HackerReuters
StoryEditor

Denník N doloval od užívateľov kryptomenu. Zrejme ich zneužili, tvrdí odborník

29.09.2017, 11:52
Web Denníka N obsahoval skript, ktorým sa ťažila kryptomena Monero.

Web Denníka N, jedného z najnavštevovanejších spravodajských portálov na Slovensku, pred dvoma dňami obsahoval skript, ktorým bolo možné ťažiť virutálnu krypromenu. Na problém upozornil portál DSL.sk, Denník N reagoval ospravedlnením. 

Ako napísal web Zoznamu.sk Androidportál, "denník mal pomocou Javascriptu mineru služby Coinhive ťažiť kryptomenu Monero." To vyťažilo procesor návštevníkov webu na sto percent. 

Skript mal byť podľa článku uložený na titulnej stránke aj v článkoch. Denník N ho promptne odstránil. Zakladateľ Denníka N Tomáš Bella reagoval pre Androidportál.

„Mrzí nás to, chyba u firmy, ktorá nám prevádzkuje jeden newsletter, bola, že skript spustili na pár desiatok minút omylom u nás, bez nášho vedomia – nikdy by sme nič také, samozrejme, nepovolili. Tú dodávateľskú firmu sme už kompletne vyhodili z nášho webu,“ povedal. 

DSL.sk v článku vysvetľuje, že internetové ťaženie krytpomien je novým fenoménom, ktorý odštartoval len nedávno. Je prezentované ako ďalší zdroj príjmov pre vydavateľov a prevádzkovateľov internetových stránok. Umožňuje generovať prostriedky spustením skriptov na zariadeniach užívateľov.

Čo znamená ťaženie kryptomeny, vysvetľuje Martin Lindák analytik nadácie F.A. Hayeka

Bitcoin a väčšina kryptomien sa "ťažia" to znamená, že nové množstvo kryptomien sa vytvára pomocou počítačov, ktoré riešia matematické úlohy. Počas riešenia sa potvrdzujú prebehnuté transakcie medzi užívateľmi a rovnako sa emitujú nove Bitcoiny alebo iné kryptomeny. Samozrejme, nie je to také jednoduché, keďže v súčasnosti už je množstvo spoločností, ktoré sa ťažbou vo veľkom zaoberajú. Treba počítať aj s nákladmi na kúpu ťažobných zariadení či nákladmi na elektrinu.

To, čo sa stalo denníku N je skôr nepozornosťou. Jednoducho niekto využil ich web. To už v súčasnosti nie je ničím novým. Rovnako aj do mobilu si môžete stiahnuť aplikáciu, ktorá bez vášho vedomia bude ťažiť kryptomeny a zaťažovať váš mobil. Samozrejme, obnos z ťažby nedostanete vy.

01 - Modified: 2023-08-08 14:02:53 - Feat.: - Title: Novinárka so sudkyňou na dovolenke. Ohrozuje to nezávislú žurnalistiku a justíciu? 02 - Modified: 2023-06-21 11:59:05 - Feat.: - Title: Vydavateľstvá veria, že podcasty budú významne ziskovým kanálom 03 - Modified: 2021-09-21 14:42:08 - Feat.: - Title: Prokuratúra zrušila obvinenie novinárov Denníka N. Označila ho za nezákonné a neopodstatnené 04 - Modified: 2021-09-21 15:29:46 - Feat.: - Title: Novinári Denníka N čelia obvineniu, trestné oznámenie podal Peter Tóth 05 - Modified: 2020-10-19 15:45:18 - Feat.: - Title: Matovič po chybe Denníka N skritizoval Čaputovú za to, čo nepovedala
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 14:27