StoryEditor

Vzniká film o Dubčekovi. Mapuje najdôležitejšie míľniky v jeho živote

25.10.2017, 10:10
Autor:
TASRTASR
Dokumentárna dráma "Krátka jar, dlhá zima" vzniká s podporou RTVS.

Krátka jar, dlhá zima je názov filmu o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi, ktorý vzniká v produkcii RTVS a spoločnosti Filmpark production. Do kín dostane v druhej polovici roku 2018.

Dokumentárna dráma má byť "ľudsky presvedčivým portrétom človeka, ktorý uveril v možnosť demokratizácie totalitného režimu, a tak ho nevyhnutne musel stretnúť osud Ikara svojej doby". Režisérom snímky podľa literárnej predlohy Ľuboša Juríka a scenára Viliama Klimáčka je Laco Halama.

​​​​​Prvá klapka padla už začiatkom augusta. Pred nedávnom pokračovalo nakrúcanie v Bratislave. "Nakrúcame štyri obrazy z filmu, v ktorom máme pripomenúť udalosti spred 50 rokov, kedy do Československa vtrhli spojenecké vojská a malo to vplyv nielen na jeho 14 miliónov obyvateľov, ale najmä na životné osudy nášho hlavného hrdinu," povedal režisér Laco Halama pri nakrúcaní v hoteli Devín.

​V dobovom filme bude rozprávačom samotný Alexander Dubček, ktorý bude predstavovať fiktívnu líniu subjektívneho spomínania na udalosti z roku 1968. "V jednej časti sa vraciame do situácie, kedy bol Dubček po okupácii internovaný v Moskve, kde prebiehali rokovania. V tom čase sa nachádzal v pomerne zložitom psychickom aj fyzickom rozpoložení, v tomto hoteli budujeme líniu príbehu, kedy sa hľadá riešenie na to, akým spôsobom sa dohodnúť s ruskou stranou a podpísať či nepodpísať tzv. Moskovské protokoly," hovorí režisér.

Paralelná fiktívna línia je na časovej osi roku 1978, jeden deň, počas ktorého sa hrdinovi filmu vynárajú retrospektívy spred desiatich rokov. Zobrazovať má Dubčekov život v spoločenskej izolácii, atmosféru špehovania a poníženia.

TASR

"Celý príbeh je poňatý ako jedna veľká retrospektíva, ktorá sa začína a končí v deň osudovej cesty Alexandra Dubčeka do Prahy v roku 1992, počas ktorej si akoby spomínal na prelomové udalosti svojho života - najväčšie úspechy a popularitu, ale súčasne aj to najväčšie poníženie, ktoré nasledovalo v čase normalizácie," vysvetlil Halama. Tvorcovia vo filme použijú aj archívne materiály.

​Halama obsadil do titulnej postavy v Česku pôsobiaceho, slovenského herca Adriana Jastrabana, známeho z televíznej rozprávky Zázračný nos alebo českého seriálu Ulice. "Nebol žiadny kasting, jeho postava bola jasná od prvého momentu, nikdy som o žiadnom inom hercovi neuvažoval a nikdy som ani na chvíľu nezapochyboval, že to bolo správne."

Filmpark production

​Herca Adriána Jastrabana ponuka na stvárnenie Dubčeka prekvapila, najprv ju považoval za omyl. "Hneď po prvom telefonáte som hovoril, že nie som si istý, či volajú správne, lebo ja mu nie som vôbec podobný, a mal som aj neistotu, ako to prijme divák. Ale keď som sa videl prvýkrát v maske, stratil som obavy, špecifické prvky jeho tváre sa podarilo zrekonštruovať," priznal s tým, že sa na postavu pripravoval sledovaním obrovského množstva archívnych obrazových materiálov. Herec musel oprášiť aj svoju ruštinu, pretože vo veľkej časti filmu hovorí po rusky. 

TASR/ČTK

​Filmári majú za sebou nakrúcanie scény tragickej Dubčekovej cesty do Prahy z 1. septembra 1992, kvôli ktorej čiastočne obmedzili dopravu na diaľnici D2. V druhej etape výroby už zachytili aj ostrú debatu medzi sovietskou a československou delegáciou na čele s Dubčekom a Brežnevom. "Komunikácia s Brežnevom prebieha v ruštine, tieto scény sú podľa mňa vynikajúce," zhodnotil Halama.

Snímka  nemá byť glorifikáciou muža, ktorý začal presadzovať socializmus s ľudskou tvárou. "Dávame si na to pozor, ani scenár nie je tak napísaný, hodne ukazuje Dubčekove slabosti, priblížime ho ako človeka, jeho nekomplikovanosť v istých veciach. Nemyslel na tri kroky dopredu, myslel to čisto a myslel si, že keď pôjde s ľudskosťou a s pravdou, musí sa to podariť. Trošku ako Václav Havel, ktorému sa to podarilo, lebo isté okolnosti už boli v 90. rokoch inak," uzavrel Jastraban.

Krátka jar, dlhá zima

Krajina pôvodu: SK
Rozpočet: 877 000 €
Podpora RTVS: 691 462 €
Režisér: Laco Halama
Producenti: Peter Neveďal, Zuzana Balkóová
Produkcia: RTVS (SK), Filmpark production (SK)
Plánovaná premiéra: 2018

01 - Modified: 2017-10-04 18:02:07 - Feat.: 0 - Title: Vzniká film o kauze Gorila. Pripravujú ho tvorcovia Čiary a Kandidáta 02 - Modified: 2018-04-04 12:44:35 - Feat.: 0 - Title: Producenti filmu Mečiar: Vznikol skvelý film, ktorého posolstvo má medzinárodný presah 03 - Modified: 2017-10-04 18:48:23 - Feat.: 0 - Title: RTVS vás pozýva do kina. Pripravuje dvanásť nových filmov 04 - Modified: 2017-10-11 17:31:22 - Feat.: 0 - Title: Kto je v skutočnosti Mečiar, vie len on, hovorí režisérka filmu Mečiar
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 13:10