StoryEditor

V nedeľu štartuje Pečie celé Slovensko. RTVS odhaľuje pravidlá šou

07.10.2021, 19:15
Autor:
hrnhrn
Na súťažiacich čakajú v každom kole tri náročné výzvy.

Šou, ktorá sa s úspechom vysiela po celom svete a aj v susednom Česku, mieri na Slovensko. Počas desiatich týždňov predstaví cukrárske a pekárske umenie tucet amatérskych pekárok a pekárov, ktorých čaká v súťaži množstvo náročných výziev.

Čo všetko budú musieť absolvovať finalisti najväčšej pekárskej šou na Slovensku?

Nová šou odštartuje na Jednotke v nedeľu 10. októbra o 20.30 hod. Výkony dvanástich amatérskych pekárok a pekárov z celého Slovenska budú hodnotiť porotkyne Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová, šou budú sprevádzať moderátori Juraj Bača a Milan Zimnýkoval.

RTVS / Juraj Bača a Milan Zimnýkoval, moderátori šou Pečie celé Slovensko

30 pekárskych a cukrárskych výziev

Súťažiacich čaká počas desiatich týždňov až tridsať pekárskych a cukrárskych výziev z rôznych oblastí pečenia. V každej časti musia splniť tri zadania, počas súťaže tak pripravia stovky receptov od tradičných báboviek či štrúdlí až po honosné torty.

V každej epizóde budú pripravovať tri recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy. Všetci súťažiaci dostanú rovnaké suroviny a rovnaký recept.

V osobnej výzve budú súťažiaci piecť svoj rodinný recept na základe zadania. Pôjde o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho pripraví podľa seba.

Nasledovať bude technická výzva, v ktorej sa súťažiaci budú musieť popasovať s receptom od porotkýň. V rámci tejto výzvy sa odkryjú cukrárske zručnosti súťažiacich a diváci budú možno prekvapení, aký náročný proces sa skrýva aj za relatívne jednoduchými dezertami.

Poslednou výzvou pre súťažiacich bude kreatívna výzva. V tejto výzve sa fantázii medze nekladú́ a súťažiaci budú pripravovať mimoriadne náročné a kreatívne dezerty.

Víťaz získa titul Majster pekár

Porotkyne hodnotia v jednotlivých epizódach výkony súťažiacich a vyberajú víťaza týždňa. V každej časti jeden súťažiaci šou opúšťa. Do poslednej epizódy sa prebojuje finálová trojica, z ktorej porota vyberie celkového víťaza, ktorý získa titul Majster pekár.

V šou nevyhrávajú len šikovné gazdinky, ale veľký úspech majú aj muži, ktorí zvíťazili vo viacerých krajinách sveta. Tohtoročným víťazom jedenástej britskej série The Great British Bake Off sa stal len dvadsaťročný študent z Edinburgu Peter Sawkins. Stal sa zároveň najmladším finalistom a víťazom súťaže v jej histórii.

Porotkyne sa pečeniu venujú profesionálne

​Zručnosti súťažiacich bude hodnotiť dvojica porotkýň Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová, ktoré sa pečeniu venujú profesionálne a majú za sebou aj skúsenosti s kamerou.

Jozefína pred 19 rokmi účinkovala v relácii Varím, varíš, varíme a pečieme s Michalom Hudákom a tiež v relácii Kamily Magálovej Tajomstvo mojej kuchyne.

Petra je známa svojimi tortami, ktoré sa vyznačujú unikátnym prevedením. V roku 2019 založila v Bratislave cukrársku akadémiu pre širokú verejnosť aj pre profesionálov a aktuálne dokončuje svoju druhú knihu.

RTVS / Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová, porotkyne šou Pečie celé Slovensko

​​​Relácia Pečie celé Slovensko vychádza z formátu The Great Bake Off vytvoreného Love Production. Pod licenciou BBC Studios bola uvedená vo viac ako 30 krajinách sveta. V rokoch 2015 a 2016 sa stala najsledovanejšou reláciou Veľkej Británie a získala tiež niekoľko ocenení BAFTA za televíznu reláciu roka.

V roku 2019 si svoje sily v súťaži zmerali aj amatérski pekári a cukrári v Českej republike, ktorá ju uvádza pod názvom Peče celá Země. Finále si nenechalo ujsť viac ako 1,7 milióna divákov a v lete už Česká televízia začala pripravovať druhú sériu.

Šou sa odohráva vždy v rozprávkových priestoroch kaštieľov a záhrad v danej krajine. Nebude tomu inak ani na Slovensku a diváci sa môžu tešiť nielen na skvelé koláče a dezerty, ale aj na unikátny vizuálny zážitok. Pre prvú sériu si tvorcovia zvolili kaštieľ neďaleko Bratislavy. Natáčanie prebiehalo nielen v stane, ale v interiéroch a exteriéroch kaštieľa v Bernolákove.

01 - Modified: 2021-10-07 18:07:33 - Feat.: 0 - Title: Zlaté časy vystrieda nová spomienková talkshow s Adelou Vinczeovou 02 - Modified: 2021-10-03 19:17:08 - Feat.: 0 - Title: Očkovacia lotéria sa v nedeľu končí. Od budúceho týždňa potrápi Talent a Farmu 03 - Modified: 2021-11-05 13:33:32 - Feat.: 0 - Title: Dom snov v prime time skončil. Od budúceho týždňa ho nahradí Nemocnica 04 - Modified: 2021-04-26 09:24:36 - Feat.: 0 - Title: Nová šou Pečie celé Slovensko pozná svojich moderátorov aj porotu
01 - Modified: 2022-04-25 11:24:45 - Feat.: - Title: Odštartovalo natáčanie druhej série šou Pečie celé Slovensko. Na súťažiacich čakajú nové recepty a výzvy 02 - Modified: 2021-12-13 15:07:56 - Feat.: - Title: Pečie celé Slovensko ešte v tomto roku nekončí. Uvedie dva celebritné špeciály 03 - Modified: 2021-12-01 04:26:28 - Feat.: - Title: Pečie celé Slovensko bude pre RTVS vlajkovou loďou počas viacerých sezón, hovorí producent a režisér šou 04 - Modified: 2021-11-18 16:08:42 - Feat.: - Title: Pečie celé Slovensko prichádza v siedmej epizóde s veľkou zmenou 05 - Modified: 2021-10-03 19:17:08 - Feat.: - Title: Očkovacia lotéria sa v nedeľu končí. Od budúceho týždňa potrápi Talent a Farmu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 05:13