TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Matovič povedal, aby kvóty na hudbu zostali. Ministerka kultúry následne ustúpila

15.10.2021, 15:25
Autor:
redredTASRTASR
O kvótach pre slovenskú hudbu bude v utorok rokovať aj parlamentný výbor pre kultúru a médiá.

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá bude v utorok 19. októbra na svojom riadnom rokovaní diskutovať aj o návrhu na zrušenie povinnosti kvót pre slovenskú hudbu vo vysielaní komerčných rádií. Potvrdil to predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO).

O zvolanie rokovania, ktoré by umožnilo diskusiu názorových oponentov k téme kvót, požiadal člen výboru Roman Foltin (SaS). "Nebudeme zvolávať mimoriadne rokovanie, ale túto tému zaradíme na začiatok programu plánovaného utorkového rokovania," objasnil Čekovský. "Pozveme na rokovanie zástupcov umelcov, rádií, Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) i ministerstva kultúry," potvrdil.

Vzhľadom na doterajšiu medializáciu témy očakáva dynamickú názorovú konfrontáciu, zároveň však upozorňuje, že celý legislatívny proces je ešte len na začiatku.

Návrh na zrušenie povinného podielu hranosti slovenských pesničiek vo vysielaní komerčných rádií je súčasťou pripravovaných legislatívnych zmien a zákona o mediálnych službách. Podľa návrhu má povinná kvóta pre slovenskú hudbu ostať len pre RTVS, a to v nezmenenej výške 35 percent.

Nerušme to, čo funguje

K návrhu ministerstva sa vyjadril aj líder OĽaNO Igor Matovič na svojom facebookovm profile. "Nerušme to, čo funguje … práve naopak - poďme našim pomôcť ešte viac," uviedol v statuse s tým, že rádiá podnikajú na štátnych licenciách a štát má preto právo od nich žiadať pomoc slovenským umelcom. "To nie je nacionalizmus, to je zdravý rozum a ochrana verejného záujmu," píše.

Ďalej uvádza, že sa včera stretol s ministerkou kultúry Milanovou a požiadal ju, "aby na zrušenie 25 % kvóty ministerstvo kultúry zabudlo…"

Po tomto vyjadrení šéfa OĽaNO ministerka kultúry, Natália Milanová, ktorú nominoval práve Matovič, ustúpila. "Hoci sa osobne stotožňujem s odborným stanoviskom ministerstva kultúry, sme v tomto konkrétnom bode dospeli k politickému rozhodnutiu ponechať aktuálny stav kvót na slovenskú hudbu a v tomto zmysle ministerstvo aj upraví návrh zákona," napísala na Facebooku s tým, že o tom diskutovala s Matovičom. 

Názorové nezhody medzi ministerstvom a umelcami

Ministerka kultúry návrh odôvodňovala  tým, že štát nemá čo diktovať súkromným rádiám, čo majú hrať, odvoláva sa tiež na programové vyhlásenie vlády, ktoré spomína prehodnotenie kvót. Myslí si tiež, že by bolo potrebné sa pozrieť na to, či opatrenie splnilo plánovaný podporný zámer.

Podľa SOZA svedčia o zmysluplnosti a pozitívnom efekte pre slovenskú tvorbu samotné čísla, potvrdzujúce nárast nielen odohratých diel, ale aj autorov, ktorí mohli prostredníctvom kvót prezentovať svoje pesničky vo vysielaní. Zväz poukazuje i na to, že podobné a ešte intenzívnejšie formy podpory domácej hudby fungujú v mnohých krajinách Európy.

Kvóty pre slovenskú hudbu fungujú od apríla 2016, podľa aktuálneho znenia stanovuje zákon povinnosť komerčným rádiám zaradiť do celkovej odohratej produkcie za mesiac minimálne 25 percent slovenských diel, v prípade RTVS je to 35 percent. Podiel sa týka odohratých skladieb medzi 6.00 až 24.00 h.

Viac o povinných kvótach pre slovenskú hudbu si môžete prečítať aj v týchto článkoch:

01 - Modified: 2023-08-25 19:49:46 - Feat.: - Title: Moderátor Peter Bielik: V Matovičovi búši adrenalín a čaká, či mu niekto natiahne alebo nie 02 - Modified: 2022-06-01 16:13:07 - Feat.: - Title: Od Matoviča odchádza po necelom roku jeho poradca 03 - Modified: 2022-02-01 14:42:38 - Feat.: - Title: Do parlamentu mieria ďalšie návrhy k podielu slovenskej hudby v rádiách 04 - Modified: 2021-10-20 13:26:39 - Feat.: - Title: Pripomienka k mediálnemu zákonu navrhuje denný podiel vysielania pre menšiny 05 - Modified: 2021-10-19 16:13:06 - Feat.: - Title: Kvóty pre slovenskú hudbu majú význam, zhodli sa poslanci mediálneho výboru
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 04:21