StoryEditor

Moderátor Fox News vyzval divákov na očkovanie, teraz mu chodia vyhrážky smrťou

31.10.2021, 14:45
Autor:
ČTKČTK
Vyjadril tak stanovisko, ktoré vo vysielaní Fox News bežne nezaznieva.

Zanechajte na chvíľu politické úvahy a zamyslite sa nad tým, čo je správne. S takýmto apelom pred niekoľkými dňami vyzýval na očkovanie proti Covidu-19 Neil Cavuto, jeden z moderátorov americkej televízie Fox News. Nie všetci diváci mali pre jeho stanovisko pochopenie a 63-ročnému veteránovi americkej mediálnej scény začali prichádzať aj vyhrážky smrťou, uviedol na svojom webe verejnoprávny rozhlas NPR.

Moderátor v minulosti čelil vážnym zdravotným problémom, vrátane rakoviny a roztrúsenej sklerózy, a minulý týždeň oznámil, že mal pozitívny test na koronavírus. V následnom rozhovore pripisoval relatívne mierny priebeh covidu-19 očkovaniu a vyzval doposiaľ nezaočkovaných ľudí, aby si nechali pichnúť vakcínu vo vlastnom záujme aj v záujme svojho okolia.

„Toto nie je o ľavici alebo o pravici. Toto nie je o tom, či ste konzervatívni alebo liberálni. Ak sa nemýlim, tak s tým (s Covidom-19) bojujú všetci, nehľadiac na politické presvedčenie,“ povedal Cavuto. Vyjadril pri tom pochopenie pre odpor voči vakcinačným nariadeniam, je však podľa neho potrebné myslieť na ostatných a mať na pamäti, že vakcíny znižujú riziko úmrtia po nákaze koronavírusom. „Vezmite všetky politické slogany a na chvíľu ich nechajte bokom, veľmi vás prosím. Nechajte ich bokom a premýšľajte, čo je správne,“ uviedol.

Fox News

Stabilný prísun kritiky

Vyjadril tak stanovisko, ktoré vo vysielaní Fox News bežne nezaznieva. Hoci televízia od svojich zamestnancov vyžaduje očkovanie alebo každodenné testy na koronavírus a niektorí moderátori v lete opatrne vakcináciu podporili, jej vysielanie prináša stabilný prísun kritiky voči pravidlám okolo očkovania a nosenia rúšok, píše NPR.

To platí predovšetkým o populárnych programoch Tuckera Carlsona a Laury Ingrahamovej, ktorí opakovane spochybňujú prínos vakcín. Keď ďalšia z popredných tvárí stanice – Sean Hannity, v júli vo svojom programe vyzval divákov, aby brali covid vážne, cítil následne potrebu zdôrazniť, že nešlo o výzvu nechať sa naočkovať.

Fox News je lídrom na pravicovej časti mediálneho spektra v USA, cieli predovšetkým na konzervatívnych divákov a voličov Republikánskej strany. Moderátor Cavuto v nedeľnom rozhovore predpovedal, že jeho podpora vakcinácii ho dostane do problémov, a očakávané nesúhlasné odkazy divákov sa čoskoro dostavili. Adresát potom niektoré z nich priniesol do televízneho vysielania.

Vyhrážania smrťou

„Obdivujem tvoju mimoriadnu silu v toľkých ťažkých chvíľach, ale dovolím si jednu radu. Drž hubu a užívaj si, že nie si mŕtvy. Zatiaľ,“ znel jeden z nich. „Je jasné, že si pri tom všetkom o niečo schudol. Dávam palec hore. Ale nestačí mi, že je ťa menej. Nechcem z teba ani trochu. Chcem, aby si zmizol. Mŕtvy. Kaput,“ písalo sa v ďalšej z reakcií.

Podobné odkazy adresované novinárom nie sú v dnešnej dobe ničím ojedinelým. Terčom násilnej rétoriky sa stal aj britský moderátor Jeremy Vine, ktorý pred týždňom v krátkom videu zhrnul, čo nasledovalo, keď odporcovia očkovania vytrhli z kontextu jeho slova o vyžadovaní vakcinácie v spoločnosti. Okrem toho, že niektorí komentátori na internete navrhovali jeho obesenie, to vyvolalo aj protest pri moderátorovom dome.

Problémy s nenávistnými a výhražnými odkazmi dlhodobo popisuje reportérka BBC Marianna Springová. „Som prvým špecialistom BBC na dezinformácie a na sociálnych sieťach dostávam neslušné správy každý deň. Väčšina je príliš vulgárna na to, aby som ich zdieľala v pôvodnej podobe,“ napísala tento mesiac.

01 - Modified: 2021-09-03 15:16:30 - Feat.: - Title: Istropolitana Ogilvy predstavila pieseň na podporu očkovania 02 - Modified: 2021-03-18 18:10:58 - Feat.: - Title: Etická komisia: RTVS pochybila pri reportáži o úmrtí po očkovaní AstraZenecou 03 - Modified: 2021-03-18 17:09:47 - Feat.: - Title: Objektivitu reportáže o úmrtí po očkovaní AstraZenecou prešetrí Rada pre vysielanie 04 - Modified: 2021-03-15 15:21:06 - Feat.: - Title: Nezodpovedná reportáž RTVS. Týkala sa úmrtia po očkovaní vakcínou AstraZeneca 05 - Modified: 2020-10-30 15:01:22 - Feat.: - Title: Facebook podporuje očkovanie. Informačnú kampaň spúšťa aj na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 04:20