Marta Jandová bude mať svoju talkshow 05 - Modified: 2019-06-17 19:50:21 - Feat.: - Title: Televíznu skupinu Prima ovládol nenápadný český miliardár
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 01:36