StoryEditor

Marcinková a Dyk sa predstavia v novom trileri. Ich nepriateľom je dom budúcnosti

07.04.2018, 08:00
Autor:
hrnhrn
V novinke Dôverný nepriateľ prestáva byť umelá inteligencia sluhom a stáva sa hrozbou.

Mladí manželia sa odsťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta otestovali prototyp inteligentného domu. Idylka dokonalého života sa však čoskoro mení na nočnú moru a holý boj o život.

Ich dom budúcnosti, ktorý je naprogramovaný tak, aby sa ako dokonalý spoločník staral o svojich majiteľov a splnil im všetky túžby a potreby, sa nečakane obráti proti vlastným stvoriteľom.

Attack Film

​​Slovenskí a českí tvorcovia sa rozhodli spoločne spracovať tému smart technológií a ich možných dopadov v prípade, ak sa vymknú spod kontroly. V úlohách manželov Zuzany a Andreja sa predstavia Gabriela Marcinková, ktorá aktuálne stvárňuje jedny z hlavných postáv v seriáloch Milenky a Kuchyňa, a český herec a spevák Vojtěch Dyk. Popri titulnej dvojici sa vo filme objavia Zuzana Porubjaková, Ondřej Malý, Ady Hajdu a Roman Luknár.

Pod scenárom a réžiou filmu je podpísaný Karel Janák. ktorý má na konte réžiu minuloročnej úspešnej komédie Cuky Luky Film. „Umelá inteligencia nám čím ďalej tým viac robí život pohodlnejším. Vďaka tomu si technológie púšťame stále bližšie do súkromia, čím si vlastne púšťame do života niečo, čo nás môže raz pomerne zásadne ohroziť. Koľko už dnes máme rôznych prístrojov, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko. Počítače, smartfóny, autá nabité elektronikou, inteligentné prístroje v domácnosti...," hovorí režisér o smart technológiách, ktoré sú ústrednou témou jeho nového filmu.

​Dôverný nepriateľ prinesie na plátna kín filmový námet budúcnosti, ktorú žijeme už dnes a ktorá sa týka každého z nás. "Tieto prístroje môže ovládať inteligencia, ktorá s nami nemusí mať dobré úmysly. Keď sa vám napríklad šikovný hacker nabúra do telefónu, razom vám môže len pomocou telefónu urobiť zo života peklo – môže posielať falošné správy, mazať dôležité e-maily, upravovať váš kalendár a podobne. A teraz si predstavte, že nemáte len telefón, ale bývate v inteligentnom dome nabitom modernými technológiami. Potom stačí akákoľvek inteligencia, či už umelá alebo ľudská, aby sa vám život premenil na slušný triler... Trochu sa zahrávame s ohňom, a to ma na tom práve fascinuje,“ popisuje režisér tienistú stránku smart technológií v živote človeka.

Attack Film

​Námet na vznik filmu Dôverný nepriateľ má korene v skutočnom príbehu. „Počítačovo zdatní priatelia mi do starej drevenice nainštalovali systém inteligentného riadenia domácnosti. A začalo v nej byť na nevydržanie útulne... Problém nastal v pocite obyvateľov domu. Chalupa stratila svoje pôvodné čaro. Uviazla v zajatí doby. Novým, bezproblémovým domovom sa tým pádom nestala. V ponuke služieb je dokonalá. Len ten jej genius loci sa s tou modernosťou akosi neráči. Prítomnosť a hlavne nástojčivosť umelej inteligencie odhalila konflikt zakorenený v našom ľudskom podvedomí,“ prezrádza Ľubomír Slivka, spoluautor scenára a jeden z trojice producentov filmu.

Attack Film

​Slovenský triler postaví diváka pred otázku - kde sa vlastne končí nebezpečne tenká hranica, za ktorou mu umelá inteligencia prestáva byť sluhom a začína byť pre neho hrozbou? „Ambíciou filmu Dôverný nepriateľ nie je vyriešiť otázku, ktorú nám nastoľuje doba: Či je všetko to, čo je technicky možné pre ľudstvo aj naozaj potrebné? My sa sústreďujeme na čaro nechceného. Ego umelej inteligencie počítača kontra ego človeka. Je pri prijímaní rozhodnutí racionalita vždy výhodou? My ľudia počítače v logike nedobehneme. Ale čo ak sa bude umelá inteligencia snažiť nás dobehnúť v citoch? Čo keď sa nám mysliaci stroj zatúži podobať...?“ dodáva Ľubomír Slivka na margo futuristického námetu.

Attack Film

​​Dôverný nepriateľ vznikol v produkcii spoločnosti Attack Film (v minulosti priniesla tituly eŠteBák, Sedem zhavranelých bratov či Anděl Páně 2). Producentmi filmu sú Katarína Vanžurová, Ľubomír Slivka a Tibor Búza, za českú stranu Ester Honysová. Koproducentami sú RTVS, Česká televize a Bohemia Motion Pictures. Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie. Do slovenských kín ho uvedie distribučná spoločnosť Continental Film. Premiéru v kinách bude mať 16. augusta.

01 - Modified: 2018-03-26 08:36:21 - Feat.: 0 - Title: Aprílové kino premiéry: Finále Avengers, satira Stalin aj dráma Dubček 02 - Modified: 2018-03-17 17:48:25 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza film Dubček. Odkryje zákulisie udalostí roku 1968 03 - Modified: 2018-04-01 19:10:36 - Feat.: 0 - Title: Dve nevesty a jedna svadba. Anna Polívková hviezdi v novej českej komédii 04 - Modified: 2018-03-27 15:00:23 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzné Havlove amnestie majú filmovú podobu. Snímka príde do kín na výročie Nežnej revolúcie 05 - Modified: 2018-04-03 13:37:45 - Feat.: 0 - Title: Dokončuje sa prvý slovenský komiksový film pre dospelých. Premiéru bude mať čoskoro 06 - Modified: 2018-04-02 18:20:04 - Feat.: 0 - Title: Nech je svetlo. Režisér Evy Novej nakrútil psychologickú drámu o extrémizme
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 23:16