Spomienkový pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu KušnírovúPavol Funtál
StoryEditor

Zvrat v kauze Holcovej. Budem veľmi zvažovať, či vôbec prídem na Slovensko, hovorí

18.05.2018, 13:01
Autor:
ČTKČTKklkl
Špeciálna prokuratúra chce českú investigatívnu novinárku znovu požiadať o spoluprácu.

Špeciálna prokuratúra znovu vyzve k spolupráci českú novinárku Pavlu Holcovú, ktorá pracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom na nedokončenom článku o talianskej mafii. Oznámila to dnes hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ide jej o skopírovanie údajov z Holcovej mobilu, ktoré považuje za potrebné pre objasnenie Kuciakovej vraždy.

Braňo Závodský naživo s Pavlou Holcovou:

Holcová v utorok osem hodín vypovedala ako svedkyňa pred slovenským vyšetrovateľmi, ktorí jej - na príkaz prokuratúry - zabavili mobil aj s dátami k ďalším citlivým prípadom. Novinárka odmietla vydať k mobilu kódy. Podľa prokuratúry Holcová vydala telefón dobrovoľne.

Nemala spôsob, ako im telefón nevydať

Novinárka sa dnes v relácii Braňo Závodský naživo vyjadrila, ako to celé bolo z jej pohľadu. "Slovenská polícia oslovila českú políciu, že by potrebovali, aby som prišla na Slovensko na výsluch. Veľmi mi záleží, aby bola tá vražda vyšetrená, preto som tam išla s dobrým úmyslom dať im maximum informácií," povedala Holcová.

Podľa jej slov po krátkej prestávke, ktorá prišla po štyroch hodinách výsluchu prišli policajti s tým, že potrebujú jej telefón, z ktorého chceli vytiahnuť všetku komunikáciu. Teda nie len tú s Kuciakom o talianskej mafii. 

Prokuratúra prístup zmenila

"Hľadala som možnosti ako im legálne telefón neodovzdať. Oni mi povedali, že buď im ho odovzdám dobrovoľne a podpíšem im papier, alebo dostanem pokutu a telefón si zoberú aj tak," opísala situáciu Holcová s tým, že prokurátor, ktorý nariadenie podpísal ani nedozoruje danú kauzu. 

​Prokuratúra vo svojom dnešnom stanovisku upozornila, že do Holcovej mobilu nezasahovali a chceli by ju znovu požiadať o spoluprácu. "Svedkyňa bude opäť oslovená so žiadosťou o poskytnutie účinnej spolupráce. Prokurátor (...) zabezpečí, aby sa nevyskytli žiadne pochybnosti o vykonanie úkonov v súlade s príslušnými predpismi a súčasne tak, aby nedošlo k pochybnostiam o porušení práv svedkyne," napísala hovorkyňa prokuratúry.

Podľa stanoviska prokuratúry budú z Holcovej telefónu kopírovať len komunikáciu s Kuciakom týkajúcu sa ich práce na článku o talianskej mafii na Slovensku za prítomnosti novinárky.

Nevie, či príde

Na to Holcová reagovala s tým, že ona má zatiaľ v ruke len dokumenty, ktoré hovoria o kompletnom vydaní celej dokumentácie. Novinárka však priznala, že stráca dôveru v slovenské orgány. "Ako mám ja veriť teraz slovenskej polícii, že keď tam prídem, tak ma nebude čakať ďalšie prekvapenie?" pýta sa Holcová.

Ako ďalej uviedla, bude veľmi zvažovať, či bude so slovenskými úradmi spolupracovať a či príde na ďalší výsluch. "Budem veľmi zvažovať, či vôbec prídem na Slovensko. Zvažujem, že keď budú chcieť, tie dáta, tak nech prídu do Česka a ja tu budem mať tím právnikov a ajťákov, ktorí budú kontrolovať, čo sa reálne sťahuje," uzavrela dotknutá novinárka. 

Ochrana zdrojov

Holcová nechcela telefón vydať najmä kvôli ochrane svojich zdrojov. Holcová v prístroji mala aj ďalšie dáta, je totiž členkou združenia investigatívnych novinárov, ktoré analyzovalo tzv. Panamské dokumenty (Panama Papers) o daňových únikoch a praní špinavých peňazí. Spolupracuje tiež s novinárskou organizáciou OCCRP napríklad na témach o pašeráctve zbraní cez Slovensko.

Na obranu českej novinárky vystúpili aj slovenskí vydavatelia a šéfredaktori, ktorí v otvorenom liste kritizovali postup polície. "Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jedna z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci," píšu v stanovisku.

01 - Modified: 2018-05-24 19:45:14 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí vydavatelia a šéfredaktori sa zastali českej novinárky: Polícia a prokuratúra musia vysvetliť svoj postup 02 - Modified: 2018-05-16 14:41:46 - Feat.: 0 - Title: Česká novinárka, ktorej zobrali slovenskí policajti mobil: Enormne ich zaujímalo, čo viem o Kočnerovi
01 - Modified: 2018-05-24 19:45:14 - Feat.: - Title: Slovenskí vydavatelia a šéfredaktori sa zastali českej novinárky: Polícia a prokuratúra musia vysvetliť svoj postup
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:18