StoryEditor

Spoločnosť Huawei pripravila rozsiahly prieskum o smartfónoch zahŕňajúci 12 európskych krajín

13.02.2018, 13:55
Autor:
TSTSpzpz
Podľa prieskumu si až 74 % Európanov pred spaním aspoň občas prečíta maily, textové správy alebo kontroluje svet sociálnych sietí.

Prieskum spoločnosti Huawei mapuje rolu smartfónov v životoch jednotlivcov a sleduje dopady na medziľudské vzťahy.

Téma závislosti je v poslednej dobe často skloňovaná a preto sa značka rozhodla uskutočniť prieskum s názvom „Smart(phone) relationships“ (vzťahy prostredníctvom smartfónu) má za cieľ zistiť rozsah používania telefónov a pripomenúť, že nič nenahradí osobný kontakt.

Väčšina užívateľov zaspáva so smartfónom

Podľa prieskumu si až 74 % Európanov pred spaním aspoň občas prečíta maily, textové správy alebo kontroluje svet sociálnych sietí. V susednej Českej republike je toto číslo ešte o niečo vyššie (78 %) a najviac sa komunikácii priamo z postele venujú Poliaci (82 %). Najzdržanlivejší sú v tomto prípade Slovinci so 64 percentami.

Po prebudení nasleduje v Európe podobný scenár, a to až v 70 % prípadov. Aj preto má počas noci smartfón v posteli, napríklad pod vankúšom, v priemere 11 % opýtaných. Kým v Dánsku spí s telefónom až 15 %, Rakúšania si doprajú zdravší spánok a len 5 % si berie telefón pod perinu. Vedľa postele však odpočíva smartfón 65 percentám Európanov.

Takmer polovica ľudí kontroluje telefón niekoľkokrát za hodinu

Prieskum tiež potvrdil, že väčšina z nás sa cíti bez smartfónu stratená. Máme k zariadeniu takú silnú naviazanosť, že musíme jeho displej neustále kontrolovať. Niekoľkokrát za hodinu sleduje obrazovku telefónu takmer polovica Európy. Chorváti sú na svoj telefón asi najviac naviazaní, keďže takmer tretina z nich siahne bezdôvodne k telefónu viac než 12-krát za hodinu. Tento zvyk je výrazne menej frekventovaný v susednom Rakúsku (4 %) alebo Maďarsku (4 %).

Najviac esemeskujú Srbi, najmenej telefonujú Rakúšania

V rebríčku najfrekentovanejších činností sa na prvom mieste umiestnilo posielanie správ (86 %), no v tesnom závese pokračuje čoraz populárnejšie fotografovanie smartfónom (85 %). Prvú trojicu uzatvárajú sociálne siete s 81 %.

Klasické telefonické hovory sú stále v obľube u Poliakov (90 %) a Čechov (89 %), avšak v ostatných krajinách výrazne zaostávajú a najmenej telefonujú rakúski užívatelia (38 %).

Podľa Silvie Porubänovej je masívny nárast zasielania správ, zdieľania fotografií či účinkovania na sociálnych sieťach oproti klasickému telefonovaniu prirodzenou reakciou spoločnosti. “Nové komunikačné možnosti vyvolali zmenu frekvencie i foriem komunikácie. Nemyslím si však, že by zážitok osobného alebo hlasového kontaktu bol  nahraditeľný akoukoľvek sprostredkovanou formou. Sme ľudia a ľudským bytostiam je vlastná potreba osobného kontaktu, osobných vzťahov a väzieb. Každý z nás v istých chvíľach s radosťou zabudne na telefón,” domnieva sa renomovaná sociologička.

Prieskum ďalej ilustruje, že až viac než dve tretiny Čechov má pri sebe smartfón viac než 13 hodín denne. Aktívne ho využíva dlhšie než tri hodiny približne 65 percent opýtaných, pričom najaktívnejší sú v Srbsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku.

Prieskum z januára 2018, ktorý spracovala pre Huawei spoločnosť Ipsos, zahŕňa viac než 6-tisíc respondentov z 12 krajín strednej a východnej Európy. Zapojili sa: Dánsko, Rakúsko, Poľsko, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko a Turecko.

Pozrite si výsledky v infografike:

Huawei

01 - Modified: 2023-07-17 10:56:58 - Feat.: - Title: Aj poľnohospodárstvo môže byť digitálne 02 - Modified: 2022-02-11 07:00:24 - Feat.: - Title: Monika Bagárová je novou ambasádorkou značky Huawei pre Česko a Slovensko 03 - Modified: 2020-10-27 07:33:05 - Feat.: - Title: Huawei Technologies Slovakia má nového generálneho riaditeľa 04 - Modified: 2020-07-02 12:31:46 - Feat.: - Title: Huawei otvoril svoj najväčší obchod na svete, je výkladnou skriňou moderných technológií 05 - Modified: 2019-12-04 09:00:58 - Feat.: - Title: Huawei pokračuje v spolupráci so šampiónom Oktagonu. Atilla Végh odkazuje, aby si každý išiel za svojím snom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:56