Donald TrumpReuters
StoryEditor

The Washington Post: Trump hovorí 5,6 nepravdivých tvrdení denne

08.01.2018, 14:52
Autor:
ČTKČTK
Noviny už rok analyzujú, triedia a preverujú každé podozrivé vyhlásenie prezidenta.

Americký prezident Donald Trump od nástupu do Bieleho domu prednesie v priemere 5,6 nepravdivých alebo zavádzajúcich tvrdení denne, čo je asi 2000 takýchto výrokov. Spočítal to denník The Washington Post, ktorý analyzuje, triedi a preveruje každé podozrivé vyhlásenie prezidentom.

Prezident má sklon opakovať sa, a to často. Existuje preto viac ako 60 tvrdení, ktoré predniesol trikrát alebo viackrát. Vo svojom spontánnom 30 minútovom vianočnom rozhovore s denníkom The New York Times predniesol najmenej 24 falošných alebo zavádzajúcich vyhlásení.

Najviac sú Trumpom dve opakované nepravdy, ktoré od počiatku prezidentovania predniesol 61 krát. Jednou z nich je variácia na vyhlásenie, že zdravotná reforma niekdajšieho prezidenta Baracka Obamu zomiera alebo je prakticky mŕtva. Rozpočtový úrad Kongresu však tvrdí, že poistky v rámci Obamacare sa nezrútia a podľa predpokladov zostanú v budúcnosti stabilné. Počet novo registrovaných poistiek pre budúce roky naviac expertov na zdravotnú starostlivosť prekvapil. Trump na tému Obamacare hovoril často, ale po neúspešných pokusoch reformu zrušiť s tým prestal.

Trump si rovnako opakovane pripisuje zásluhy za udalosti a obchodné rozhodnutia z doby pred zložením prezidentskej prísahy alebo dokonca pred svojím zvolením. Zopakoval 61 krát, že zaistil obchodné investície a vytvorenie pracovných miest, ktoré boli pritom už skôr ohlásené a ktoré je možné ľahko vyhľadať na Googli.

​S úspešným presadením daňovej reformy v Kongrese súvisia dve Trumpove obľúbené konštatovania, a to, že reforma prináša najväčšie zníženie daní v histórii USA a že Spojené štáty sú jednou z najviac zdanených krajín.

Nepravdu o historicky najväčších daňových škrtoch, ktoré sú podľa materiálov ministerstva financií ôsme najväčšie, Trump doteraz zopakoval 53 krát. A 58 krát predniesol, že Spojené štáty majú najvyššie daňové zaťaženie firiem, či sú jednou z najviac zdanených krajín. Takáto formulácia je však zavádzajúca, pretože faktické korporátne zdanenie, teda po zahrnutí odpisov a zliav, je nižšie ako oficiálne stanovená výška dane.

The Washington Post tiež mapuje Trumpove najvýraznejší obraty. Počas kampane v roku 2016 svojim priaznivcom tvrdil, že miera nezamestnanosti činí v skutočnosti 42 percent a že oficiálne štatistiky sú falošné. Teraz ale našiel 46 krát príležitosť, aby pochválil najnižšiu nezamestnanosť za 17 rokov. V čase jeho zvolenia pritom predstavovala nezamestnanosť 4,6 percenta, čo bolo najmenej za desaťročie. To, že tento fakt Trump nepriznáva, je zavádzajúce.

V neuveriteľných 85 prípadoch Trump oslavoval rast akciového trhu, hoci počas kampane tvrdil, že je to bublina, ktorá spľasne, akonáhle centrálna banka Fed zvýši úrokovú mieru. Fed od volieb úrokovú mieru zvýšil trikrát, ale trhy sa neprepadli, ako Trump predpovedal. Postupný rast akcií navyše začal v roku 2009 za Obamu.

The Washington Post doplňuje svoju databázu o Trumpove nespočetné verejné vystúpenia a o televízne a rozhlasové rozhovory. Udržať prehľad o rozhovoroch je ale ťažké aj preto, že Biely dom ich bežne nezverejňuje na svojom webe. Navyše nedávna grafická úprava stránok Bieleho domu komplikuje hľadanie prepisov Trumpových poznámok urobených v úrade.

Projekt na overovanie Trumpových výrokov pôvodne vznikol k prvým sto dňom jeho prezidentovania, ale vďaka obľube verejnosti bol predĺžený na jeden rok. Teraz denník zvažuje, či bude naďalej databázu udržiavať aktuálnu.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 17:54