TASR/Marko Erd
StoryEditor

Bojkotovať Roberta Fica nie je správne, tvrdia médiá. K jeho vyjadreniam treba ale pristupovať kriticky

08.03.2018, 10:10
Autor:
(pš)(pš)
Denník Sme nechce byť kanálom pre akúkoľvek protisorosovskú nenávistnú kampaň.

Týždenník Trend oznámil, že už nebude pokrývať vyhlásenie premiéra Fica, pri ktorých nedáva priestor na novinárske otázky, ale venuje sa konšpiráciám. Viacerým novinárom prekáža, že tlačovky premiéra Fica sú iba vyhlásením. Premiér následne nedáva priestor na otázky novinárov, prípadne odpovedá iba tým, ktorým uzná za vhodné.

Oslovili sme viaceré mienkotvorné denníky, či budú nasledovať konanie týždenníka Trend. Na otázku odpovedal Lukáš Fila z vydavateľstva N Press a šéfredaktorka denníka Sme Beata Balogová. 

Beata Balogová hovorí o tom, že "denník Sme sa odmieta stať kanálom pre akúkoľvek protisorosovskú nenávistnú kampaň."  Podľa šéfredaktorky Sme pre médium, ako je Sme, by nebolo správne bojkotovať Roberta Fica alebo ignorovať jeho tlačové konferencie.

"Máme spoločenské poslanie a zodpovednosť voči čitateľovi prinášať mu ucelené informácie a vysvetlenia najmä v časoch takéhoto komplikovaného spoločenského diania aké prežívame dnes," vysvetľuje Balogová. Denník Sme chce pristupovať ku konšpiračným teóriám, ktoré premiér šíri, ešte kritickejšie.

"Nedovolíme Ficovi odpútavať pozornosť od podstatných vecí, budeme takéto pokusy ignorovať alebo čitateľovi dôkladne vysvetľovať, prečo sa premiér tejto krajiny uchyľuje k taktike oslovovať najnižšie pudy verejnosti. Prípadne, Ficove vyjadrenia tohto typu sa objavia v našej sekcii Lovíme hoaxy." 

Beata Balogová dôveruje úsudku novinárov denníka Sme, že dokážu vždy vyhodnotiť danú situáciu, postaviť sa kriticky aj takejto snahe premiéra. "Ak usúdia, že Robert Fico namiesto informovania verejnosti zneužíva tlačovú konferenciu na šírenie konšpiračných teórií a nenávisti, tak odídu alebo prerušia priamy prenos," hovorí Balogová.

Podobný názor má aj Lukáš Fila, šéf vydavateľstva N Press. "V stredu mal premiér štandardnú tlačovú konferenciu, kde dal priestor aj novinárskym otázkam. Je myslím dobré, že zazneli a že ľudia mali šancu vypočuť si odpovede, keďže stále ide o najvplyvnejšieho politika v krajine," hovorí Lukáš Fila šéf vydavateľstva N Press.

Vydavateľstvo bude tento typ výstupov naďalej pokrývať. Denník N sa podľa Filu snaží všetky vyjadrenia premiéra aj iných predstaviteľov štátu kriticky hodnotiť, ako aj upozorňovať na to, že niektoré môžu byť len pokusom o odvedenie pozornosti. "Podporujeme v tejto ťažkej chvíli všetkých kolegov a rešpektujeme všetky iniciatívy, ktorých cieľom je prispieť k tomu, aby sme sa ako spoločnosť dokázali s touto situáciou vysporiadať," hovorí Fila. 

 

01 - Modified: 2021-06-14 18:26:57 - Feat.: - Title: Vražda Jána Kuciaka: Televízie budú dianie na súde monitorovať v mimoriadnych reláciách 02 - Modified: 2019-11-22 19:08:12 - Feat.: - Title: Medzinárodná organizácia poskytne vybraným médiám dáta k vražde Jána Kuciaka 03 - Modified: 2019-02-18 16:29:38 - Feat.: - Title: Reportéri bez hraníc: Máme obavy z politického zasahovania do vyšetrovania Kuciakovej vraždy 04 - Modified: 2018-11-06 10:35:20 - Feat.: - Title: V Nemecku ocenili Jána Kuciaka. Udalosti sa zúčastnila aj kancelárka Merkelová 05 - Modified: 2018-10-22 09:36:06 - Feat.: - Title: Ká ako Kuciak, Ká ako Kočner. Relácia Reportéri sa bude venovať vražde novinára
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 09:05