Jaroslav RezníkTASR
StoryEditor

Rada RTVS schválila rozpočet na budúci rok. Vníma ho však ako nedostatočný

14.12.2017, 16:21
Autor:
TASRTASRTSTS
Podľa Búzu rozpočet neumožňuje investovať do výroby projektov a programov.

Rada RTVS schválila na dnešnom zasadnutí návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý označila ako umenie možného. Rozpočet je plánovaný ako vyrovnaný s prebytkom 800-tisíc eur. Rizikom sú však staré súdne spory. Príjmy RTVS v roku 2018 dosiahnu približne 129,5 milióna eur, celkové výdavky by mali byť okolo 128,7 milióna eur. 

Návrh rozpočtu vychádza zo skutočnosti, že RTVS bude v budúcom roku disponovať s nižšími príjmami o 4,4 milióna eur v porovnaní s týmto rokom. Dôvodom je zníženie príspevku zmluvy so štátom, úhrad za služby verejnosti a ostatných vlastných príjmov. Výpadok príjmov vykryla RTVS predovšetkým znížením výdavkov v televíznej výrobe a v režijnej oblasti. Tieto faktory umožnili postaviť vyrovnaný rozpočet a zároveň pokryť základné nároky na výrobu a vysielanie televíznej a rozhlasovej výroby v roku 2018.

Tri kľúčové okruhy

"V prvom rade musím povedať, že Rada RTVS schválila návrh rozpočtu, ktorú jej predložil manažment RTVS na rok 2018. Tak ako rada konštatovala, na jednej strane je ten rozpočet do maximálnej možnej miery rozvojový, aj keď rozvoja tam nie je toľko, ako by sme si želali. Na druhej strane, a to je kľúčová vec, je zostavený ako vyrovnaný s malým prebytkom. Chceme, aby sme vďaka tomuto rozpočtu mohli začať pracovať na okruhu, ktorý bude venovaný športu v televíznej časti, budeme pracovať na online okruhu pre detského diváka a rozvoji našich online médií. To sú tri kľúčové okruhy, popri tom sa snažíme udržať a rozvíjať všetko to, čo bolo v tomto roku v RTVS urobené," uviedol generálny riaditeľ Jaroslav Rezník a dodal: "V tejto chvíli by som chcem oceniť profesionalitu rady RTVS ako orgánu dohľadu. Otázky, ktoré sme riešili s radou, boli vždy profesionálne a boli aj riešené na veľmi korektnej a slušnej úrovni, takže rade ďakujem."

"Spolupráca s manažmentom RTVS bola v roku 2017 na profesionálnej úrovni, konštruktívna. V záujme verejnoprávneho vysielateľa aj rada vyvíjala aktivity, ktoré jej mandát dáva, nezasahovala do vysielania. Projekt riadenia, s ktorým Jaroslav Rezník uspel vo výberovom konaní už pri rozpočte na rok 2018 ukázal, že bez zásadnej zmeny financovania ho bude zložité naplniť, myslím tým tretí televízny okruh a ďalšie rozvojové aktivity. Je najvyšší čas, aby sme ako rada dostali odpoveď na otázku, aké silné chceme mať verejnoprávne médiá na Slovensku a aké kroky pre to zákonodarcovia urobia," doplnil predseda rady Igor Gallo.

Pretrvávajúce problémy

Nastavenie rozpočtu umožní podľa riaditeľa sekcie televíznych programových služieb Tibora Búzu dokončiť rozbehnuté projekty k 100. výročiu vzniku Československa, 25. výročiu vzniku SR či k 50. výročiu vpádu okupačných vojsk. „Na druhej strane treba povedať, že rozpočet je nedostatočný, pretože nám prakticky neumožňuje investovať do výroby projektov a programov naviazaných na ďalšie roky. Pokiaľ nebude systémovo vyriešené financovanie RTVS, tak budeme stále zápasiť s týmto problémom,“ upozornil Búza.  

Predseda Rady Igor Gallo doplnil, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jej potreby a ďalší rozvoj. Aj podpredseda Rady Martin Kákoš poukázal na to, že výpadok príjmov sa zákonite odrazí na rozsahu výroby a následne charaktere vysielania. „Programový koncept televízneho vysielania sa zjavne pohybuje na hraniciach možného. Pri spomínanom príjmovom výpadku asi ťažko očakávať väčší programový rozvoj a markantnejšie zvyšovanie výroby, najmä finančne náročných formátov. Je škoda, že sa nepodarilo dosiahnuť zmenu financovania RTVS, čo by určite postavilo do iného svetla i pripravovaný programový koncept na rok 2018,“ konštatoval Martin Kákoš. RTVS však bude aj v ďalšom roku ponúkať nastavenú kvalitu, aj keď pokles finančných zdrojov minimalizuje rozvoj náročných a zábavných formátov.

Vznik nových sekcií

Rada dnes zároveň schválila aj zmenu organizačnej štruktúry, v rámci ktorej sa vytvoria sekcie nových médií, výskumu a vývoja, výroby programov a športu. Sekcia športu sa vyčlení zo Sekcie spravodajstva, publicistiky a športu. 

Vznik Sekcie nových médií reflektuje na nové výzvy v online prostredí, zvyšné súvisia s plánom zriadenia ďalších programových televíznych okruhov – Trojky a Štvorky. Trojka sa zameria na spravodajstvo, šport a publicistiku, životný štýl a dokumenty, Štvorka na online vysielanie pre detských divákov do 15 rokov. 

01 - Modified: 2017-11-28 14:41:39 - Feat.: 0 - Title: Rada RTVS rokovala o prioritách televízie. Považuje ich za ambiciózne 02 - Modified: 2017-11-21 08:02:05 - Feat.: 0 - Title: Nový obchodný riaditeľ RTVS Igor Slanina: obchod je v dobrej kondícii 03 - Modified: 2017-11-04 13:47:56 - Feat.: 0 - Title: Minister Maďarič predložil návrh zákona na zmenu voľby šéfa RTVS
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 19:21