StoryEditor

Pripravovaný film o islame v našich krajinách čelí cenzúre, tvrdia producenti

25.03.2018, 19:23
Autor:
(red)(red)
Nový film od producentov snímky Pirko odmietol financovať český fond. Ocenený scenár žiada prerobiť.

Scenár o strete kultúr v dnešnom prostredí krajín V4 - Ako v raji - získal ocenenie Filmovej nadácie na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary. Pochvalne sa o ňom vyjadruje mnoho odborníkov z brandže.

Napriek tomu v susednom Česku vyvolal kontroverzné reakcie a producenti prišli o financovanie z verejných zdrojov. Rozhodli sa preto obrátiť na verejnosť prostredníctvom portálu startovac.cz.

„Keď sa obraciame na fondy a zahraničné inštitúcie, narážame na neviditeľnú hradbu politickej korektnosti. Pohľad ľudí, ktorých poznám a s ktorými sa stretávam, je ale omnoho pragmatickejší. Ľudia, ako sa zdá, vnímajú islam v strednej Európe oveľa intenzívnejšie ako úradníci dohliadajúci na tú “správnu” pravdu. Po medializácii témy nášho filmu sa nám začalo ozývať veľa ľudí, ako môžu prispieť. Crowdfunding nám odhalí, ako je v Čechách a na Slovensku spoločnosť k tejto téme nastavená. Zdá sa, že ľudia chcú hovoriť o islame v strednej Európe otvorene“ vysvetlil tento - u nás zatiaľ nie veľmi používaný - nástroj na podporu filmovej tvorby producent Petr Klein Svoboda, ktorý sa v minulosti podieľal napríklad aj na úspešnom filme Pirko v hlavnej úlohe s obľúbenou Dominikou Morávkovou.

Dominika Morávková vo filme Pirko

​Scenár k pripravovanému filmu Ako v raji je o strete dvoch kultúr - kresťanskej a moslimskej – a ako hovorí jeho autorka, Lucia Klein Svoboda, „príbehy ilustrujú skutočný život a vzťahy medzi ľuďmi, ktorí vôbec nemusia byť zlí, len rozdielnosť prostredí, z ktorých pochádzajú, je občas príliš veľká“.

Predseda výboru Filmovej nadácie, bývalý generálny riaditeľ Českej televízie a rektor Akademie múzických umění v Prahe, Ivo Mathé, sa o projekte doslova vyjadril, že „má potenciál zasiahnuť celý kontinent“.

Stret kultúr v krajinách V4

Film rozpráva o štyroch príbehoch lásky odohrávajúcich sa v krajinách V4, pričom každá z nich má s islamom rozdielnu skúsenosť. Poliaci ho spoznali najmä po príchode utečencov z radov čečenskej inteligencie po roku 2000.

V Maďarsku žije relatívne veľká turecká komunita, ktorá tu je však len kvôli práci a rodiny majú doma. Slováci majú s moslimami spomedzi týchto krajín najmenšie skúsenosti, keďže väčšinou navštevujú len tunajšie kúpeľné mestá.

Iný je prípad našich západných susedov, kde silnie fenomén, keď osamelé Češky hľadajú útechu v náručí mladých mužov zo severnej Afriky.

Nakrúcať sa bude v koprodukcii partnerov zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Súčasťou tímu budú aj architekt Jan Vlček, držiteľ dvoch cien Český lev, a producent Adrás Muhi alebo kameramant Zoltán Lovasi, ktorý má na svojom konte niekoľko ocenení, medzi inými aj z filmových festivalov v Benátkach a v Berlíne.

„Stret kultúr je veľmi náročná a citlivá téma. V ľuďoch vyvoláva predsudky, obavy, ale na druhej strane nás dokáže obohatiť. Nešlo nám o prvoplánovú emóciu a aj preto trvalo päť rokov, kým som scenár dokončila. Spolupracovalo na ňom deväť špičkových orientalistov z celého regiónu, vďaka ktorým príbeh neskĺzava do stereotypov a zároveň nestráca silu výpovede,“ popisuje scenáristka.

Lucia Klein Svoboda (r. Gažiová) je absolventkou herectva na VŠMU, filmovej réžie v Nórsku, neskôr získala malý a veľký doktorát v odbore sociálna práca a na svojom konte má niekoľko odborných publikácií. Niekoľko rokov pôsobila medzi iným divadle Astorka Korzo ´90, Slovenskom národnom divadle a v Brne v divadle Bolka Polívky. Je spolurežisérkou a autorkou scenára k filmu Pirko a v roku 2017 získala prvú cenu Filmovej nadácie na Medzinárodnom festivale v Karlových Varoch za scenár Ako v raji.

Petr Klein Svoboda vyštudoval filmovú réžiu a produkciu na kalifornskej Occidental College. Venuje sa predovšetkým réžii a produkcii umeleckých projektov. V minulosti bol programovým riaditeľom najväčšieho českého videoportálu stream.cz a umeleckým riaditeľom medzinárodného filmového festivalu Artfilm. Spolu s Luciou Klein Svoboda režíroval film Pirko.

Plagát k filmu Pirko

​Snímka Pirko mala v slovenských kinách premiéru v roku 2016. S návštevnosťou 21 324 divákov bola štvrtým najnavštevovanejším slovenským filmom roka. Dominika Zeleníková-Morávková bola za úlohu Martiny nominovaná na cenu Slnko v sieti v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

01 - Modified: 2018-03-17 17:48:25 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza film Dubček. Odkryje zákulisie udalostí roku 1968 02 - Modified: 2019-02-23 10:40:29 - Feat.: 0 - Title: Vo vile Tugendhat sa začína nakrúcanie filmu Sklenená izba 03 - Modified: 2018-04-01 17:09:42 - Feat.: 0 - Title: Nominácie na cenu Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne ju nasleduje Piata loď
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-21 08:03:10 - Feat.: - Title: Režisér Priznania Braňo Mišík: Rozmýšľam nad seriálom s témou hoaxov 05 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 23:50