Facebook
StoryEditor

Facebook vytvoril portál, na ktorom edukuje mladých ľudí

15.05.2018, 20:05
Autor:
ČTKČTK
Radí, ako fungujú online aktivity a ako sa má online správať.

Sociálna sieť Facebook v pondelok spustila platformu pre dospievajúcich používateľov s cieľom informovať ich o svojich aktivitách či poskytovať tipy ohľadom čo najlepšieho využitia Facebooku a ďalších služieb na internete. Portál pre mládež je dostupný v 60 jazykoch vrátane slovenčiny. Kalifornská spoločnosť na ňom napríklad mladých ľudí vyzýva, aby na Facebooku "neboli zlí" a aby aspoň päť sekúnd premýšľali o príspevkoch, ktoré sa chystajú zverejniť.

Domovská stránka portálu má dve hlavné sekcie. Základné informácie obsahujú návody k využívaniu rôznych nástrojov Facebooku alebo úprave najrôznejších nastavení a sú rozdelené do kategórií ako Zabezpečenie a Súkromie. Tipy a zdroje zase obsahujú sekciu Blog, v ktorej tínedžeri z Británie či Austrálie popisujú, ako "používajú technológie novými a kreatívnymi spôsobmi", a sekciu Princípy s niekoľkými zásadami pre život na sociálnych sieťach.

"Nebuďte zlí. Všetko, čo urobíte ostatným, sa vám vráti. Keď si prezeráte obsah ostatných, nešetrite pochvalou a buďte na nich láskaví," znie jedna z nich. Iné sú konkrétnejšie a týkajú sa bezpečnosti a nakladania s osobnými informáciami. Facebook tiež vyzýva k súvahe pri zverejňovaní príspevkov.

"Než niečo zverejníte, na chvíľku sa zastavte a spýtajte sa sami seba: 'Ak by si toto prečítali moji rodičia alebo starí rodičia, vadilo by mi to?'" Píše sa v prvom bode princípov. Vždy sa vraj nájde niekto, kto sa týmto pravidlom neriadi, ale mladí ľudia by mali odolať nutkaniu a "pikantné podrobnosti" si nechať len pre svojich najbližších.

Facebook v pondelňajšej tlačovej správe uviedol, že Portál pre mládež obsahuje aj rady pre prípad, že užívateľ "potrebuje od sociálnych médií pauzu". V príslušnom bode sekcie o bezpečnosti ale nie je reč o deaktiváciu či zmazanie profilu, ale o tom, ako zamedziť interakciám s určitou osobou či upraviť dosah konkrétnych príspevkov.

 

01 - Modified: 2018-05-09 17:57:03 - Feat.: 0 - Title: Google, YouTube a Facebook nebudú zobrazovať reklamy k referendu o interupciách 02 - Modified: 2018-05-13 06:51:44 - Feat.: 0 - Title: Facebook môže byť požehnanie, aj prekliatie 03 - Modified: 2018-05-14 19:16:36 - Feat.: 0 - Title: Facebook má pri 200 aplikáciách podozrenie na zneužívanie údajov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:01