Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump je na nože s médiami, rád sa realizuje na Twitteri

08.01.2018, 09:19
Autor:
ČTKČTK
Prezident má 17. januára vyhlásiť "najhanebnejšie a najskorumpovanejšie médiá" za rok 2017.

Trumpove vzťahy s novinármi sú vyhrotené dlhodobo. Už počas prezidentskej kampane žurnalistom dával za vinu, že proti nemu vyťahujú len špinu a vymyslené kauzy. Na svoju stranu si získal len jedny významnejšie noviny a niekoľko lokálnych denníkov.

Počas prvého roka vo funkcii si prezident pri vyjadreniach voči médiám nedával pred ústa servítky. Jeho nepriazeň si vyslúžili najmä spravodajská televízia CNN, rovnako ako televízia NBC News a denníky The New York Times a The Washington Post. Na opačnej strane spektra potom stojí konzervatívny pravicový televízny kanál Fox News mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, ktorého je prezident verným divákom.

Trump v kritike médií často používa termín "vymyslené" alebo "falošné (fake)" správy pri kritike informácií, ktoré nepriaznivo hodnotia jeho výkony vo funkcii hlavy štátu. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn vlani povedal, že Trump útočí na slobodu tlače, ktorá je základným kameňom ústavy USA.

Reprezentácia Ameriky

Tŕňom v oku je pre prezidenta najmä stanica CNN. "Mali by sme bojkotovať CNN, ktorá šíri falošné správy. Sledovať ju znamená totálnu stratu času," napísal v novembri. Prezident povedal, že CNN vo svete veľmi zle reprezentuje Ameriku. Tlačové oddelenie stanice mu odpovedalo, že reprezentácia USA nie je ich práca, ale prezidentova.

Do CNN sa Trump obul aj v júli vo svojom príspevku na Twitteri. Video, v ktorom v zápasníckom súboji poráža protivníka, ktorý má namiesto tváre logo CNN, podľa kritikov podnecovalo k násiliu voči novinárom a bolo pod úroveň hlavy štátu. Trumpov poradca obhajoval prezidenta slovami, že je v televíziách "sám často bitý".

Aj televízia NBC News je v Trumpovej nemilosti. "Televízne správy sú tak stranícke, skreslené a falošné, že licenciu treba spochybniť a v prípade potreby zrušiť," napísal Trump v októbri na Twitteri. Šéfa Bieleho domu pohoršila správa, že vraj v júli navrhoval, aby sa jadrový arzenál USA desaťnásobne zvýšil. Návrh podľa televízie vyvolal pobúrenú reakciu ministra zahraničia Rexa Tillerson, ktorý prezidenta označil za "hlupáka".

​Vlani v auguste Trump označil novinárov za "naozaj nečestných ľudí". Nepáčilo sa mu, ako americké médiá informovali o nepokojoch v Charlottesville. Prezident vtedy vyvolal kontroverziu svojím výrokom, že zodpovednosť za krviprelievanie nesú belošskí rasisti aj ich odporcovia. Až po tlaku médií Trump výslovne odsúdil násilie páchané stúpencami nadradenosti bielej rasy.

Šialený Joe a Mika blbá ako tágo

Kontroverziu vzbudili aj jeho minuloročné osobné výpady na adresu moderátorov relácie MSNBC Morning. Trump na Twitteri napísal, že "šialený Joe a Mika blbá ako tágo nie sú zlí ľudia, ale ich málo sledovaný program ovládajú ich šéfovia z NBC". O moderátorke tiež vyhlásil, že počas ich stretnutia "škaredo krvácala z faceliftu".

Prezidentov životný štýl nedávno načrtol denník The New York Times, ktorý uviedol, že Trump je nenásytným konzumentom Coca-coly a spravodajstva. Reakcia na seba nenechala dlho čakať: "Ďalší falošný článok, tentoraz v upadajúcich The New York Times, že sledujem televíziu denne štyri až osem hodín - zle! Navyše len zriedka, ak vôbec, pozerám CNN alebo MSNBC, oboje pokladám za falošné správy."

Nedávno Trump okomentoval výmenu vydavateľa The New York Times, ktorým sa stal Arthur Gregg Sulzberger, člen rodiny Sulzbergerových, ktorá prestížne newyorské noviny vlastní. "Získajte nezaujatých žurnalistov vyššieho štandardu, opustite všetky svoje falošné a neexistujúce 'zdroje' a správajte sa voči prezidentovi Spojených štátov spravodlivo, aby ste sa, až nabudúce spolu s americkým ľudom zvíťazím, nemuseli ospravedlňovať čitateľom za zle odvedenú prácu!" odkázal Trump novému vydavateľovi.

Závislosť na Twitteri

Trump svoje názory najradšej prezentuje na Twitteri, ktorý zásobuje pravidelnou dennou porciou odkazov, podľa jeho kritikov niekedy aj skreslených či nepravdivých. Po inaugurácii si z tohto mikroblogu urobil svoju oficiálnu komunikačnú platformu. "Twitter nemám rád... Médiá sú ale tak nečestné, že Twitter je jediným spôsobom odporu," povedal vtedy.

Podľa analytikov je prezidentova záľuba v Twitteri až závislosťou. Jeho osobný profil sleduje takmer 45 miliónov užívateľov a prezidentský ďalších 21 miliónov. Vlani vyšli Trumpove tweety aj knižne, sprevádzali ich posmešné karikatúry. Jedná sa o 30-tisíc záznamov, ktoré Trump adresoval svojim priaznivcom už od roku 2009.

01 - Modified: 2017-12-28 17:40:19 - Feat.: 0 - Title: Trump kritizoval Vanity Fair kvôli ospravedlneniu za video o Clintonovej 02 - Modified: 2018-01-03 11:36:09 - Feat.: 0 - Title: Trump chce vyhlásiť "najhanebnejšie médium" minulého roka 03 - Modified: 2018-01-05 10:36:49 - Feat.: 0 - Title: KFC paroduje Trumpa a jeho jadrové tlačidlo 04 - Modified: 2018-01-07 17:01:04 - Feat.: 0 - Title: Kniha o Trumpovi tvrdí, že je pologramotný. Som geniálny človek, vyhlásil prezident USA
01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 20:09