StoryEditor

Týždeň v médiách: Prečo si celebrity po #metoo na rozdiel od politikov už nevrznú?

03.12.2017, 08:12
Škandály, personálne zmeny aj bizár z Česka.

Séria škandálov so sexuálnym obťažovaním v Amerike nie a nie skončiť. V týždni, ktorý práve končí, sa s veľkou pravdepodobnosťou skončila kariéra Matta Laurea, jednej z najväčších televíznych hviezd v USA. Lauer moderoval Today show, ranné "Teleráno" na jednej zo štyroch najväčších staníc NBC. Na rozdiel od nášho, tamojšie ranné vysielanie nie je primárne o umiestňovaní produktov a služieb do vysielania zábavnou formou. 

Lauer zarába 25 miliónov dolárov za rok (prečítajte si to ešte raz, naozaj je to tak) a robí vážne rozhovory s vážnymi osobnosťami. Na interview k nemu prišiel po zvolení Donald Trump, chodieva na olympiády kde spovedá najlepších športovcov. Práve na poslednej olympiáde v Soči pred takmer štyrmi rokmi mal obťažovať kolegyňu, závažnejšie obvinenie prišlo z čias, keď sedel vo stojom americkom ofise. Mal v ňom pod stolom gombík na zamknutie dverí, použil ho vo chvíli keď dostal ako sa hovorí chuť na inú spolupracovníčku. Viac detailov nepotrebujete, sú hnusné. 

Lauer skončil, televízia ho v momente vyhodila. Pravdepodobne skončil - ak nie navždy tak na veľmi dlho - v akomkoľvek americkom médiu. Je až neuveriteľné ako rýchlo sa mediálny priestor v USA dokáže vysporiadať s násilnými mužmi, ktorí nedokážu svoje sexuálne chúťky ovládať. Kevin Spacey, CK Lewis, teraz Lauer, všetci sú už pasé. Na rozdiel od priestoru politického. V ňom je obvinených podobné množstvo a na podobne významných postoch - a neskončil ešte nikto. A na rozdiel od Slovenska. Nás sa #metoo tak naozaj netýka a týkať nebude. 

U nás sa ale dejú veci na našom malom mediálom trhu. Ako keby sa znova blížil rok 2000, zas chcú všetci všetko stihnúť pred koncom roka. Najprv zmenia majiteľa najčítanejší denník a hromada časopisov, potom si vraj Číňania kúpili najsledovanejšiu súkromnú televíziu a aby sa nepovedalo, nového šéfredaktora stihne vymenovať najpredávanejší časopis. Na rozdiel od vlastníckych zmien, personálne prekvapili.  Skončil totiž aj šéf vydavateľstva Penty. Pán Mertus strávil v NMH tri roky, vystriedal ho pán Teplica.

Ostatné udalosti v skratke: 

  • Pred týždňom sme si ukazovali, aké bizarní sú susedia Česi
  • Dnes pokračujeme
  • ​Reklamná kampaň, v ktorej Slovenská Sporiteľňa uvoľnila miesto Matejovi Tóthovi, je veľká vec
  • Ešte väčšia, ako keď Telekom premaľoval bilbordy na zeleno pre Sagana
  • Rada RTVS označila priority nového generálneho riaditeľa ako ambiciózne 
  • Ale veď o Marianne Ďurianovej v športovej redakcii som písal už minulú nedeľu 
  • Matt Lauer možno zarábal 25 miliónov, nie všetci novinári v Amerike sa majú tak dobre
  • Športový gigant ESPN aj Buzzfeed napríklad prepúšťali
  • Znamená to stovky nových žurnalistov a ďalších mediálnych profesionálov na tamojšom Úrade práce 
  • Ak nejaký majú
  • Majú určite prezidenta, ktorý stále tweetuje ostošesť 
  • Videl som na CNN celú reláciu založenú na jeho tweetoch ohľadom obvineného poradcu
  • Neviem ako vy, ja mám stále CNN za dôveryhodnú spravodajskú televíziu
  • Keby ste chceli vedieť, niektoré silvestrovské programy už natočili 
  • Moja #Bublina je stále čerstvá
01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 20:17