StoryEditor

Braňo Závodský si doberal Kaliňáka: Robíte zákon špeciálne pre Rómov. To je v poriadku pán minister?

16.01.2018, 14:10
Autor:
lmlm
Minister vnútra musel viackrát obhajovať, prečo pripravuje zákon špeciálne pre Rómov.

Minister vnútra Robert Kaliňák dnes musel v relácii na Rádiu Expres Braňo Závodský Naživo obhajovať kroky, ktoré podnikol v súvislosti s riešením rómskej kriminality.

To je v poriadku, pán minister?

Moderátor Braňo Závodský si ministra viackrát doberal. Zaujímalo ho, prečo pripravuje Kaliňák špeciálne zákon pre Rómov, keď hovoril o zákone na potláčanie rómskej kriminality. "Takže vy robíte zákon špeciálne pre Rómov pán minister?" pýtal sa moderátor.

„Áno, myslím si, že to robíme špeciálne pre Rómov,“ reagoval Kaliňák. "To je v poriadku, pán minister. Aj s článkom 12 Ústavy SR?" opäť sa spýtal moderátor.

Šéfovi rezortu vnútra prečítal článok 12 Ústavy.

"Základné práva a slobody na území Slovenska sa zaručujú všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru, náboženstvo, politickú zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod ,príslušníctvo k národnosti alebo etnickej skupine, rod alebo iné postavenie nikoho nemožno zvýhodnovať resp. znevýhodňovať a poškodzovať," citoval Závodský.

"Kupujete autá a nemáte na kamery?"

Potom sa ministra spýtal, prečo neurobia zákon rusínsky, poľský, český či maďarský. "Pretože táto kriminalita je totožná so slovenskou," obhajoval sa Kaliňák.

Zopakoval, že podľa štatistík Rómovia páchajú 70 percent trestných činov.

Závodský sa stále zaujímal, prečo Kaliňák hovorí o kriminalite Rómov a nie Slovákov. "Vyčíta vám to aj splnomocnenec vlády Ábel Ravasz, ministerka spravodlivosti Lucia ŽItňanská či opozícia," hovoril moderátor.

Závodský si potom opäť doberal Kaliňáka otázkou, či sa majú Rómovia pripraviť na kukláčov.

"Záleží od toho, aká bude v danom regióne situácia. Problémom je aj to, že nám chýba lepšie materiálne vybavenie," skonštatoval Kaliňák. Na to prišla opäť reakcia moderátora. "Pán minister, kupujete hasičské autá a nekúpite na východe pre policajtov kamery a vysielačky?"

01 - Modified: 2023-08-22 12:02:23 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je stále Rádio Expres 02 - Modified: 2023-06-28 12:19:11 - Feat.: - Title: Rádiá Bauer Media Audio Slovakia ponúknu poslucháčom leto plné hitov, súťaží a zážitkov 03 - Modified: 2023-04-11 07:29:15 - Feat.: - Title: Bločkobranie: Ako aj malá kampaň môže priniesť prekvapivé výsledky 04 - Modified: 2022-07-29 10:03:02 - Feat.: - Title: Nadácia Rádia Expres pomáha deťom zo slabších rodín 05 - Modified: 2021-08-25 14:13:16 - Feat.: - Title: Je to schválené: Rádio Expres bude vlastníkom rádií Jemné a Europa 2
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 01:27