Premiér Robert FicoTASR/AP
StoryEditor

Spor, či Fico klamal o stretnutí so zahraničnými novinármi: Premiér poslal prepis

03.03.2018, 11:13
Autor:
chocho
Riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc tvrdí, že Roberta Fica vyzval, aby sa ospravedlnil novinárom za útoky.

Kým predstavitelia medzinárodných novinárskych organizácií opakovane tvrdia, že vyzvali Roberta Fica, aby sa ospravedlnil novinárom za útoky, slovenský premiér to popiera. Dnes preto tlačový odbor Úradu vlády poslal prepis konkrétneho vyjadrenia riaditeľa organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira od oficiálneho tlmočníka stretnutia.

"Myslíme si, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za to, že ste niekoľkokrát urazili novinárov," mal povedať Deloire Ficovi na piatkovom stretnutí v Bratislave. Slovenský premiér ešte včera toto tvrdenie poprel.

"Bol by som rád, aby sa nesnažil oponovať pravde"
Na to v piatok večer Deloire na svojom twitterovom účte uviedol: "Vyzerá to tak, že slovenský premiér Robert Fico popiera, že som ho vyzval, aby vyjadril ľútosť a ospravedlnil sa. Ďalšie zdroje potvrdia, že som to počas stretnutia urobil dvakrát a bez akejkoľvek nejednoznačnosti. Bol by som rád, aby sa nesnažil oponovať pravde."

Žiadosť o ospravedlnenie v prepise nie je
V prepise, ktorý dnes Úrad vlády poskytol médiám, sa však výzva na ospravedlnenie nenachádza.

"Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na no​vinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať," stojí v prepise.

Pre Denník N však ešte v piatok ďalší dvaja predstavitelia medzinárodných novinárskych organizácií, ktorí sa okrem Deloirea na schôdzke s predsedom vlády zúčastnili, potvrdili, že Fica o ospravedlnenie žiadali. Ide o Fluturu Kusariovú z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií a reprezentanta OBSE pre slobodu médií Harlema Désira.

Stretli sa kvôli vražde Kuciaka a jeho snúbenice
Predstavitelia medzinárodných novinárskych organizácií sa stretli v piatok s Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom kvôli zavraždeniu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Telá zavraždeného páru našla polícia v nedeľu (25.2.) v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára.

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2023-03-13 09:54:20 - Feat.: - Title: Alexej Fulmek: Neustále upozorňujem na chyby novinárov. Médiá musia byť objektívne a názor si majú vytvárať čitatelia 03 - Modified: 2021-12-08 12:45:55 - Feat.: - Title: Sťažovateľ Fico: TA3 odmietla odvysielať reprízu relácie Téma dňa, v ktorej som bol hosťom 04 - Modified: 2021-06-14 18:26:57 - Feat.: - Title: Vražda Jána Kuciaka: Televízie budú dianie na súde monitorovať v mimoriadnych reláciách 05 - Modified: 2021-04-22 14:21:34 - Feat.: - Title: Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:58